Τουρκία: Αίτημα για την ένταξη της στους BRICS κατέθεσε η κυβέρνηση Ερντογάν

Τουρκία: Αίτημα για την ένταξη της στους BRICS κατέθεσε η κυβέρνηση Ερντογάν
Turkey fans cheer and wave flags before a Group F match between Turkey and Portugal at the Euro 2024 soccer tournament in Dortmund, Germany, Saturday, June 22, 2024. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Επίσημο αίτημα για να ενταχθεί στην ομάδα των BRICS των αναδυόμενων οικονομιών, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την διεθνή επιρροή της και να δημιουργήσει νέους δεσμούς πέρα από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της, κατέθεσε η Τουρκία σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η άποψη της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται μακριά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες και η νέα διπλωματική κίνηση της χώρας αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες της να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Σύμφωνα με διαρροές, που κυκλοφόρησαν στα διεθνή μέσα η Τουρκία, υπέβαλε το αίτημα για να ενταχθεί στις BRICS πριν από μερικούς μήνες, κυρίως εξαιτίας της… απογοήτευσης που επικρατεί στην Άγκυρα για την έλλειψη προόδου στην επί δεκαετίες προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ειδικοί βέβαια εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή είναι επίσης εν μέρει αποτέλεσμα των ρήξεων με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία διατήρησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Επισήμως το υπουργείο Εξωτερικών και η προεδρία της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Ρωσία και Κίνα

Η ομάδα των BRICS, που πήρε το όνομά του από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους απέκτησε τέσσερα νέα μέλη, όταν το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος προσχώρησαν στις τάξεις της. Η Σαουδική Αραβία προσκλήθηκε να συμμετάσχει, αν και το Βασίλειο δεν το έχει κάνει ακόμη.

Η περαιτέρω διεύρυνση της ομάδας θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, ανέφεραν οι άνθρωποι. Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και ο στενός σύμμαχος της Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ άλλων χωρών που φέρονται να επιθυμούν να ενταχθούν.

Οι BRICS θέλουν να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση σε αυτό που τα μέλη τους θεωρούν ως δυτικοκρατούμενους θεσμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα νέα μέλη μπορούν δυνητικά να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω αναπτυξιακής τράπεζας, καθώς και να διευρύνουν τις πολιτικές και εμπορικές τους σχέσεις.

Η επέκταση των BRICS αποτελεί κατά κύριο λόγο στόχο της Κίνας, η οποία προσπαθεί να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της φλερτάροντας με χώρες που παραδοσιακά θεωρούνταν σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Παζάρι

Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες για την ένταξή της στην ΕΕ από το 2005, αλλά έχει συναντήσει μια σειρά από εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του δημοκρατικού ελλείμματος της χώρας.

Η Τουρκία πιστεύει ότι η ένταξη στις BRICS θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να βελτιώσει την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα και να γίνει ένας εμπορικός «αγωγός» μεταξύ της ΕΕ και της Ασίας. Στοχεύει επίσης να γίνει κόμβος για τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις από κινεζικές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωφεληθούν από την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ για να ενισχύσουν την πρόσβασή τους στην αγορά.

Σημειώνεται πως το «παζάρι» γίνεται ξεκάθαρο από τις πρόσφατες κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας για την αναζωογόνηση των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ. Αυτό παραμένει «στρατηγικός στόχος», δήλωσε ο Φιντάν την περασμένη εβδομάδα, σε άτυπες συνομιλίες με ομολόγους του στην ΕΕ στις οποίες συμμετείχε Τούρκος ΥΠΕΞ για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Το Ισραήλ συνεχίζει την σφαγή – Ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας προχωράει

Μάριο Ντράγκι: Η αμυντική βιομηχανία χρειάζεται πλήρη πρόσβαση στα χρήματα της Ε.Ε.

Ουκρανία: «Σημαντική προώθηση των Ρώσων στα ανατολικά» – Μάχες σε Σελιντόβε και Ουκράινσκ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter