Κυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων κάνουν δώρο τεσσάρων αστέρων εν μέσω πανδημίας στον Γ. Αλαφούζο
«Α ρε Γιάννη, τι αδυναμία σου έχω…» αναφώνησε απευθυνόμενος στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνης Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της υπογραφής του μνημονίου για το πρότζεκτ της «Διπλής ανάπλασης». Και οι πέτρες στην… Αθήνα γνωρίζουν πως και ο Γ. Αλαφούζος έχει αδυναμία στη Νέα Δημοκρατία και στον αντιπρόεδρό της, ο οποίος έχει μόνιμο στασίδι στα πάνελ του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι.
Η σχέση αλληλοεκτίμησης αποτυπώθηκε και στη συμφωνία που υπογράφηκε για να αποκτήσει ο Ερασιτέχνης και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός σύγχρονες γηπεδικές εγκαταστάσεις στον Βοτανικό, χωρίς να δαπανήσει τίποτε ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το δωράκι της κυβέρνησης και του δήμου προς τον Αλαφούζο. Η ΠΑΕ, δηλαδή μια ανώνυμη εταιρεία, η οποία μπορεί να πουληθεί τους επόμενους μήνες προς όφελος του μεγαλομετόχου της, δεν θα καταβάλει ούτε 1 ευρώ ως ενοίκιο στον δήμο ή στο κρατικό ταμείο!
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ανιψιός του δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έστρωσαν λοιπόν πράσινο χαλί από το δημαρχείο μέχρι τον Βοτανικό και επί της ουσίας προσφέρουν στον 63χρονο μεγαλοεπιχειρηματία ένα σύγχρονο γήπεδο αξίας 72 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν μεταξύ άλλων 12 εκατ. ευρώ για το κόστος των γηπεδικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, ο οποίος θα μετακομίσει και θα αφήσει την ιστορική αλλά παρατημένη έδρα της λεωφόρου Αλεξάνδρας, συν άλλα 40 εκατ. ευρώ που θα δαπανηθούν από την Περιφέρεια Αττικής για τα έργα υποδομής στην ευρύτερη περιοχή που θα κατασκευαστεί το γήπεδο του «τριφυλλιού».
Το σχέδιο της «Διπλής ανάπλασης» συζητείται μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Παναθηναϊκού εδώ και περίπου 15 χρόνια. Το 2008 η ΠΑΕ ήταν έτοιμη να ξεκινήσει τα έργα για την κατασκευή του γηπέδου της. Με μια σημαντική διαφορά: ο τότε μεγαλομέτοχος της ομάδας Γιάννης Βαρδινογιάννης είχε εξασφαλίσει δανειοδότηση από πιστωτικό οργανισμό για την ανέγερση του σταδίου. Ο μίστερ Σκάι δεν θα έχει καμία εμπλοκή στο οικονομικό σκέλος της κατασκευής και τα χρήματα για την υλοποίηση του έργου θα δοθούν, όπως λέγεται, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ναι, από τα λεφτά που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της, επομένως και στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία του κορονοϊού.
Ιστορική στιγμή
Η 20ή Νοεμβρίου είναι, όπως δήλωσε ο Γ. Αλαφούζος, «μια ιστορική στιγμή για τον Παναθηναϊκό. Ενα όνειρο δεκαετιών, να αποκτήσει ο σύλλογος το σπίτι του, μπαίνει σε φάση υλοποίησης. Ο Παναθηναϊκός αλλάζει επίπεδο με το γήπεδο στον Βοτανικό. Το κύτταρο του συλλόγου, ο αθλητικός όμιλος, θα αποκτήσει επιτέλους τις εγκαταστάσεις που αρμόζουν στην ιστορία τού πλέον πολυνίκη συλλόγου της Ελλάδας. Αποτελεί τιμή για μένα που επί των ημερών μου στην ιδιοκτησία της ΠΑΕ ικανοποιείται το απολύτως δίκαιο αίτημα του Παναθηναϊκού να αποκτήσει το δικό του γήπεδο».
Το αίτημα του μεγαλύτερου συλλόγου της Αθήνας σαφώς και είναι δίκαιο, αλλά σχεδόν σε όλο τον πλανήτη οι ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών ομάδων «ματώνουν» οικονομικά για να τις στεγάσουν σε σύγχρονα στάδια. Ο «εκλεκτός» για την κυβέρνηση παράγοντας του «τριφυλλιού» θα πάρει στο χέρι τα… κλειδιά του γηπέδου χωρίς να πληρώσει τα 72 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει το έργο με τα σημερινά δεδομένα.
Οπως ανακοινώθηκε, η ΠΑΕ θα παραχωρήσει τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου στον δήμο και στο ελληνικό δημόσιο. Μα έτσι κι αλλιώς το «παλάτι» του Βοτανικού δεν θα είναι ιδιοκτησία του «τριφυλλιού». Στην ανακοίνωση για το μνημόνιο συνεργασίας που αφορά το πρότζεκτ της «Διπλής ανάπλασης» αναφέρονται τα εξής για τις εμπορικές χρήσεις: «Η χρήση και η λειτουργία του γηπέδου εκχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για 99 χρόνια, με τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί και η Εθνική Ελλάδος. Τα έσοδα, από κάθε μορφής εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου, κατανέμονται μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Αθηναίων».
Ο συνολικός ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης των έργων του πρότζεκτ ανέρχεται στο ποσό των 163,5 εκατ. ευρώ περίπου και, όπως ανακοινώθηκε, «θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός μείγματος χρηματοδοτικών εργαλείων, αξιοποιώντας εθνικούς, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους. Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης και κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου, του οποίου ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 72 εκατ. ευρώ περίπου.
