Τουρκια: Σάλος με βίντεο που παραδίδει μαθήματα… καλής οικογενειακής συμπεριφοράς

Μαθήματα…«οικογενειακής συμπεριφοράς» παραδίδει η Τουρκία με ένα video το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων (Diyanet), μια κρατική υπηρεσία δημοσίευσε ένα βίντεο με τίτλο «Μην κοιτάς το κινητό σου. Κοίτα το πρόσωπο της γυναίκας σου», στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα «τυπικό» τουρκικό ανδρόγυνο που βρίσκεται στο σαλόνι του σπιτιού του. Η γυναίκα εμφανίζεται να φέρνει από την κουζίνα τσάι στον σύζυγό της, μαζί με ένα πιάτο με κέικ. Όταν σερβίρει τον άνδρα, εκείνος δείχνει να μην προσέχει καν την παρουσία της, καθώς είναι αφοσιωμένος στο κινητό του. Τότε εκείνη κάθεται υπομονετικά στον καναπέ, κοιτώντας με παράπονο τον σύζυγό της. Τελικά αποφασίζει να  του στέλνει μήνυμα στο κινητό που το λέει: «Μακάρι να έδειχνες περισσότερη προσοχή στη γυναίκα σου». Τελικά, εκείνος αφήνει το κινητό και κάθεται δίπλα στη γυναίκα του για να μοιραστεί το κέικ μαζί της.

Το συγκεκριμένο βίντεο έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων και έχει κατηγορηθεί για σεξισμό, με πολλούς χρήστες στα social media να σχολιάζουν πως το μόνο που προωθεί το βίντεο είναι τα… πρότυπα του Ερντογάν που θέλει την γυναίκα να δείχνει υπακοή και να «υπηρετεί» τον άνδρα της. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάποιες ώρες μετά την κυκλοφορία του βίντεο, ο επικεφαλής της Diyanet, Ali Erbas δήλωσε ότι η θρησκευτική αρχή είναι «ανοιχτή στην κριτική». Επισήμανε ωστόσο, ότι είναι ανησυχητικό όταν η κριτική έχει τη μορφή προσβολών και επιθέσεων, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν αναφέρεται στις επικρίσεις για το βίντεο.