Οι τουρκικές αρχές άφησαν ελεύθερο τον συνήγορο του φυλακισμένου δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, του βασικότερου πολιτικού αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού τον κράτησαν για μία νύχτα, όπως ανέφερε ένας δικηγόρος του.
Ο Ιμάμογλου, του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έχει προφυλακιστεί με την κατηγορία της διαφθοράς, μια απόφαση που οδήγησε στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της τελευταίας δεκαετίας και σε μαζικές συλλήψεις σε όλη την Τουρκία.
Ο Μεχμέτ Πεχλιβάν, δικηγόρος που εκπροσωπούσε τον Ιμάμογλου στην έρευνα σε βάρος του, συνελήφθη «με κατασκευασμένες κατηγορίες» ανέφερε ο βουλευτής του CHP Τουράν Τασκίν Οζέρ σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Ο συνήγορος του Πεχλιβάν, Γιγκίτ Γκιοκτσεχάν Κότσογλου, είπε ότι ο πελάτης του δεν συνελήφθη «επειδή έκανε κάτι, αλλά απλώς και μόνο επειδή είναι δικηγόρος του δημάρχου Εκρέμ και συνηγορεί υπέρ του», σημειώνοντας ότι η κράτησή του ήταν μια «προειδοποίηση».
Σύμφωνα με τον Κότσογλου, ο Πεχλιβάν ρωτήθηκε στην ανάκριση για μια μεταφορά χρημάτων που δεν έκανε εκείνος, καθώς και για μια δωρεά σε μια φιλανθρωπική οργάνωση. Αφέθηκε ελεύθερος, αλλά του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Ο Κότσογλου είπε ότι θα ασκήσει έφεση.
Ο Ιμάμογλου είχε ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του δικηγόρου του. «Σαν να μην έφτανε το πραξικόπημα στη δημοκρατία, δεν μπορούν να ανεχθούν ότι τα θύματα αυτού του πραξικοπήματος υπερασπίζονται τον εαυτό τους» ανέφερε.
Συλλήψεις δημοσιογράφων
Ο Γιοακίμ Μεντίν, δημοσιογράφος του σουηδικού Dagens ETC, κρατείται από τις αρχές στην Τουρκία, σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού δικτύου.
«Απαιτώ από τη σουηδική κυβέρνηση να δράσει άμεσα και με αυστηρότητα», έγραψε ο αρχισυντάκτης του Dagens ETC, Αντρέας Γκούσταβσον. «Ο Γιοακίμ πήγε στην Τουρκία για να μεταφέρει στους αναγνώστες του Dagens ETC όλες τις αποχρώσεις» σημείωσε και ζήτησε «υποστήριξη σχεδόν από κάθε άλλο μέσο ενημέρωσης».
«Βλέπουμε πάντα με σοβαρότητα τις περιπτώσεις κράτησης δημοσιογράφων. Γνωρίζουμε ότι ένας Σουηδός δημοσιογράφος συνελήφθη σε σχέση με την είσοδό του στην Τουρκία. Το γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές» έγραψε στην πλατφόρμα Χ η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ.
Η αναφορά της κράτησης του Σουηδού δημοσιογράφου έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη σύλληψη και απέλαση του απεσταλμένου του BBC, Μαρκ Λόουεν.
Το συνδικάτο των δημοσιογράφων, το TGS, ανακοίνωσε από την πλευρά του την σύλληψη «τα ξημερώματα» δύο δημοσιογράφων στα σπίτια τους. Κατηγορούνται για την δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν επί έξι συνεχείς ημέρες μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Και οι δύο γυναίκες, η Νισά Σουντέ Ντεμιρέλ και η Ελίφ Μπαϊμπούρτ, εργάζονται για επικριτικά προς την κυβέρνηση Ερντογάν μέσα ενημέρωσης.
«Αφήστε τους δημοσιογράφους να κάνουν την δουλειά τους – Σταματήστε τις παράνομες κρατήσεις», απαίτησε το συνδικάτο επαναλαμβάνοντας το σύνθημα των οργανώσεων για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου. «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», πρόσθεσε.
2.000 συλλήψεις από 19 Μαρτίου
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες 2.000 συλλήψεις από τις 19 Μαρτίου, κατά την διάρκεια απαγορευμένων από τις αρχές διαδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου για «διαφθορά».
Μεταξύ των συλληφθέντων, 260 έχουν φυλακισθεί και περί τους 400 έχουν απελευθερωθεί μετά την απαγγελία κατηγοριών, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών.
Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών, νέων στην πλειονότητά τους, έχουν συλληφθεί στα σπίτια τους ή κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων και φυλακισθεί.
Σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο της Κωνσταντινούπολης, είκοσι ανήλικοι συνελήφθησαν από τις 22 έως τις 25 Μαρτίου. Επτά κρατούνται ακόμη σήμερα.
Οι βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) κατήγγειλαν ότι πολλοί από τους συλληφθέντες δήλωσαν ότι κακοποιήθηκαν από την αστυνομία.
Παρά ταύτα, οι φοιτητές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινήματος διαμαρτυρίας, κινητοποιήθηκαν και πάλι χθες το βράδυ στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη «για να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους», οι περισσότεροι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους για να μην αναγνωρίζονται.
Σύμφωνα με το AFP, στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία που περικυκλώνει τους διαδηλωτές και τους μαγνητοσκοπεί, απαιτεί να δείξουν το πρόσωπό τους για να τους επιτραπεί να περάσουν.
Πολλοί είναι οι φοιτητές που συνελήφθησαν παρουσία των δημοσιογράφων.
Απέναντι στην καταστολή των διαδηλώσεων και του κινήματος διαμαρτυρίας, οι φοιτητές διατηρούν το κάλεσμα για μποϊκοτάζ των μαθημάτων, ορισμένες φορές και υπό την απειλή να εκδιωχθούν από τα πανεπιστήμιά τους.
Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Σχεδιάζει ασκήσεις εκκένωσης 100.000 αμάχων από νησιά κοντά στην Ταϊβάν
Μιανμάρ: Η πολύπαθη χώρα που επλήγη με σεισμό 7,7 Ρίχτερ – Χούντα, εμφύλιος και ανθρωπιστική κρίση