Για τον σκοπό αυτό εισφέρει, ως μέρος της χρηματοδότησης του γηπέδου ποδοσφαίρου, το ακίνητο κυριότητάς του, αξίας –βάσει εκτιμήσεων– 40 εκατ. ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που θα εξευρεθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίοι και θα παρασχεθούν στον Δήμο Αθηναίων».
Ετήσια έσοδα 10 εκατ. ευρώ
Πώς το είπε ο Αδ. Γεωργιάδης όταν απευθύνθηκε στον Γ. Αλαφούζο; «Α ρε Γιάννη, τι αδυναμία σου έχω…». Οι αδυναμίες δεν κρύβονται λοιπόν και είναι και μεγάλες. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός μόνο… χολωμένη δεν είναι που δεν θα εκμεταλλεύεται τις εμπορικές χρήσεις. Κι αυτό διότι με τη λειτουργία του γηπέδου στο ταμείο της ΠΑΕ υπολογίζεται ότι θα μπαίνουν σε ετήσια βάση περίπου 10 εκατ. ευρώ! Από πού θα προέρχεται αυτό το ποσό; Από την ενοικίαση των σουιτών, τη διάθεση των εισιτηρίων και την ονοματοδοσία του γηπέδου.
Ούτε αυτήν δεν κράτησε στο 100% ο δήμος, που θα είναι σοβαρό έσοδο, καθώς μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3 εκατ. ευρώ τη σεζόν. Τη συμφωνία θα την κλείνει η ΠΑΕ και ο δήμος θα εισπράττει ένα ποσοστό από το αντίτιμο για το όνομα, ενώ ένα μέρος θα καταβάλλεται και στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, ο οποίος διατηρεί δικαιώματα στην εγκατάσταση.
Το ποσό των 3 εκατ. ευρώ δεν κρίνεται παράλογο, παρά την οικονομική κρίση. Η ΑΕΚ για την ονοματοδοσία της «Αγια-Σοφιάς» θα εισπράττει σχεδόν 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τον ΟΠΑΠ και στο «τριφύλλι» εκτιμούν πως θα βρουν καλύτερη προσφορά.
Σημαντική για την ΠΑΕ θα είναι και η αύξηση των εισπράξεων από τις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας αλλά και των απλών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από το 1,5 εκατ. ευρώ της περιόδου 201819, ίσως της χειρότερης εισπρακτικά περιόδου στη σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού σε αυτό τον τομέα, με το νέο γήπεδο μπορούν να φτάσουν ακόμη και στα 7,5 εκατ. ευρώ ετησίως! Κι αν οι «πράσινοι» δημιουργήσουν και ανταγωνιστικό σύνολο, τότε είναι βέβαιο πως το γήπεδο θα έχει μεγάλη πληρότητα.
Με το γήπεδο στον Βοτανικό θα εκτοξευτεί και η τιμή πώλησης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αν για παράδειγμα αυτή την περίοδο η αξία της υπολογίζεται στα 40-50 εκατ. ευρώ, όταν ολοκληρωθεί το έργο θα ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ.
Έργο τεσσάρων αστέρων χωρίς τον… εξάστερο
Γήπεδο μπάσκετ στον Βοτανικό δεν υπάρχει στα βασικά έργα της «Διπλής ανάπλασης». Στα σχέδια δηλαδή της «πράσινης πολιτείας» στον Βοτανικό δεν υπάρχει μέριμνα για το τμήμα του συλλόγου που έχει τα περισσότερα ευρωπαϊκά τρόπαια. Στην ανακοίνωση πάντως που εκδόθηκε μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης, Δήμου Αθηναίων, ΠΑΕ Παναθηναϊκός και Ερασιτέχνη για να προχωρήσει το πρότζεκτ υπάρχει ειδική αναφορά για τις επόμενες κινήσεις σε ό,τι αφορά το κλειστό του μπάσκετ. Στο ερώτημα πού θα κατασκευαστεί το γήπεδο μπάσκετ η απάντηση είναι: «Σε περιοχή εκτός της έκτασης της “Διπλής Ανάπλασης” και πιο συγκεκριμένα σε όμορα οικόπεδα ή σε οικόπεδα ακτίνας 300 μέτρων από την έκταση της “Διπλής ανάπλασης” ο Δήμος θα χωροθετήσει –κατόπιν συμφωνίας με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό– τη δημιουργία Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Εγκαταστάσεις Πολλαπλών Χρήσεων. Επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη ένταξη του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων εντός των ορίων του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης θα δημιουργούσε πολεοδομικές, νομικές, τεχνικές και άλλες δυσκολίες στην εφαρμογή του».
Στο ερώτημα πώς θα χρηματοδοτηθεί το γήπεδο μπάσκετ η απάντηση είναι: «Η ανέγερση του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων θα γίνει με μέριμνα και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και με πόρους που ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει να εξασφαλίσει μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία. Η χρήση, οι όροι λειτουργίας καθώς και τα οικονομικά ανταλλάγματα που θα λαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων θα συμφωνηθούν με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΚΑΕ Παναθηναϊκός της οποίας θα αποτελεί την επίσημη και φυσική έδρα. Ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης ανέρχεται στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένης της αξίας της γης». Τέλος, για το πότε θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το γήπεδο μπάσκετ ανακοινώθηκε ότι «ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την υποχρέωση, εντός τριάντα ημερών, από την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας, να προσδιορίσει και να εξειδικεύσει τις ανάγκες της ΚΑΕ ΠΑΟ, σε συνεργασία μαζί της, προκειμένου να ωριμάσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο η χωροθέτησή του, καθώς και οι αθλητικές, τεχνικές και λοιπές προδιαγραφές».