Τουρκία: Περαιτέρω καθυστερήσεις στην ψήφιση της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Περαιτέρω καθυστερήσεις στην ψήφιση της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής καθυστέρησε αυτή την Πέμπτη την ψηφοφορία για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της 18μηνης τακτικής παρακώλυσης που ακολούθησε η Άγκυρα, ζητώντας ανταλλάγματα από την Στοκχόλμη.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Φουάτ Οκτάι είπε ότι θα γίνουν περαιτέρω συνομιλίες και ενδέχεται να επαναφέρει το νομοσχέδιο στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας – αλλά δεν έθεσε σαφές χρονοδιάγραμμα.

«Για να εγκρίνουν όλοι οι βουλευτές την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πρέπει να είναι πλήρως πεπεισμένοι. Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά στην (επόμενη) συνεδρίαση της επιτροπής μας (για το θέμα)», δήλωσε ο Οκτάι μετά από πολύωρη συζήτηση.

Η επιτροπή μπορεί να εγκρίνει νομοσχέδια με απλή πλειοψηφία. Μπορεί να καλέσει τον Σουηδό πρεσβευτή να ενημερώσει τους νομοθέτες εάν χρειαστεί και εάν οι κανονισμοί του κοινοβουλίου το επιτρέπουν, πρόσθεσε ο Οκτάι.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης τον Μάιο του περασμένου έτους εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν εξέφρασε αντιρρήσεις εκείνη την εποχή και στα δύο αιτήματα καθώς πίστευε ότι οι δύο βορειοευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν τρομοκράτες, αλλά και για τα εμπορικά εμπάργκο στον τομέα της άμυνας.

Η Τουρκία ενέκρινε την είσοδο της Φινλανδίας τον Απρίλιο, αλλά κράτησε τη Σουηδία σε αναμονή.

Ενώ η Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει επίσης επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, η Τουρκία θεωρείται ως το κύριο εμπόδιο για την προσθήκη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία και την ενίσχυση της άμυνάς της στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter