Τουρκία: Η μεγαλύτερη ανταλλαγή Ρώσων και δυτικών κρατουμένων – «Διπλωματικός άθλος», λέει ο Μπάιντεν

Τρεις από τους κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν. Ο δημοσιογράφος Evan Gershkovich, ο Paul Whelan και ο Ilya Yashin. (AP Photo)

Στην’Αγκυρα πραγματοποιήθηκε επιχείρηση ανταλλαγής 26 δυτικών και Ρώσων κρατουμένων υπό τον συντονισμό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ.

Πρόκειται για ανταλλαγή 26 ατόμων που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης ανταλλαγής, 10 κρατούμενοι, εκ των οποίων 2 παιδιά, θα μεταφερθούν στη Ρωσία, 13 κρατούμενοι θα μεταφερθούν στη Γερμανία και άλλοι τρεις θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ. Για την ανταλλαγή των κρατουμένων έφθασαν στην ‘Αγκυρα συνολικά επτά αεροπλάνα, δύο από τις ΗΠΑ και από ένα από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία.

Μεταξύ των κρατουμένων που ανταλλάχθηκαν είναι ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο Αμερικανός πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, αμφότεροι κρατούμενοι στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο φυλακισμένος στη Λευκορωσία Γερμανός, Ρίκο Κρίγκερ, ο Ρώσος αντιφρονούντας Ιλιά Γιάσιν και ο αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB Βαντίμ Κράσικοφ, φυλακισμένος στη Γερμανία.

Μπάιντεν: «Διπλωματικό άθλος»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα ένα “διπλωματικό άθλο”, αναφερόμενος σε μια “ιστορική” ανταλλαγή, την “μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου”, όπως την χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος.

Σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν δήλωσε πως ορισμένες από τις γυναίκες και τους άνδρες που απελευθερώθηκαν βάσει της συμφωνίας ανταλλαγής κρατούνταν άδικα επί χρόνια.

“Η συμφωνία απελευθέρωσης ήταν ένας διπλωματικός άθλος”, τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας ότι τρεις Αμερικανοί υπήκοοι και ένας μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ είναι μεταξύ των 16 ατόμων που απελευθέρωσε η Ρωσία, μεταξύ των οποίων πέντε Γερμανοί και επτά Ρώσοι.

Με διαπραγματεύσεις που έγιναν με άκρα μυστικότητα και διήρκησαν πάνω από ένα χρόνο, η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό επίτευγμα για τα μέρη και θα παρουσιαστεί από την αμερικανική κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν ως επιτυχία στην εξωτερική πολιτική, λίγους μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν ευχαρίστησε την Τουρκία για την παροχή κρίσιμης υλικοτεχνικής υποστήριξης στην ανταλλαγή κρατουμένων.

Σχόλιο του Κρεμλίνου

Ένα ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος απογειώθηκε σήμερα από αεροδρόμιο στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα μετά τη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων Ανατολής-Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την ανταλλαγή κρατουμένων με τη Δύση η οποία έγινε σήμερα, δήλωσε ότι ελπίζει πως όσοι έφυγαν από τις ρωσικές φυλακές, τους οποίους χαρακτήρισε ως «εχθρούς», θα μείνουν μακριά, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Το πρακτορείο TASS επικαλέσθηκε τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει ότι θα προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις αργότερα σήμερα.

«Πιστεύω ότι όλοι οι εχθροί μας πρέπει να μείνουν εκεί (στο εξωτερικό) και όλοι εκείνοι που δεν είναι εχθροί μας πρέπει να επιστρέψουν. Αυτή είναι η άποψη μου» δήλωσε ο Πεσκόφ όπως μετέδωσε το TASS.

Διαβάστε επίσης:

Σάρον Στόουν: Με μαυρισμένο μάτι στις διακοπές της στην Τουρκία – «Αυτό το ταξίδι ήταν σκληρό»

Ισραήλ: Τρόμος στον αέρα για αντίποινα στη δολοφονία Χανίγια – Εγκαταλείπουν χιλιάδες πολίτες, μπλακ άουτ στις αεροπορικές

Νιγηρία: Χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την ακρίβεια (Videos)

Ετικέτες