Κινδυνεύει η τουριστική ανάκαμψη από τοπικά lockdowns και καραντίνες άλλων χωρών
Μεσούσης της τουριστικής περιόδου καμία πρόβλεψη, θετική ή αρνητική, δεν είναι δυνατό να διατυπωθεί για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και το ύψος των εσόδων, αφού τον τόνο δίνει η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Αποτέλεσμα: ο τουρισμός μας κρέμεται από μια κλωστή, που όλοι, κυβέρνηση και παράγοντες του κλάδου, γνωρίζουν ότι όσο κι αν το απεύχονται, κάποια στιγμή θα σπάσει κι ελπίζουν μόνο η ώρα της κρίσης –που θα έρθει αν η Βρετανία και η Γερμανία ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρουμανίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ και επιβάλλουν καραντίνα στους ταξιδιώτες τους που επιστρέφουν από την Ελλάδα– να καθυστερήσει όσο γίνεται περισσότερο.
Καλύτερος φέτος ο Ιούλιος
Σε ό,τι αφορά τον Ιούλιο, το ενδιαφέρον είναι ότι ήταν πολύ καλύτερος από τον περσινό, παρά την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την τουριστική κίνηση του Ιουλίου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα το υπουργείο Τουρισμού, οι αφίξεις από το εξωτερικό όλων των κατηγοριών (αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές) κατέγραψαν άνοδο κατά 45,5% σε σχέση με το 2020 και έφτασαν τα 2 εκατ. ευρώ έναντι 1,34 εκατ. του Ιουλίου 2020. Σημαντική άνοδο έδειξαν επίσης τα στοιχεία για τις αφίξεις του αεροδρομίου της Αθήνας, που έφτασαν τις 1.854.005, με αύξηση 107,5% έναντι του περσινού Ιουλίου, ενώ για τα περιφερειακά αεροδρόμια η Fraport έδωσε προσωρινά στοιχεία που κατέγραψαν άνοδο κατά 40% σε σχέση με πέρσι. Βεβαίως τα νούμερα αυτά δεν προσέγγισαν τα νούμερα του Ιουλίου 2019, όταν οι αφίξεις από το εξωτερικό έφταναν τις 3,7 εκατ., ήταν όμως στο 55% των αριθμών του 2019.
Ικανοποιητικός θεωρήθηκε ο Ιούλιος επίσης από τους ξενοδόχους, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων (ΠΕΞ) Γρηγόρη Τάσιου άνοιξαν 10.000 ξενοδοχεία, έναντι 5.500 πέρσι, και λειτούργησαν με μέση πληρότητα περί το 70%, που έφτασε ως το 100% σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.
Τι περιμένουν
Ως προς τις προσδοκίες για τον Αύγουστο, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε αισιοδοξία, επικαλούμενος τα στοιχεία των προγραμματισμένων πτήσεων που δείχνουν περαιτέρω αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και κρατήσεις που φτάνουν στο 60% του 2019. Αισιόδοξη ήταν και η πρόβλεψη για την πληρότητα των ξενοδοχείων που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΠΕΞ, με το σκεπτικό ότι τον Αύγουστο προστίθεται το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού τουρισμού, άρα η μέση πληρότητα μπορεί να φτάσει το 80%, αν και ο Γρ. Τάσιος πρόσθεσε: «Τα κρούσματα είναι το στοιχείο που θα καθορίσει πόσο καλά θα πάει η σεζόν».
Εβδομάδα την εβδομάδα τα κρούσματα στους βασικούς νησιωτικούς προορισμούς ανεβαίνουν, οι επιδημιολογικοί δείκτες επιδεινώνονται και όπως έδειξε η προ δύο εβδομάδων κυβερνητική επιλογή για επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο, δεν υπάρχει λύση που να μη διώχνει τουρίστες. Η επιβολή περιοριστικών μέτρων ξαφνικά, όπως έγινε στη Μύκονο, οδηγεί σε ακυρώσεις και συγκράτηση
των κρατήσεων, αλλά και η μη επιβολή τους επιτρέπει στα κρούσματα να αυξάνονται και βάζει τη χώρα στον κόκκινο επιδημιολογικό χάρτη, οπότε πάλι φεύγουν οι τουρίστες, γιατί οι κυβερνήσεις τους επιβάλλουν καραντίνα.
Κάπως έτσι από τις 29 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει περάσει στο βαθύ κόκκινο το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών τουριστικών νησιών (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες) και στο κόκκινο το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και τα νησιά του Ιονίου, με αποτέλεσμα τρεις χώρες η μια μετά την άλλη να έχουν επιβάλει καραντίνα ή συστάσεις για τα ταξίδια των πολιτών τους στην Ελλάδα.
Ρουμανία, ΗΠΑ, Ισραήλ
Πρώτη το έκανε η Ρουμανία, επιβάλλοντας καραντίνα 14 ημερών σε ανεμβολίαστους ταξιδιώτες που επέστρεφαν από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη μαζική αποχώρηση των Ρουμάνων από τη βόρεια Ελλάδα. Ακολούθησε η μεταφορά της Ελλάδας στην κατηγορία 4 από το CDC των ΗΠΑ, που πρακτικά αποτελεί αυστηρή σύσταση ενάντια στα ταξίδια των Αμερικανών πολιτών στη χώρα μας. Και το κακό τρίτωσε με την ανακοίνωση επταήμερης καραντίνας προς όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, από το Ισραήλ.
Η ζημιά που γίνεται από τις καραντίνες και τα άλλα μέτρα αποτροπής των τριών αυτών χωρών στον ελληνικό τουρισμό είναι σημαντική, όχι όμως τραγική. Η Ρουμανία αποτέλεσε φέτος νέα ανερχόμενη δεξαμενή τουριστών, με 170.000 αφίξεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, που τον Αύγουστο δεν θα έχουν συνέχεια. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, χάρη στις εννέα απευθείας πτήσεις την εβδομάδα που ξεκίνησαν φέτος υπήρχαν υψηλές προσδοκίες κι ελπίδες ότι οι Αμερικανοί τουρίστες θα στήριζαν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, οι οποίες πλέον διαψεύδονται.
Ο βρετανικός… κίνδυνος
Αυτό όμως που πραγματικά φοβίζει τον κόσμο του τουρισμού και την κυβέρνηση –όσο κι αν ο υπουργός Τουρισμού δεν το ομολογεί– είναι το ενδεχόμενο, εφόσον συνεχιστεί η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, το παράδειγμα αυτών των τριών χωρών να το ακολουθήσουν κι άλλες. Πρωτίστως η βρετανική κυβέρνηση, για την οποία υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κόκκινη ταξιδιωτική λίστα της και να επιβάλει ξανά καραντίνα στους Βρετανούς που επιστρέφουν από Ελλάδα.
Η απώλεια των Βρετανών, που αποτελούν τη μία από τις δύο μεγάλες δεξαμενές για τον τουρισμό (μαζί με τους Γερμανούς) και που μόλις στις 20 Ιουλίου τούς επιτράπηκε να ταξιδέψουν, θα είναι ωστόσο δυσβάστακτο πλήγμα. Γι’ αυτό κατά πάσα πιθανότητα επιλέχθηκε την Πέμπτη να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στη Ζάκυνθο και στα Χανιά, τύπου Μυκόνου, με την ελπίδα ότι θα συγκρατηθούν κάπως τα κρούσματα και δεν θα χαθεί η μπάλα, τουλάχιστον όχι εντελώς…
«Τα κρούσματα είναι το στοιχείο που θα καθορίσει πόσο καλά θα πάει η σεζόν»
Γρηγόρης Τάσιου Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων