Τουρκία: Η καρδιά της Ρόζαβα στόχος του Ερντογάν

Τουρκία: Η καρδιά της Ρόζαβα στόχος του Ερντογάν

Δραματικές είναι οι στιγμές στο Κομπάνι. Αναμένεται η έναρξη της επιχείρησης «Γαμψό ξίφος» από τον τουρκικό στρατό. Αφορμή για την Αγκυρα ήταν η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στον πεζόδρομο της Ιστικλάλ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, που άφησε πίσω της έξι νεκρούς και 81 τραυματίες, για την οποία η Τουρκία κατηγορεί το PKK, που από τη μεριά του αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την ενέργεια. Ωστόσο, βασική αιτία για την επικείμενη εισβολή της Τουρκίας στο συριακό έδαφος είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Διότι η Αγκυρα νιώθει πως έχει έρθει η στιγμή να λυθεί «το πρόβλημα στη Συρία». Την ίδια στιγμή Μόσχα και Δαμασκός σε καμία περίπτωση δεν θα συγκρουστούν με ένα μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η Τεχεράνη καλοβλέπει τις κινήσεις Ερντογάν, εξαπολύοντας τη δική της επίθεση εναντίον των Κούρδων αποσχιστών ανταρτών (PAK) στο βόρειο Ιράκ.

Προς τη σύγκρουση

Η συγκεκριμένη τουρκική εκστρατεία δεν είναι η πρώτη. Είχε προηγηθεί αυτή του 2018, που είχε στόχο τον κατακερματισμό των κουρδικών περιοχών, ενώ ακολούθησε η δεύτερη το 2019 με στόχο τον κουρδικό θύλακα του Αφρίν. Και στα δύο συμβάντα η διεθνής αντίδραση ήταν τουλάχιστον χλιαρή και το ίδιο συμβαίνει και τώρα, αφού οι ΗΠΑ μοιάζουν να μη θέλουν να αντιδράσουν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γράμμα της Ιλχάν Αχμέντ, συμπροέδρου της εκτελεστικής επιτροπής του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (θεσμός που ελέγχεται από τη Ροζάβα), προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, όπως αποκάλυψε το έγκριτο Μέσο Al-Monitor. Στο γράμμα, λοιπόν, η Κούρδισσα ηγέτιδα ζητάει από την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει προτού εκδηλωθεί τουρκική εισβολή.

Η αμηχανία στην Ουάσινγκτον είναι προφανής, αν και ο εκπρόσω

πος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως η Τουρκία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, υπαινισσόμενος πως οι τουρκικές επιχειρήσεις δικαίως συμβαίνουν. Εντούτοις πρόσθεσε ότι μια πιθανή επιχείρηση εναντίον των Κούρδων «ενδεχομένως να οδηγήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (σ.σ.: Κούρδοι) να αντιδράσουν» προσθέτοντας πως τέτοιες αντιπαραθέσεις θα «περιορίσουν την ικανότητά μας να συνεχίσουμε τη μάχη εναντίον του ISIS». Να σημειωθεί πως η αντίδραση του Λευκού Οίκου ήρθε ώρες μετά τον βομβαρδισμό μιας κοινής βάσης εκπαίδευσης Αμερικανών – Κούρδων στην περιοχή Αλ-Χασάκα από ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Επιπροσθέτως, στην πόλη αυτή το ISIS πριν από λίγους μήνες πραγματοποίησε μια θεαματική επίθεση στη φυλακή που βρίσκεται πλησίον του αστικού ιστού και απελευθέρωσε κρατουμένους, δίνοντας ταυτόχρονα λυσσαλέες μάχες με τους Κούρδους αντάρτες.

