Τον πήρε κι αυτόν το… Ποτάμι

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες από τη Φώφη Γεννηματά η καρατόμηση του Ανδρέα Λοβέρδου

Με την καρατόμηση του Ανδρέα Λοβέρδου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά θέλησε να στείλει ένα διπλό μήνυμα εντός του κόμματος στους νυν και δυνάμει αμφισβητίες της, αλλά και εκτός στην πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία χάνει τον πιο πιστό της φίλο μέσα στο Κίνημα.

Σε τυπικό επίπεδο τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και η κ. Γεννηματά υποβαθμίζουν την απομάκρυνσή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου την οποία κατείχε τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια. Ωστόσο από κύκλους πέριξ της προέδρου διέρρευσε πως η απομάκρυνσή του οφειλόταν όχι μόνο στο ότι θόλωνε τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ σε σημείο που ενίοτε εμφανιζόταν ωσάν παρακολούθημα του Μητσοτάκη, αλλά και ότι «το τελευταίο διάστημα ο Ανδρέας είχε υπερβεί τα εσκαμμένα». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο στα τηλεφωνήματα που δέχτηκε στη γιορτή του όσο και κατά τη διάρκεια των εορτών στα τηλεφωνήματα που έκανε στις οργανώσεις ανά την επικράτεια ζητούσε στήριξη για τον εαυτό του στην κούρσα της διαδοχής της κυρίας Γεννηματά.

Δημιουργούσε εντάσεις

Συνομιλητές του λένε ότι «δεν μιλούσε με διόλου κολακευτικά λόγια για την πρόεδρο… Εάν τα μεταφέραμε στις τηλεοράσεις, θα παρενέβαινε το ραδιοτηλεοπτικό». Εφτασε, λένε, στο σημείο να δηλώνει μπροστά σε άλλα στελέχη ότι «όσοι μιλάτε για προοδευτική διακυβέρνηση θα σας … όπου σας βρίσκω». Επιπλέον του καταλογίζουν ότι προσπαθούσε εντός του κόμματος και ειδικά στην κοινοβουλευτική ομάδα να δημιουργεί εντάσεις. Συνεργάτες δίπλα στη Φ. Γεννηματά που μιλούσαν για αυτόνομη πορεία του Κινήματος και ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια περίεργη επί τα χείρω αντιμετώπιση από τα μέσα ενημέρωσης στα οποία καλούνταν να προβάλουν την επίσημη γραμμή. Ενιοι εξ αυτών αποδίδουν (και) στον κ. Λοβέρδο αυτή την αντιμετώπιση.

Στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τοποθετείται ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος θεωρείται πιο «εύπλαστος» σε σχένο ση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναπληρωτής τοποθετείται ο Μιχάλης Κατρίνης, για τον οποίο στο εσωτερικό του κόμματος λένε με κάποια δόση ειρωνείας ότι «είναι αρκετά ευέλικτος και έχει δικές του φιλοδοξίες που φτάνουν μέχρι τη διαδοχή της Φώφης».

Ο κ. Λοβέρδος πάντως παραμένει τομεάρχης εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ σε μια συγκυρία που η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη θα χρειαστεί κάθε φιλική φωνή, καθώς εκούσα άκουσα σύρεται σε διάλογο με την Τουρκία που θα καταλήξει σε υποχωρήσεις για τη χώρα μας. Από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πάντως αναφέρουν ότι «αν συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά, θα βρεθεί και εκτός κόμματος». Συνολικότερα, η αλλαγή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ήταν η αρχή, θα ακολουθήσουν κι άλλες αλλαγές στους τομεάρχες του κόμματος επισήμως «στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των βουλευτών».

Ζυμώσεις και αμφισβήτηση

Η καρατόμηση του κ. Λοβέρδου σε κάθε περίπτωση σχετίζεται με τις εσωκομματικές ζυμώσεις στο ΚΙΝΑΛ που κι αυτές συνδέονται με σενάρια ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται σε μια στιγμή που το φως της δημοσιότητας είδαν πληροφορίες για προσέγγιση του κ. Λοβέρδου με τον ευρωβουλευτή και φερόμεμειώνουν, δελφίνο Νίκο Ανδρουλάκη. Κάποιοι σημειώνουν ότι «η καρατόμηση ήταν η απάντηση της κυρίας Γεννηματά» και με τις αλλαγές των τομεαρχών θα αποδυναμώσει κι άλλους αμφισβητίες. Ορισμένοι πάντως εκτιμούν ότι καίτοι κάποιου είδους συνεννόηση υπήρξε, ο κ. Ανδρουλάκης προτιμά την αυτόνομη πορεία και δεν στέργει τη σύνδεση με «φθαρμένα πρόσωπα», όπως ο κ. Λοβέρδος.

Οι ζυμώσεις στο ΚΙΝΑΛ αποσκοπούν σε επίσπευση των εσωκομματικών διεργασιών για την αμφισβήτηση της Φ. Γεννηματά και αλλαγή ηγεσίας πριν από το συνέδριο του κόμματος τον προσεχή Νοέμβριο. Είναι μια εξέλιξη που θα επιθυμούσε ο κ. Μητσοτάκης καθώς θα προτιμούσε έναν πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ πιο φιλικό για την περίπτωση που είτε από επιλογή είτε υπό την πίεση των πραγμάτων προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Βεβαίως ο πρωθυπουργός στο παρελθόν, όταν ακόμη ήταν πανίσχυρος, απέρριψε την όποια θεσμική προσέγγιση και συνεννόηση με το Κίνημα – είτε για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε για τον εκλογικό νόμο. Το δικό του μοντέλο είναι αυτό που ακολούθησε με το Ποτάμι, τη διάλυση και την αφομοίωση επιλεκτικά των στελεχών του και φυσικά των ψηφοφόρων. Η πορεία των πραγμάτων και η ταχεία αποδυνάμωση της κυβέρνησης δεν ευνοούν πλέον αυτού του είδους τους σχεδιασμούς.

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε περίπτωση θα προτιμούσε στο ΚΙΝΑΛ μια ηγεσία που να μη σκέφτεται καν το ενδεχόμενο συγκρότησης προοδευτικής διακυβέρνησης, όπως είπε στην τελευταία ομιλία της στη Βουλή η κ. Γεννηματά. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πάλι θα ήθελε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και φυσικά να κάνει εκείνη τις συνεννοήσεις και όχι ο κ. Λοβέρδος ή οι «πράκτορες» του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου (οι δύο πρώην πρόεδροι δεν χάνουν ευκαιρία να στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη κάθε φορά που δέχεται πίεση). Η στάση του ΚΙΝΑΛ όμως, εάν επιλέξει αυτόνομη πορεία με προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης ή σύμπλευσης με τη ΝΔ, θα επηρεάσει το πολιτικό κλίμα μέχρι τις εκλογές και τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν.

Εντέλει η καρατόμηση του κ. Λοβέρδου βλάπτει μόνο τον ίδιο καθώς μειώνει την όποια διαπραγματευτική του θέση έναντι του κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να τον βοηθήσει ο φίλος του Αδωνης Γεωργιάδης που παίζουν μαζί τένις ήο Αντώνης Σαμαράς. Αλλωστε υπάρχουν άλλοι που έχουν προτεραιότητα όπως ο Γιάννης Μανιάτης που «έπαιξε» και για υπουργός στον τελευταίο ανασχηματισμό.

Ετικέτες