Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας επέστρεψαν το Σάββατο στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία, για να δείξουν την υποστήριξή τους στον φυλακισμένο δήμαρχο της πόλης.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος θεωρείται ο κύριος αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς την περασμένη εβδομάδα, πυροδοτώντας μαζικές διαδηλώσεις.
A rally, which is already the largest Turkey has seen in a decade, is taking place in Istanbul. About 2,000 people have been detained, Reuters reported. pic.twitter.com/9SyLBhtMt4
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) March 29, 2025
🇹🇷Huge anti-Erdogan protest in Istanbul today.
Hundreds of thousands protesters took to the streets. pic.twitter.com/kzmViL9Xmd
— ThePeopleUnifier (@ThePeopleUnifie) March 30, 2025
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι η σύλληψή του είχε πολιτικά κίνητρα.
Τα πλήθη του Σαββάτου ήταν τόσο μεγάλα που άλυψαν μια μεγάλη έκταση από το σημείο της διαδήλωσης σε ένα γειτονικό πάρκο. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Ιμάμογλου απευθύνθηκε στους διαδηλωτές, διαβάζοντας μια επιστολή του φυλακισμένου πολιτικού που κρατείται στην απομόνωση.
🇹🇷 TURKEY
🔴 2 Million protest Erdogan in Istanbul🔸 Million rallied in Istanbul after Erdogan’s rival Imamoglu jailed on graft charges.
🔸 Opposition party CHP says the case is politically motivated and calls for early elections.
🔸 Nearly 2,000+ detained during the… pic.twitter.com/H30tVZAi63— Global Threads (@globalthreadsx) March 30, 2025
“Δεν φοβάμαι, είστε πίσω μου και δίπλα μου. Δεν φοβάμαι γιατί το έθνος είναι ενωμένο. Το έθνος είναι ενωμένο ενάντια στον καταπιεστή”, ανέφερε στην επιστολή ο Ιμάμογλου.
Η σύζυγός του, Ντιλέκ, ήταν επίσης στη διαμαρτυρία και είπε στο πλήθος: «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε και να παλεύουμε».
Οι διαδηλωτές κυμάτισαν τις ερυθρόλευκες σημαίες της Τουρκίας και φώναζαν: “Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη!”
Ο Ιμάμογλου υπηρέτησε ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης από το 2019 και κέρδισε ηχηρή νίκη στις δημαρχιακές εκλογές πέρυσι.
Έχει χριστεί υποψήφιος του CHP για τις προεδρικές εκλογές του 2028 και θεωρείται ευρέως ως ο μόνος πολιτικός που μπορεί να αμφισβητήσει τον Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην κάλπη.
Ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αρχικά ως πρωθυπουργός και μετά ως πρόεδρος από το 2014. Δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία μετά το 2028 – εκτός και αν αλλάξει το Σύνταγμα της Τουρκίας.
Μια σειρά από μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας έχουν συγκλονίσει τη χώρα από τη σύλληψη του Ιμάμογλου πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα.
Ενώ η διαδήλωση του Σαββάτου ήταν ειρηνική, ορισμένες προηγούμενες διαδηλώσεις αντιμετώπισαν τη σκληρή αστυνομική καταστολή με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δημοσιογράφων που κάλυπταν τις διαδηλώσεις.
Χαρακτηριστικά, ο ανταποκριτής του BBC, Mark Lowen, απελάθηκε αφού οι τουρκικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι δεν είχε τη σωστή διαπίστευση στον Τύπο.
Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλώσεις ισοδυναμούν με «τρομοκρατία του δρόμου» και κατηγόρησε τους διαδηλωτές για επίθεση κατά της αστυνομίας και καταστροφή δημόσιας περιουσίας.
Όπως επισημαίνει το BBC, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο Ιμάμογλου δεν θα αντιμετωπίσει μια ελεύθερη και δίκαιη δίκη όταν η υπόθεσή του εκδικαστεί στο δικαστήριο.
Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι η σύλληψη του Ιμάμογλου είχε πολιτικά κίνητρα και επιμένει ότι τα τουρκικά δικαστήρια είναι πλήρως ανεξάρτητα.
Διαβάστε επίσης
Καιρός: Νεφώσεις και τοπικές βροχές την Κυριακή – Πού θα χτυπήσουν καταιγίδες