Οι φόβοι των Κούρδων

Καθώς εξελίσσονται τα παραπάνω ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοινώνει περιχαρής πως η επιχείρηση «Γαμψό ξίφος» έχει σκοτώσει εκατοντάδες μαχητές και έχει καταστρέψει εκατοντάδες στόχους, συμπεριλαμβανομένων καταφυγίων, σπηλιών και τούνελ. Τα νούμερα αυτά –αν ισχύουν– είναι πράγματι εντυπωσιακά, αν και η τουρκική προπαγάνδα μοιάζει να έχει ζεσταθεί για τα καλά. Επιπλέον, ειδησεογραφικές πηγές της περιοχής κάνουν λόγο για κινητοποίηση των Σύριων τζιχαντιστών του Ιντλίμπ, περιοχής στα βορειοδυτικά της χώρας. Το σενάριο της διπλής επίθεσης είχε επαναληφθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Αφρίν, όταν οι φονταμενταλιστές μισθοφόροι της Αγκυρας επιχείρησαν εναντίον των Κούρδων από τα δυτικά.

Σε κάθε περίπτωση ο μεγαλύτερος φόβος των Κούρδων είναι πως ο Ερντογάν αυτήν τη φορά θα βάλει στο στόχαστρό του το ίδιο το Κομπάνι, πρωτεύουσα των Κούρδων της Συρίας, κάτι που επισήμανε σε συνέντευξή του στο Al-Monitor ο Μαζλούμ Κομπάνι, από τους ηγέτες των Κούρδων της Συρίας. Η πόλη-σύμβολο της αντίστασης κατά του ISIS έχει ήδη δεχτεί τουρκικούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Συγχρόνως, η Τουρκία χτυπάει τις πετρελαιοπαραγωγικές εγκαταστάσεις που ελέγχουν οι Κούρδοι στην ανατολική Συρία, γεγονός που ισοδυναμεί με μήνυμα στις ΗΠΑ. Διότι οι εγκαταστάσεις αυτές αφενός αποτελούν βασική πηγή εισοδήματος για το Κομπάνι, αφετέρου εν μέρει νομιμοποιούν οικονομικά την παρουσία των Αμερικανών στη Συρία, που έτσι και αλλιώς πνέει τα λοίσθια τα τελευταία χρόνια.

Και το Ιράν εναντίον τους

Ενόσω οι Κούρδοι της Συρίας βάλλονται από την Τουρκία, η Τεχεράνη νιώθει ότι έχει έρθει η στιγμή να δράσει στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Για το Ιράν οι διαδηλώσεις που έχουν ταρακουνήσει τη χώρα και παραμένουν ανυποχώρητες από τον Σεπτέμβριο αποτελούν έργο κουρδικό. Μάλιστα, για την ιρανική ηγεσία το γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες διαδραματίζονται στις περιοχές όπου επικρατεί το κουρδικό στοιχείο δεν είναι τυχαίο. Επομένως ενδεχόμενη δράση εναντίον των αποσχιστών ανταρτών του PAK, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στο βόρειο Ιράκ του Κούρδου ηγέτη Νετσερβάν Μπαρζανί, θα στείλει μήνυμα σε όλους όσοι σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν ένοπλα μέσα εκμεταλλευόμενοι την έκρυθμη κατάσταση.

Τη δράση ανέλαβαν να εκτελέσουν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα που υπάγεται στον Ιρανό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, οι οποίοι εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις «σε βάσεις και θέσεις των ένοπλων κακοποιών και μισθοφόρων τρομοκρατών της παγκόσμιας αλαζονείας», όπως δήλωσε ο διοικητής τους δείχνοντας ως βασικό υπαίτιο τις ΗΠΑ. Το Ιράκ αντιδρώντας στις ιρανικές επιθέσεις αλλά και στις προηγούμενες τουρκικές επιθέσεις ανέπτυξε τμήματα στρατού στα σύνορά του με τις δύο χώρες. Ολα αυτά τη στιγμή που ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν συνάντησε Ιρακινούς και Κούρδους αξιωματούχους και συζήτησε το θέμα της ασφάλειας των συνόρων. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε πως το Ιράκ είναι «δεσμευμένο να κρατήσει τους τρομοκράτες μακριά από τα ιρανικά σύνορα».

Documento Newsletter