Με σαφή και συγκεκριμένη αναφορά σε Ελλάδα και Κύπρο, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατακεραυνώνει τις παρατηρήσεις της Κομισιόν στην ετήσια αξιολόγηση της χώρας, στα πλαίσια της υποψηφιότητας της προς ένταξη.
Η τουρκική πλευρά, αφού ξεκαθάρισε ότι συνολικά θεωρεί άδικες τις αξιολογήσεις που περιλαμβάνονται στην σχετική έκθεση, στην συνέχεια περνάει σε μια επίθεση εναντίον των αξιολογήσεων που τις συνδέει άμεσα με την πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου στα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως αναφέρει η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Στην έκθεση ενσωματώνονται μη ρεαλιστικές, παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς». Όσον αφορά στο θέμα του Κυπριακού, η κυβέρνηση Ερντογάν ξεκαθαρίζει ότι η ΕΕ δεν έχει κανέναν λόγο στην διαδικασία της επίλυσης του προβλήματος καθώς «δεν έχει την εξουσία ή τη δικαιοδοσία να αποφασίζει για τα σύνορα τρίτων χωρών».
Πιο αναλυτικά στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η έκθεση αντανακλά τις μη ρεαλιστικές, παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ αγνοεί πλήρως τις νόμιμες ανησυχίες και τις δικαιολογημένες πολιτικές τόσο της Τουρκίας όσο και της (σ.σ. αποκαλούμενης) Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε ότι το σχήμα για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος περιλαμβάνει αποκλειστικά τις δύο πλευρές στο νησί, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα Ηνωμένα Έθνη. Οποιαδήποτε μελλοντική διευθέτηση πρέπει να επιτευχθεί μέσω της συμφωνίας των δύο πλευρών στο νησί. Οι δηλώσεις της ΕΕ σχετικά με το Κυπριακό, οι οποίες αντικατοπτρίζουν ανεπιφύλακτα τις ελληνοκυπριακές θέσεις και δεν λαμβάνουν υπόψη τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες επίλυσης και αποδεικνύουν γιατί η συμμετοχή της ΕΕ σε μια διαδικασία επίλυσης δεν αποτελεί κατάλληλη επιλογή. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η ΕΕ δεν έχει την εξουσία ή τη δικαιοδοσία να αποφασίζει για τα σύνορα τρίτων χωρών».
Από την άλλη πλευρά το τουρκικό ΥΠΕΞ προσπαθεί να παρουσιάσει την στάση της κυβέρνησης Ερντογάν ως εποικοδομητική και αναφέρει: «Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η Τουρκία διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, βελτίωσε τις σχέσεις της με την Ελλάδα και ενίσχυσε την εμπορική συνεργασία με την ΕΕ. Δεδομένης της εποικοδομητικής προσέγγισης της Τουρκίας, όπως σημειώνεται στην έκθεση, αναμένουμε ότι θα αρθούν τα πολιτικά εμπόδια στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ που επιβλήθηκαν από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019».
Η ανακοίνωση τονίζει πως παρά ταύτα, αλλά και παρά τις ευρωπαϊκές συστάσεις περί εναρμόνισης της τουρκικής οικονομίας και σε άλλους τομείς, η Τουρκία συνεχίζει να παραμένει δεσμευμένη «να ενισχύσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με εποικοδομητικό τρόπο είναι σαφής και ισχυρή». Όπως τονίζει: «Θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι, ως υποψήφια χώρα, η πολιτική βούληση της Τουρκίας να ενισχύσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με εποικοδομητικό τρόπο είναι σαφής και ισχυρή. Η πρόοδος που αναμένεται από την Τουρκία στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ θα επιταχυνθεί εάν η ΕΕ ακολουθήσει μια εποικοδομητική και στρατηγική προσέγγιση με συγκεκριμένα βήματα, σύμφωνα με το καθεστώς της υποψήφιας χώρας της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε επίσης την εφαρμογή των συστάσεων που περιγράφονται στην κοινή ανακοίνωση που συνέταξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις ή πρόσθετες προϋποθέσεις».
Διαβάστε επίσης:
Στους δρόμους της Αθήνας κατεβαίνουν οι πυροσβέστες – Ζητούν να καλυφθούν τα 4.000 οργανικά κενά