Τόρης δευτέρα φύσις

Στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν προωθεί ένα φιλόδοξο σχέδιο ανοικοδόμησης αρκετών τρισεκατομμυρίων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την φορολογία στις επιχειρήσεις. Την κίνηση αυτή την μιμήθηκαν δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο ανακοινώνοντας τη θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου. Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τον συντηρητισμό του.

Για να σώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), που περνά τις χειρότερες μέρες του τον καιρό της πανδημίας, ο Τζόνσον, ποντάροντας την πολιτική του παρακαταθήκη, έβαλε ένα πολιτικό στοίχημα: έσπασε το μανιφέστο με το οποίο εκλέχθηκε και ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους φόρους στους πολίτες για να βρει τους πόρους που θα βοηθήσουν το NHS να σταθεί στα πόδια του. Οι νέες αυξήσεις στις εισφορές θα επιβαρύνουν δυσανάλογα τους νέους εργαζόμενους και τους μισθωτούς και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ακόμα και από υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος.

Η κίνηση αυτή όμως έρχεται σε ένα ευνοϊκό σημείο για τον Τζόνσον αφού κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η οικονομία έχει βγει από το λοκντάουν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει αρκετό πολιτικό κεφάλαιο για να δαπανήσει.

Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί όμως και επικοινωνιακούς σκοπούς. Η ατζέντα της δημόσιας συζήτησης έπρεπε να αλλάξει οπωσδήποτε από το εξωτερικό στο εσωτερικό καθώς η αποχώρηση από το Αφγανιστάν είχε εγκλωβίσει την κυβέρνηση σε μάχες επικοινωνιακής υποχώρησης.

Ωστόσο, με τις συνέπειες του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας να είναι ήδη ορατές στα άδεια ράφια των σούπερμαρκετ, ο Τζόνσον σύντομα θα χρειαστεί νέα ευκαιρία απόδρασης από την επικαιρότητα.