Τουρισμός: Αυλαία τον Ιούλιο με υποχρεωτική συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους

Τουρισμός: Αυλαία τον Ιούλιο με υποχρεωτική συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους

Μπορεί η κυβέρνηση  να τα «δίνει όλα» με την ελπίδα της τουριστικής ανάκαμψης και να εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχτεί, έστω και την τελευταία στιγμή, το αίτημα για την υποχρεωτικότητα της συλλογικής σύμβασης ώστε να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, προκειμένου να αποφύγει εργατικές κινητοποιήσεις στις πύλες εισόδου των τουριστών, ωστόσο πληροφορίες από τουριστικούς κύκλους υποδεικνύουν ότι όπως και πέρσι έτσι και φέτος, ξένοι επισκέπτες πρέπει να αναμένονται στην Ελλάδα τον Ιούλιο.

Η μεγάλη επένδυση στην επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από το άνοιγμα του τουρισμού από πλευράς οικονομικού επιτελείου αλλά και Μεγάρου Μαξίμου αποτυπώθηκε με ευκρίνεια στις επιλογές να συνοδευτεί η επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή,  14 Μαΐου, με τη χαλάρωση πολλών περιοριστικών μέτρων, μεταξύ των οποίων η κατάργηση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, η κατάργηση της αποστολής sms για μετακίνηση και ψώνια και η παράταση της ώρας απαγόρευσης κυκλοφορίας ως τις 12 το βράδυ.

Επί δύο μήνες πολιορκούσε μάταια η Ομοσπονδία εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό τον Χατζηδάκη

Υπήρξε όμως και μια θετική συνέπεια για τους εργαζομένους στον τουριστικό κλάδο που μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  τους ασκούσαν επί  δύο μήνες πιέσεις στον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για επέκταση της νέας διετούς κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων που υπογράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και κήρυξή της ως γενικώς υποχρεωτικής, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Κ. Χατζηδάκης για πολύ καιρό υπόσχονταν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό ότι θα συγκαλούσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για να προχωρήσει στην επέκταση της σύμβασης, όμως το ανέβαλε συστηματικά, μέχρι που στις 22 Απριλίου τα τοπικά σωματεία ξεκίνησαν κινητοποιήσεις απειλώντας ότι θα τις συνεχίσουν όλο το καλοκαίρι  σε λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους, και ευρύτερα πύλες εισόδου τουριστών και χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, κι έτσι το Υπουργείο έκανε πίσω.

Έφεραν όμως αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις-Έρχεται υποχρεωτική συλλογική σύμβαση

Όπως έγινε λοιπόν γνωστό την Παρασκευή από πηγές του Υπουργείου Εργασίας, αύριο Τρίτη, 11 Μαΐου, έστω και στο παραπέντε της επίσημης έναρξης της τουριστικής περιόδου θα συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και θα γνωμοδοτήσει υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας της νέας συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, ώστε να μπει φραγμός στις ορέξεις πολλών εργοδοτών του τουρισμού που φέτος επιδιώκουν να προσλάβουν εργαζόμενους για 7ήμερο με καθημερινά 10ωρα και ελάχιστα ρεπό και με μισθούς ψίχουλα της τάξης των 600 ευρώ.

Τη ίδια μέρα, Τρίτη 11 Μαΐου, θα γίνει και η παρουσίαση της νέας καμπάνιας του EOT που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με την αεροπορική εταιρεία Aegean,  όλες αυτές οι προετοιμασίες δεν αναμένεται να συνοδευτούν ωστόσο από την έναρξη της προσέλευσης τουριστών που θα καθυστερήσει τουλάχιστον κατά ενάμισι μήνα.

Αρχίζουν οι προσλήψεις στα ξενοδοχεία από τις 10 Ιουνίου

Σύμφωνα με πηγές των εργαζομένων στον τουρισμό, τα περισσότερα ξενοδοχεία στους τουριστικούς προορισμούς αυτή τη στιγμή δρομολογούν προσλήψεις από τις 10 Ιουνίου και μετά ενώ οι επιχειρηματικοί εκπρόσωποι του κλάδου, ακόμη χειρότερα, τοποθετούν την έναρξη κάποιων σοβαρών τουριστικών ακόμη πιο μετά, προς το μήνα Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνας Σβήνου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι θετικό το ότι αυτή τη στιγμή έχουμε τις πρώτες κρατήσεις για το 2021 – που μέχρι πριν ένα μήνα απουσίαζαν  – αλλά αυτές ανέρχονται πανελλαδικά μόλις στο 20% του 2019, αφορούν στο σύνολό τους το μήνα Ιούλιο και δεν συνοδεύονται από τις ανάλογες προκαταβολές, γεγονός που δημιουργεί στα ξενοδοχεία έλλειμμα ρευστότητας της τάξης των 900 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούλιο θα έρθουν οι τουρίστες και θα είναι λιγότεροι

Ανάλογες ήταν και οι εκτιμήσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων Ελλάδας, Λύσανδρος Τσιλίδης, κι αυτός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Κ. Τσιλίδης επιβεβαίωσε ότι δεν αναμένονται πριν τον Ιούλιο σημαντικές ροές τουριστών στη χώρα μας, ενώ τα πολυπληθή γκρουπ ξένων επισκεπτών έχουν μεταθέσει το ταξίδι τους για Ελλάδα το 2022. «Για φέτος», πρόσθεσε,  «το στοίχημα των αφίξεων θα παιχτεί από τους μεμονωμένους ταξιδιώτες». Μάλιστα, συνέχισε, «δεν θα έλθουν Ελλάδα όλοι οι τουρίστες, αφού ο ανταγωνισμός από τις χώρες της Μεσογείου θα είναι σημαντικός και οι χώρες αυτές θα διεκδικήσουν μερίδια από την φετινή ταξιδιωτική πίτα». Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσιλίδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα και φέτος, αλλά όχι με την ένταση του παρελθόντος.

Για τον κ. Τσιλίδη ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη των κρατήσεων στη χώρα μας θα είναι η σύνταξη των υγειονομικών πρωτοκόλλων εντός και εκτός συνόρων, αφού όπως εξήγησε  υπάρχουν χώρες που κρατάνε την καραντίνα, αλλά υπάρχουν και χώρες που δεν στέλνουν κόσμο σε Ελλάδα γιατί δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα τα πρωτόκολλα στην χώρα μας, όπως για παράδειγμα τι γίνεται με όσους νοσήσουν εδώ στις διακοπές τους στα νησιά κλπ.

Ετικέτες

Documento Newsletter