Τουρκία: Νέο «φρένο» Ερντογάν στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Νέο «φρένο» Ερντογάν στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Φαίνεται ότι στυλώνει και πάλι τα πόδια ο Τούρκος πρόεδρος σε σχέση με τη Σουηδία και την είσοδό της στο ΝΑΤΟ, αφού διεμήνυσε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν είναι έτοιμο να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε αυτή τη δήλωωση κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσης με αναλυτές και δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, αναφέρει επικαλούμενο πηγές κοντά στον τούρκο πρόεδρο το ειδησεογραφικό πόρταλ Middle East Eye.

Ξανά οι «τρομοκράτες»

Ο Ερντογάν είπε ότι «τρομοκράτες» διαδηλώνουν στους δρόμους της Στοκχόλμης παρά τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Συντάγματος και των νόμων της Σουηδίας για την καλύτερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Το κοινοβούλιο μου δεν βλέπει θετικά αυτό το θέμα, δεν είναι έτοιμο να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με τις δύο πηγές που ήταν παρούσες στη συνάντηση, στο περιθώριο της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το τουρκικό κοινοβούλιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διακοπή και θα συνεδριάσει στις αρχές Οκτωβρίου. Ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη υποβάλει το πρωτόκολλο στο κοινοβούλιο.

Η Τουρκία και η Σουηδία προχώρησαν τον Ιούλιο σε κοινή δήλωση που ανέφερε ότι η Άγκυρα θα επικύρωνε την είσοδο της Στοκχόλμης στη βορειοατλαντική συμμαχία, η οποία υποβλήθηκε μαζί με τη Φινλανδία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν τότε είπε ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει το φθινόπωρο και θα εγκρίνει τη νομοθεσία.  Ωστόσο, από τότε ο Ερντογάν παλινδρομούσε σχετικά με την υπόσχεσή του για «ταχεία επικύρωση», επικαλούμενος την αποτυχία των ΗΠΑ να ενεργήσουν στο αίτημα της Άγκυρας για τα F-16.

Κωλυσιεργία και αναστάτωση

Τούρκοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να δηλώνουν ότι η Τουρκία θα επικυρώσει το πρωτόκολλο, αλλά είναι πολύ πιθανό να καθυστερήσει. Ορισμένοι επισημαίνουν ότι η Σουηδία θα πρέπει επίσης να υποβάλει έναν οδικό χάρτη όπως συμφωνήθηκε τον Ιούλιο για να υποδείξει πώς θα καταπολεμήσει τη νοούμενη ως τρομοκρατία μακροπρόθεσμα.

Ο Ερντογάν ήταν πεισμένος να υποστηρίξει την προσφορά της Σουηδίας με ένα πακέτο προτάσεων που προσέφερε η Ουάσιγκτον, η οποία περιελάμβανε την έγκριση από το  αμερικανικό Κογκρέσο μιας συμφωνίας σχετικά με πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, καθώς και την άρση του εμπάργκο όπλων από τον Καναδά, εναντίον της Άγκυρας. Ωστόσο, πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι, καθώς και πηγές που παρακολουθούν στενά το ζήτημα Σουηδίας-ΝΑΤΟ, ανέφεραν ότι υπάρχει πρόβλημα δυσπιστίας στην Άγκυρα. «Πρέπει να αγοράσουμε F-16 επειδή οι ΗΠΑ μας απώθησαν από το project των F-35 λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων S-400», είπε μια τουρκική πηγή με γνώση του θέματος. «Και τώρα χρησιμοποιούν τα F-16 ως διαπραγματευτικό χαρτί. Αλλά έχουμε μια μακρά λίστα περιστατικών στο παρελθόν όπου ο Λευκός Οίκος δεν μπόρεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του».

Όταν μιλούν για δυσπιστία στις θέσεις των ΗΠΑ, πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρονται στο παρελθόν του προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως οι υποσχέσεις του για τη Συρία ενώ ήταν αντιπρόεδρος το 2016. Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε στον Ερντογάν ότι οι κουρδικές ομάδες δεν θα μπορούσαν να περάσουν στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, αλλά τελικά το έκαναν.

Ο Ερντογάν ήταν εμφανώς αναστατωμένος νωρίτερα αυτό το μήνα αφού ο Μπάιντεν φέρεται να τον πλησίασε στη συνάντηση των G20 και τον ρώτησε για την επικύρωση της Σουηδίας. «Δυστυχώς οι φίλοι μας συνδέουν το πακέτο F-16 με τη Σουηδία», είπε ο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής των G-20.

Documento Newsletter