Τόση αλαζονεία, τόση ελαφρότητα…

Τόση αλαζονεία, τόση ελαφρότητα…

Το τελευταίο διάστημα της καραντίνας συνηθίσαμε να ακούμε και να βλέπουμε περισσότερο ειδήσεις που αφορούν πολίτες οι οποίοι στην καθημερινότητά τους δεν τηρούν τα αναγκαία μέτρα και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αυτό είναι πάγια τακτική της κυβέρνησης και των ΜΜΕ ώστε να ρίξουν το φταίξιμο για τη μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας στους «απείθαρχους» πολίτες.

Συγχρόνως οι κυβερνητικοί, αφού επιχαίρουν προκλητικά ότι τα έχουν κάνει όλα καλά, δεν χάνουν ευκαιρία να προβάλλουν την έλλειψη ατομικής ευθύνης ως υπεύθυνη για τον καθημερινό τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, τους θανάτους και τις διασωληνώσεις. Με αυτήν τη δικαιολογία έχει ξεσαλώσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Με το πρόσχημα ότι μας προστατεύει γεμίζει τους δρόμους ένοπλους και απόλυτα προκλητικούς αστυνομικούς. Ετσι πιστεύει ότι πειθαρχούν οι πολίτες.

Η πανδημία είναι το απόλυτο άλλοθι της κυβέρνησης για να επιβάλει στη χώρα αστυνομοκρατούμενο καθεστώς.

Σε αυτό το πλαίσιο στοχοποιούνται πάντα τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με τα κανάλια να μη χάνουν ευκαιρία να τα συκοφαντήσουν για να αποδείξουν πόσο καλά κάνουν τη δουλειά τους.

Παρακολουθήσαμε να υπερπροβάλλουν επί τριημέρου ένα τραπέζι στο όποιο έφαγε πρώην υπουργός ή τις δηλώσεις που έκανε χωρίς μάσκα –την οποία κρατούσε στο χέρι– ή ακόμη και τις αναρτήσεις απλών μελών του στο Facebook. Γι’ αυτά σπατάλησαν ώρες τηλεοπτικού χρόνου, κάνοντας μάλιστα σχόλια και καταλήγοντας ότι προκαλούν, πρέπει να διαγραφούν, έσπασαν την καραντίνα και πολλά άλλα.

Θα μου πείτε, είναι υπερευαίσθητοι οι άνθρωποι και νοιάζονται για τη δημόσια υγεία.

Συνέβη όμως ένα γεγονός τις προηγούμενες μέρες που δεν έχει την ανάλογη προβολή και κριτική από τα… αντικειμενικά και καλοταϊσμένα ΜΜΕ. Πώς θα γινόταν άλλωστε;

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του εθεάθησαν να φωτογραφίζονται αγκαλιασμένοι με άλλους πέντε πολίτες χωρίς μάσκα, κάνοντας δήθεν άθληση στην Πάρνηθα –απαγορεύεται πάνω από τρία άτομα για τους κοινούς θνητούς– και επιπλέον οδηγώντας μηχανοκίνητο όχημα εντός του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας – κάτι που επίσης απαγορεύεται.

Εκτός βέβαια του ότι με αυτή την κίνηση έσπασαν την καραντίνα και συγχρόνως έκαναν άλλες τρεις παραβάσεις και επιπλέον θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, το όλο ζήτημα είναι πρωτίστως ηθικό.

Τι παράδειγμα δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του όσα λένε οι επιστήμονες και επιπλέον όλα όσα απαιτεί από τους πολίτες να κάνουν, συχνά κουνώντας τους το δάκτυλο, επικρίνοντας και επενδύοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό και στη στοχοποίηση;

Αυτό όμως που προσωπικά νομίζω ότι βγαίνει από όλο αυτό είναι μια αλαζονεία, μια υπεροψία και μια αίσθηση ότι «εγώ κάνω ό,τι μου γουστάρει, αλλά εσείς θα κάνετε ό,τι θέλουμε εμείς». Αυτό όμως θα μου πει κάποιος φαίνεται από τον τρόπο της διακυβέρνησής τους: «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», βία και καταστολή, αστυνομοκρατούμενο κράτος, καταπάτηση δικαιωμάτων.

Περισσότερο όμως από όλα εκείνο που με προβληματίζει και με φοβίζει είναι αυτή η ελαφρότητα και ανευθυνότητα. Συμπεριφορά εφήβου που ενεργεί παρορμητικά, που δεν αντέχει τους κανόνες και πρέπει να κάνει τις τρέλες του.

Αναρωτιέμαι τελικά ποιος είναι πιο υπεύθυνος σε αυτήν τη χώρα και κλείνοντας δεν θα πω το τετριμμένο, τι θα έκαναν και τι θα έλεγαν αν το έκανε ο Τσίπρας ή αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα πω όμως ότι γι’ αυτή την κατάντια οφείλουμε να μην παραμένουμε απαθείς.

Δεν μας αξίζουν τόση ελαφρότητα και τόση ανευθυνότητα.

Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός, μέλος ΝΕ Χίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter