Νέα πρόκληση Ερντογάν – Η τουρκική Βουλή ενέκρινε την αποστολή στρατού στη Λιβύη

Νέα πρόκληση Ερντογάν – Η τουρκική Βουλή ενέκρινε την αποστολή στρατού στη Λιβύη

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της αποστολής στρατού στη Λιβύη, έπειτα από αίτημα του Φαγέζ Αλ Σάρατζ, ένεκα της συμφωνίας συνεργασίας που έχει συνάψει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Με 325 ψήφους υπέρ, η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε το αίτημα του Φαγέζ Αλ Σάρατζ για αποστολή στρατού στη Λιβυή, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε υπογραφεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Νοέμβριο. Κατά της έγκρισης του αιτήματος ψήφισαν 184 βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο της τουρκικής πλευράς για τη Λιβύη, περιλαμβάνει την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης για ένα έτος, καθώς η γειτονική χώρα βλέπει τα συμφέροντά της στην περιοχή να απειλούνται, λόγω των εξελίξεων στη χώρα της Βορείου Αφρικής. 

Η ψηφοφορία για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη εισήχθη στην τουρκική εθνοσυνέλευση μία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία την οποία είχε ανακοινώσει αρχικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά της αποστολής βοηθείας έχει ταχθεί η αντιπολίτευση που «φωνάζει» για την ανάγκη εύρεσης λύσης μέσω της διπλωματίας.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στρατιωτικά την GNA, την κυβέρνηση που έχουν αναγνωρίσει τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δεν έχει πει ξεκάθαρα αν θα αναπτυχθούν μάχιμες στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Την Τετάρτης, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι τουρκικός στρατός είναι «έτοιμος», όμως υπογράμμισε ότι το εύρος και το είδος της αποστολής θα εξαρτηθούν από «τις εξελίξεις επί του εδάφους».

Τσαβούσογλου: Σημαντική για την ασφάλεια της Τουρκίας η ανάπτυξη στρατού στη Λιβύη

«Το νομοσχέδιο για τη Λιβύη είναι σημαντικό για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας καθώς επίσης και για την ειρήνη στην περιοχή και τη σταθερότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτηση στο twitter, μετά την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο ενός νομοσχεδίου με το οποίο επιτρέπεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα με ψήφους 325 υπέρ έναντι 184 το νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάϊ, μετά την ψηφοφορία ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα ανακόψει περιφερειακά σχέδια, θα προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας.

«Ελπίζω ότι εκείνοι που διατηρούν την επιθετική τους στάση στη Λιβύη να λάβουν το απαραίτητο μήνυμα με την έγκριση αυτού του νόμου», τόνισε με tweet του ο Οκτάϊ, σημειώνοντας ότι κάθε βήμα της τουρκικής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μέρος μιας λεπτομερούς στρατηγικής και σχεδίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, ο Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα επικοινώνησε με τον Τσαβούσογλου για να τον ευχαριστήσει για την έγκριση του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε στο CNN Turk ότι «η Τουρκία έκανε ένα βήμα που θα αποτρέψει τις προκλήσεις εναντίον της στην Μεσόγειο», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο ήταν «μια αναγκαιότητα για την εθνική ασφάλεια».

Η Αίγυπτος καταδίκασε την έγκριση της στρατιωτικής βοήθειας

Η Αίγυπτος καταδικάζει έντονα την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη, με ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε το υπουργείο Εξωτερικών από το Κάιρο.

Η αντίδραση της Αιγύπτου είναι έντονη, καθώς δηλώνει ότι «η τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια εν γένει και ειδικότερα την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, η οποία απαιτεί τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας των αραβικών συμφερόντων».

Στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών που ήδη καταγράφουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται ότι «η Αίγυπτος τονίζει ότι η έγκριση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη θεωρείται καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη, ιδιαίτερα του ψηφίσματος 1970 (του 2011), το οποίο επιβάλλει απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη».

Το Κάιρο επισημαίνει ότι «τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν πρόσφατα μεταξύ της Τουρκίας και του Φαγέζ Αλ Σάρατζ της Λιβύης παραβίασαν τη συμφωνία του Skhirat του Δεκεμβρίου του 2015». Το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η Αίγυπτος επαναβεβαιώνει την αραβική θέση που απορρίπτει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη, μια θέση που υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου κατά τη σύνοδό του στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την άποψη ότι η Τουρκία υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις που μεταφέρονται από τη Συρία στη Λιβύη, και για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η αποκατάσταση του εθνικού κράτους στη Λιβύη και των θεσμών στη χώρα.

Τέλος, η Αίγυπτος δηλώνει ότι οποιαδήποτε τουρκική ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

Σύμφωνα τέλος με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, πραγματοποιεί αυτήν την ώρα συνάντηση με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Αιγύπτου για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις.

Ετικέτες

Documento Newsletter