Η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλάει για την «αναξιόπιστη ΝΔ» και το άρθρο 16
Η υποψήφια βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου υπογραμμίζει ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προβούν σε επίσημη ενημέρωση αναφορικά με το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, σημειώνοντας παράλληλα πως το λιμενικό οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα το βιντεοληπτικό υλικό από το βράδυ της τραγωδίας. Επισημαίνει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το κόμμα της θα στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, ενώ κατηγορεί για ψηφοθηρία τη ΝΔ με αφορμή το γεγονός ότι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ δεν συγκαταλέγονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του Θόδ. Σκυλακάκη, οι οποίες αποσαφήνισαν ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ δεν περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας;
Είχαμε χαρακτηρίσει αναξιόπιστη τη Νέα Δημοκρατία που υπόσχεται προεκλογικά στους πολίτες αυξήσεις μισθών 25% και δεσμεύεται στους Ευρωπαίους για 13%. Ηρθε στη συνέχεια ο κ. Σκυλακάκης και ομολόγησε αυτή την αναξιοπιστία, επιβεβαιώνοντας ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ δεν περιέχονται όλες στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε στην ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει βέβαια τα ακριβώς αντίθετα πριν από λίγες ημέρες. Ολα στον βωμό της ψηφοθηρίας.
Θεωρείτε ότι οι ιδεολογικές καταβολές του ΠΑΣΟΚ συμβαδίζουν με τη σύμφωνη γνώμη του κόμματος στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος;
Το ΠΑΣΟΚ έχει βασική και στρατηγική προτεραιότητά του την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και του δημόσιου σχολείου. Αυτό είναι ξεκάθαρο στο πρόγραμμά μας. Η δική μας στρατηγική προτεραιότητα είναι διαμετρικά αντίθετη από της ΝΔ, που σταθερά υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και στο πρόγραμμά της προωθεί την ιδιωτικοποίηση με το σύστημα των vouchers, κατά το θατσερικό μοντέλο. Δεν θα συμφωνήσουμε σε αναθεώρηση που θα άνοιγε τον δρόμο σε διάφορα ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης να μετονομαστούν ξαφνικά σε πανεπιστήμια και να εμπορεύονται πτυχία, αλλά ούτε σε αλλαγές που υπονομεύουν τη δημόσια σχολική εκπαίδευση. Και το λέω αυτό γιατί υπάρχουν και τέτοιες σκέψεις στη ΝΔ με όχημα την αναθεώρηση του άρθρου 16. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου με υψηλές ακαδημαϊκές προδιαγραφές, αλλά θέτουμε ως προϋπόθεση την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Η δημοσιογραφική έρευνα ανέδειξε αντιφάσεις, κενά και γεγονότα που το Λιμενικό Σώμα δεν είχε γνωστοποιήσει εξαρχής για το ναυάγιο της Πύλου. Θα ξεδιαλύνει την κατάσταση η δημοσιοποίηση του βιντεοληπτικού υλικού από το παραπλέον σκάφος του λιμενικού;
Ολα έχουν καταγραφεί από κάμερες και πρέπει τα στοιχεία από το υλικό αυτό να δοθούν στη δημοσιότητα για να γνωρίζουμε ποιες ήταν οι κινήσεις που έγιναν από την πλευρά των ελληνικών αρχών. Αυτό γινόταν άλλωστε πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις και είναι μέρος των διαδικασιών που εφαρμόζονται από το λιμενικό και τη Frontex.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα πώς κρίνετε τη διαχείριση της κατάστασης από το λιμενικό πριν και μετά το ναυάγιο;
Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για ανείπωτη τραγωδία που πρέπει να συγκλονίζει κάθε άνθρωπο. Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο χιλιάδων ανθρώπων που επιδιώκουν να δραπετεύσουν από πολέμους, εμφύλιες συγκρούσεις, αυταρχικά καθεστώτα, πείνα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ή να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Δυστυχώς η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι βαθιά υποκριτική και αναποτελεσματική. Δίνει τεράστιους πόρους σε χώρες περιμετρικά της ΕΕ, δηλαδή Τουρκία, Λιβύη, Μαρόκο και άλλες, για να συγκρατήσουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ενώ γνωρίζει ότι σε αυτές τις χώρες επικρατούν συνθήκες ζούγκλας και διαφθοράς και οι αρχές τους συχνά συνεργάζονται με τους δουλέμπορους και διακινητές που τους οδηγούν στον θάνατο. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κατάστασης στην περίπτωση του πρόσφατου ναυαγίου, η θέση μας είναι απλή και ξεκάθαρη: να προχωρήσουν σε επίσημη ενημέρωση ο υπηρεσιακός υπουργός και οι αρμόδιες αρχές για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί και να σταματήσει μια πολιτική αντιπαράθεση που αδικεί τη χώρα.
Ο φράχτης στον Εβρο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο προστασίας των συνόρων ή πολλαπλασιαστή τραγικών γεγονότων λόγω ανυπαρξίας νόμιμων οδών μετανάστευσης;
Εμείς θεωρούμε ότι η χώρα έχει σύνορα τα οποία πρέπει να προστατεύει και να μην επιτρέπει στην Τουρκία να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός υβριδικού πολέμου απέναντι στην Ελλάδα. Η κατασκευή του φράχτη στον Εβρο ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τότε η Νέα Δημοκρατία μας κατηγορούσε για «επικοινωνιακές φούσκες». Σήμερα η ίδια έχει αναγάγει την κατασκευή του φράχτη σε βασικό στοιχείο της προεκλογικής της προπαγάνδας. Από την άλλη πλευρά πανηγυρίζουν για τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δεν οδηγεί σε δίκαιη κατανομή στα κράτη-μέλη, αφού προβλέπει μόνο 30.000 μετεγκαταστάσεις εντός των ευρωπαϊκών κρατών ενώ οι αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν το 2022 ήταν 960.000.
Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές γενικότερα, υπάρχει η προσέγγιση μιας Ευρώπης-φρούριο αλλά και η προσέγγιση μιας Ευρώπης ανοιχτών συνόρων. Και οι δύο προσεγγίσεις είναι ακραίες και θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της ασφάλειας της Ευρώπης και της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης. Η Ευρώπη θα πρέπει επιπλέον να δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση των αιτιών της μετακίνησης των ανθρώπων, με πρωτοβουλίες που προωθούν την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη στις χώρες προέλευσης, αλλά και τη δημιουργία ασφαλών νησίδων σε κράτη όμορα με εκείνα απ’ όπου οι συνθήκες αναγκάζουν τους ανθρώπους να φύγουν.