Τουρκία: Φρικτές συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο, αποκαλύπτει η γαλλική Le Monde

AP Photo

Στις φρικτές, όπως τις χαρακτηρίζει, συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο στη Τουρκία, σε κέντρα που χρηματοδότησε η ΕΕ, αλλά και στις μαζικές απελάσεις προς τις χώρες καταγωγής τους, συχνά στη Συρία και το Αφγανιστάν, παρά τους σχετικούς κινδύνους, αναφέρεται έρευνα της εφημερίδας Le Monde και του μη κερδοσκοπικού ειδησεογραφικού μέσου Lighthouse Reports.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, δεκάδες συνεντεύξεις με διπλωμάτες, δικηγόρους, στελέχη της ΕΕ και στελέχη των υπηρεσιών μετανάστευσης επιβεβαιώνουν την ανησυχητική κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία, αλλά και ότι η ΕΕ εν γνώσει της υποστήριξε και χρηματοδότησε τη μετατροπή των κέντρων για τους πρόσφυγες σε κέντρα απέλασης.

Επισημαίνεται η αγνόηση αναφορών τριών Ευρωπαίων διπλωματών και ενός πρώην ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι, όπως σημειώνεται, είχαν ενημερώσει τους ανωτέρους τους για τις ανησυχίες τους σχετικά με τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για τη διευκόλυνση συλλήψεων. Επίσης αναφέρεται πως σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο της Επιτροπής που παρακολούθησε το ζήτημα, σχετικές αναφορές «διαγράφονται συστηματικά» από τις ετήσιες εκθέσεις της Ένωσης για την Τουρκία.

Στο μεταξύ νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε την Τουρκία να προχωρήσει σε… «ενδελεχείς» έρευνες για τις καταγγελίες που αφορούν κακοποιήσεις και αναγκαστικές επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αφγανιστάν και τη Συρία, την ώρα που η Τουρκία έχει λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μεταναστευτική της πολιτική.

Σε συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνα Πισονέρο, δήλωσε ότι «είναι ευθύνη των τουρκικών αρχών να διερευνήσουν ενδελεχώς τις καταγγελίες για αδικήματα».

«Τους προτρέπουμε να το κάνουν», επέμεινε. «Αν λάβουμε στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή άλλων θεμελιωδών αξιών που συνδέονται με ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, τότε φυσικά θα διορθώσουμε την κατάσταση», διαβεβαίωσε.

Παράλληλα, η Κομισιόν τόνισε τις «προσπάθειες» της Τουρκίας να «υποδεχθεί 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες ξένες χώρες».

Η Πισονέρο σημείωσε τη «μεγάλη αλληλεγγύη» στην Ευρώπη, μέσω της διανομής «σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ» από το 2012 για τη στήριξη «προσφύγων και κοινοτήτων υποδοχής» στην Τουρκία και την υπόσχεση ενός «επιπλέον δισεκατομμυρίου» το 2024.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν ζήτησε από την Τυνησία τη διεξαγωγή έρευνας, έπειτα από μαρτυρίες που κατηγορούσαν τις αρχές επιβολής του νόμου για σεξουαλική βία κατά μεταναστών, παρά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Οι αρχές της Τυνησίας αντέκρουσαν αυτές τις κατηγορίες.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κρούουν τακτικά τον κώδωνα του κινδύνου για την κακομεταχείριση των μεταναστών σε χώρες διέλευσης.

Το μεταναστευτικό είναι στην ατζέντα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και την επιτάχυνση των παράνομων επιστροφών μεταναστών.

Την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών συζήτησαν για μια νέα κατεύθυνση, μεταξύ των εκκλήσεων για αναθεώρηση της «οδηγίας για την επιστροφή» του 2008 και της έκρυθμης συζήτησης για τις μεταφορές μεταναστών σε τρίτες χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Μέση Ανατολή: Η μια μετά την άλλη μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν δρομολόγια – Όλη η λίστα

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Διαδήλωσε υπέρ των Παλαιστίνιων και κατά της κλιματικής αλλαγής στο Μιλάνο (Video – Photos)

Γάζα: Δεκάδες τραυματίες από ισραηλινά πυρά σε σχολείο – καταφύγιο (Video)