Τουρκία: Η λίρα καταρρέει και οι Ευρωπαίοι φοβούνται τα χειρότερα

Απανωτά είναι τα σοκ που δέχονται οι πολίτες της Τουρκίας από τις αποφάσεις που λαμβάνει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αφού απέσυρε  τη χώρα του από τη διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στη συνέχεια «ξήλωσε» τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νάτζι Αμπάλ, προκαλώντας νέους ισχυρούς τριγμούς στην τουρκική λίρα.

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης βούλιαξε χθες Δευτέρα, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με απώλειες 9,79%, όταν κατά τη διάρκεια της ημέρας διέκοψε δύο φορές τη διαπραγμάτευση, ενώ η τουρκική λίρα έφθασε πολύ κοντά στο ιστορικό της χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Το τουρκικό νόμισμα έφτασε να χάνει 17% έναντι του δολαρίου, ωστόσο κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες κλείνοντας με πτώση 8% έναντι του δολαρίου.

Οι φήμες που θέλουν την χώρα να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία φουντώνουν. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στο 5% του ΑΕΠ το 2020 και τα βραχυπρόθεσμα εξωτερικά χρέη διαμορφώθηκαν στα 180 δισ. δολάρια (25% του ΑΕΠ). Την ίδια στιγμή, τα αποθεματικά σε ξένο νόμισμα έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί,

Από τα μέσα του 2019 αυτή είναι η τρίτη φορά που ο πρόεδρος της Τουρκίας απολύει τον κεντρικό Τραπεζίτη. Μάλιστα ο Αμπάλ, πρώην υπουργός Οικονομικών, βρισκόταν στο αξίωμα μόλις  λίγους μήνες και συγκεκριμένα από τον περασμένο Νοέμβριο. Την τελευταία φορά που ο Ερντογάν απέλυσε τον κεντρικό τραπεζίτη, τον Ιούλιο του 2019, η λίρα έπεσε κατά 3% έναντι του δολαρίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τώρα το πρόβλημα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Φόβος για ντόμινο

Την ίδια ώρα πάντως η ανησυχία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι έκδηλη αφού υπάρχει έντονος ο φόβος ενός ντόμινο.

Τη μεγαλύτερη έκθεση φαίνεται πως έχουν οι ισπανικές τράπεζες, με 64 δισ. δολάρια σε τουρκικό χρέος. Ακολουθούν οι γαλλικές και οι ιταλικές με δάνεια 24 δισ. και 21 δισ. αντίστοιχα. Τη μικρότερη έκθεση, στα 9 δισ. δολάρια, έχουν οι γερμανικές τράπεζες.

Άλλη μία ευρωπαϊκή τράπεζα, με ισχυρή παρουσία στην τουρκική αγορά, η γαλλική BNP PARIBAS, διατηρεί διάφορες δραστηριότητες, από retail banking έως ασφαλιστικές υπηρεσίες και leasing μέσω διαφόρων θυγατρικών. Επίσης ελέγχει το 50% της TEB Holding, κοινοπραξίας με την τουρκική Colakoglu Group.

Ετικέτες