Στις 28 Μαΐου θα κριθεί ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, καθώς οι κάλπες της 14ης Μαΐου ανέδειξαν ξεκάθαρο πρωτοπόρο, αλλά όχι πρόεδρο, διότι ουδείς εκ των δύο βασικών υποψηφίων δεν ξεπέρασε το όριο του 50%.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: «Μάχη» στον β’ γύρο για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου – Συμμετοχή ρεκόρ σε κλίμα πόλωσης
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε δημοσκοπήσεις που τις τελευταίες εβδομάδες έκαναν λόγο για οριακή μάχη ή προβάδισμα του πολιτικού του αντιπάλου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, συγκεντρώνοντας ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ του 49,2 – 49,4% με περισσότερο από το 99% των ψήφων καταμετρημένο.
Διαβάστε επίσης: Τουρκικές εκλογές: Μικρό προβάδισμα Κιλιντσντάρογλου δείχνει νέα δημοσκόπηση
Τουρκία: Οριακή διαφορά Ερντογάν – Κιλιντσάρογλου δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Αντίθετα, το ποσοστό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κυμαίνεται στο 45%, χαμηλότερο του μέσου όρου προβλέψεων που τον ήθελαν να πλησιάζει ή και να αγγίζει το 50%, έχοντας σε αρκετές μετρήσεις οριακό προβάδισμα έναντι του νυν προέδρου.
Μάλιστα, αναλυτές έκριναν ως σημείο – σταθμό την απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ, γεγονός που θεωρούταν ότι θα αύξανε τις πιθανότητες Κιλιτσντάρογλου. Στοιχείο που εν τέλει δεν «μέτρησε» στις κάλπες του α’ γύρου.
Διαβάστε σχετικά: Reuters-Τουρκία: Η απόσυρση Ιντζέ αυξάνει τις πιθανότητες για νίκη Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο
Αντίθετα, ρόλο ρυθμιστή αναμένεται να λάβει ο Σινάν Ογάν, που συγκέντρωσε πάνω από 5% στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Ο Ογάν στέρησε ψήφους και από τους δύο πρωτοπόρους, θέτοντας ως απαράβατο όρο τον αποκλεισμό του HDP, ούτως ώστε να στηρίξει δημόσια τον Κιλιτσντάρογλου…
Συμμετοχή ρεκόρ σε κλίμα πόλωσης
Σύμφωνα με το Anadolu, κάλπες προσήλθαν σχεδόν 54 εκατ. πολίτες στην Τουρκία, αριθμός που συνιστά ρεκόρ για τη γειτονική χώρα, ώστε να αναδείξουν τον πρόεδρο μέσα σε κλίμα πόλωσης. Η συμμετοχή στη διαδικασία έφτασε στο 88%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Mε καταμετρημένο το 99,3% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει 49,42%, ο Κιλιτσντάρογλου 44,95% και ο Ογάν 5,2%.
Το βράδυ της Κυριακής οι δυο βασικοί υποψήφιοι αποδύθηκαν σε μάχη αριθμών, απαιτώντας οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των παρατάξεών τους να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα «μέχρι τέλους».