Οι εντολές που έχει δώσει ο πρωθυπουργός, είναι να προχωρήσει αρχικά η επισκευή και κατασκευή συγκεκριμένων έργων, ώστε η Μακρόνησος, το ιστορικό μνημείο που έχουμε, να γίνει επισκέψιμη, δήλωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης.
Μιλώντας «Στο Κόκκινο», πρόσθεσε, πως σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα πρέπει να συντηρηθούν και αναδειχθούν οι χώροι μνήμης και να απομακρυνθούν τα αυθαίρετα.
«Να απομακρυνθούν διάφορες αυθαίρετες χρήσεις, οι οποίες πληγώνουν και την ιστορική μνήμη μας, αλλά και τα ιστορικά μνημεία που υπάρχουν πάνω στο νησί» είπε χαρακτηριστικά.
Από την κήρυξη της Μακρονήσου ως ιστορικού μνημείου από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια διατήρησης και διάσωσης των κτιρίων και εγκαταστάσεων.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος είπε, στο νησί «δυστυχώς υπάρχουν αυθαίρετα, τρεις κτηνοτροφικές μονάδες… είναι ντροπή». Επίσης, ο υπουργός ανέφερε, ότι είναι απολύτως λογικό, το νησί να είναι προσβάσιμο και να υπάρχει, να δημιουργηθεί, ένα στοιχειώδες οδικό δίκτυο που δεν θα «πληγώνει», δεν θα αλλοιώνει την εικόνα του νησιού, όπως ήταν τότε.
Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο υπουργός δήλωσε πως πρέπει να γίνει και ένα μουσείο. «Είναι χρέος μας, για να μην ξεχνάμε οι νεότερες γενιές, όλα αυτά που έζησε ο τόπος μας».
Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί αυτοψία στο νησί από τον ίδιο τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη συνοδευόμενο από τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γ. Δέδε, προκειμένου να εξετασθεί και να εκτιμηθεί ποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στο νησί, ώστε ο χώρος να προστατευθεί ως τόπος μνήμης και ιστορικότητας.
Ο υπουργός τέλος γνωστοποίησε πως η αποκατάσταση αποτελεί και αίτημα και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μετά από επίσκεψη και επιστολή που έστειλαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Θανάσης Παφίλης, στην οποία γινόταν λόγος για αυθαίρετη δόμηση και καταστροφές.