Το νέο βιβλίο του Κεν Φόλετ με τίτλο «Never» θα εκδοθεί στις 9 Νοεμβρίου ταυτόχρονα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα (με τον τίτλο «Ποτέ», από τις εκδόσεις Bell), τη Δανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία.
Στο μυθιστόρημα το οποίο λαμβάνει χώρα στο παρόν ο Κεν Φόλετ αφηγείται την ιστορία μιας παγκόσμιας κρίσης που όλα δείχνουν ότι θα οδηγήσει στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ουαλός συγγραφέας εξηγεί ότι το βιβλίο γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας που έκανε κατά τη συγγραφή της «Πτώσης των γιγάντων». «Συνειδητοποίησα με κατάπληξη ότι ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένας πόλεμος που κανείς δεν ήθελε. Κανένας Ευρωπαίος ηγέτης κι από τις δυο πλευρές δεν είχε την πρόθεση να συμβεί. Αλλά οι αυτοκράτορες και οι πρωθυπουργοί, ο ένας μετά τον άλλον, πήραν αποφάσεις –λογικές, μετριοπαθείς αποφάσεις– που καθεμιά απ’ αυτές μας έφεραν ένα μικρό βήμα πιο κοντά στην πιο τρομερή σύγκρουση που είχε γνωρίσει ποτέ ο κόσμος. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όλα ήταν ένα τραγικό ατύχημα. Κι αναρωτήθηκα: Θα μπορούσε να ξανασυμβεί το ίδιο;».
Σύμφωνα με όσα είπε ο συγγραφέας στην παγκόσμια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η πανδημία στις αρχές του 2020 ήταν εκείνη που τον ώθησε να ολοκληρώσει το βιβλίο γιατί εξαιτίας του lockdown βρέθηκε να έχει πολύ χρόνο. «Το “Never” δεν ήρθε πολύ γρήγορα. Έφτιαξα το προσχέδιο σε περίπου ένα χρόνο και ξαναδούλεψα το κείμενο για τρεις μήνες, κάτι που ξεπερνά τα δικά μου όρια ταχύτητας. Η τελευταία φορά που ένιωσα να με κατακλύζουν με τέτοιο τρόπο οι ιδέες ήταν όταν έγραφα το “Μάτι της βελόνας”, σχεδόν μισό αιώνα πριν».
Το βιβλίο στο οποίο η μυθοπλασία με την πραγματικότητα χάνουν τα όριά τους είναι πολύ περισσότερα από ένα μυθιστόρημα αγωνίας. Η ιστορία ξεκινάει στην έρημο της Σαχάρας όπου δύο πράκτορες βρίσκονται στο κατόπι μιας ισχυρής ομάδας λαθρεμπόρων ναρκωτικών και τρομοκρατών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Παράλληλα, μια γυναίκα προσπαθεί με κάθε κόστος να εντοπίσει μια σπείρα trafficking. Στην Κίνα, ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να αποτρέψει τον πόλεμο με τη Β. Κορέα, ενώ στις ΗΠΑ η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας αντιμετωπίζει τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας της προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποφύγει έναν ακόμη περιττό πόλεμο. Ο συγγραφέας σπεύδει να εξηγήσει ότι οι χαρακτήρες του βιβλίου δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, ωστόσο πιστεύει ότι οι πραγματικοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί κάτω από αυτές τις συνθήκες θα λάμβαναν τις ίδιες αποφάσεις. «Αυτή είναι η πιο ρεαλιστική ιστορία που έχω γράψει ποτέ» δηλώνει.
Στην έρευνά του για το «Never» («Ποτέ») ο Κεν Φόλετ μίλησε με δεκάδες ανθρώπους οι οποίοι ήταν σε θέσεις εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων ενός πρωθυπουργού, δύο πρεσβευτών και ενός στρατηγού. Ο συγγραφέας για την έρευνά του είχε προγραμματίσει πολλά ταξίδια, αλλά η πανδημία άλλαξε τα σχέδιά του. «Ευτυχώς είχα ήδη επισκεφτεί το Πεκίνο, την έρημο της Σαχάρας και τον Λευκό Οίκο» λέει και εξηγεί ότι έχει μελετήσει σε βάθος τη λειτουργία πολεμικού εξοπλισμού όπως τα αεροπλανοφόρα, οι εκτοξευτές πυραύλων και οι πυρηνικές αποθήκες, ενώ για καιρό παρακολουθούσε τις ειδήσεις και τις αναλύσεις στον «Economist», τους «Financial Times», καθώς και έντυπα που περιλάμβαναν την ειδησεογραφία του Foreign Affairs κ.λπ.
Ο Κεν Φόλετ πάντα αψηφούσε τις προκλήσεις, σημειώνοντας τεράστιες συγγραφικές επιτυχίες πέρα από κάθε προσδοκία. Στη σαραντάχρονη πορεία του την οποία έχτισε με περισσή τόλμη έχει εκδώσει 36 βιβλία (μεταξύ των οποίων τα «Στυλοβάτες της Γης», « Ένας Κόσμος Χωρίς Τέλος», «Ένας Στύλος Φωτιάς», «Καὶ ἐγένετο ἑσπέρα καὶ ἐγένετο πρωί») με παγκόσμιες πωλήσεις που ξεπερνούν συνολικά τα εκατόν εβδομήντα έξι εκατομμύρια αντίτυπα. Σε ερώτηση σχετικά με την ικανότητά του να περνάει από το ένα λογοτεχνικό είδος στο άλλο απαντά ότι ως δημιουργικός καλλιτέχνης έχει κάθε φορά την ανάγκη να επανεφευρίσκει τον εαυτό του και ότι αποφεύγει να γράφει την ίδια ιστορία ξανά και ξανά. «Αργά ή γρήγορα η φλέβα χρυσού εξαντλείται και πρέπει να βρεις νέα. Ευτυχώς, η νέα μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη από την παλιά».