Των καναλιών το κάγκελο

Των καναλιών το κάγκελο

Είναι γνωστό ότι οι επιχειρηματικοί πόλεμοι στην Ελλάδα δεν γίνονται ούτε με αγορές μετοχών ούτε με επενδύσεις. Συνήθως γίνονται διά της πρόσβασης στα κανάλια. Υπάρχει ένα περιστατικό που αφορά ένα μεγαλοδημοσιογράφο και ένα μεγαλοεπιχειρηματία (και οι δύο αποθανόντες πλέον) το οποίο μου διηγήθηκε πολύ αξιόπιστη πηγή. Θεωρήστε σαν να ήμουν εγώ παρούσα. Ο επιχειρηματίας ήθελε να χτυπήσει έναν αντίπαλό του και δεν ήθελε να το κάνει εμφανώς. Παίρνει λοιπόν τηλέφωνο τον δημοσιογράφο και του λέει «Γιώργο, σε εκείνη την εφημερίδα που έχεις να βγάλεις ένα δημοσίευμα ότι ο τάδε είναι απατεώνας και πρέπει να ελεγχθεί. Αν σου κάνει αγωγή πόσα θα πληρώσεις;». Συνηθισμένος από κάτι τέτοια ο δημοσιογράφος του απαντά: «Αφεντικό, με βάση την κυκλοφορία της εφημερίδας θα με καταδικάσουν καμιά εικοσαριά χιλιάδες». «Εντάξει» του απαντά ο επιχειρηματίας, «θα σου δώσω εκατό, προχώρα». Το δημοσίευμα έγινε, φυσικά ήταν ψέματα, αλλά εναντίον του αντίπαλου επιχειρηματία διατάχτηκε οικονομικός έλεγχος και ταλαιπωρήθηκε προτού συνθηκολογήσει. Ο με γα λ ο δημοσιογράφος πήρε τις 100.000 ευρώ και είναι αμφίβολο αν έγινε αγωγή καν.

Η χρήση των ΜΜΕ με τέτοιον τρόπο, την τακτική δηλαδή της δολοφονίας χαρακτήρα και του «σε βάζω σε μπελάδες», είναι κάτι σαν αρχή της ελληνικής δημοσιογραφίας. Τα γράφω αυτά γιατί διάβασα πρόσφατα ότι έχουν εμφανιστεί στην πιάτσα κάποιοι επίδοξοι αγοραστές όχι ενός, αλλά τριών ταυτοχρόνως καναλιών. Διαβεβαιώνουν με δημοσιεύματα ότι θα τα αγοράσουν και θα εξουσιάσουν τα ελληνικά media. Τα είπαν και άλλοι, θα μου πείτε. Εδώ όμως δεν είναι βέβαιο ότι έχουμε κάποια επενδυτική πρεμούρα, σε έναν κλάδο μάλιστα στον οποίο μόνο χάνει κανείς. Οι «επενδυτές» είναι και μέτοχοι κατασκευαστικής και κινούνται νομικά εναντίον του μεγαλομετόχου της εταιρείας. Το επενδυτικό ενδιαφέρον λοιπόν ακούγεται ότι είναι μια προκαταβολική απειλή για τη δύναμη που ΘΑ αποκτήσουν, η οποία απευθύνεται όχι μόνο στον αντίπαλο αλλά και στις υπηρεσίες που καλούνται να τον ελέγξουν.

Καρχαρίες ψητοί

Το έστειλε φίλος και αποδίδει αυτό που γίνεται ή μάλλον αυτό που επιτρέπουμε να γίνεται. «Οταν έσυραν σε δίκη υπουργό σκέφτηκα “δε βαριέσαι, δεν είμαι υπουργός”. Οταν έσυραν τον εισαγγελέα σκέφτηκα “δε βαριέσαι, δεν είμαι εισαγγελέας”. Οταν έσυραν τους δημοσιογράφους σκέφτηκα “δεν είμαι δημοσιογράφος”. Οταν έσυραν εμένα δεν βρέθηκε υπουργός, εισαγγελέας ή έστω δημοσιογράφος να με υπερασπιστεί».

Ο σκιτσογράφος Sakui απεικόνισε τον Κώστα Βαξεβάνη σαν ναυαγό σε ερημονήσι περικυκλωμένο από καρχαρίες. Ισως φαίνεται λίγο απαισιόδοξο, αλλά είμαι βέβαιος ότι σε όλα αυτά ο Βαξεβάνης βλέπει την ωραία θάλασσα, τον φοίνικα, την ησυχία που τον περιστοιχίζει και κυρίως το laptop που έχει και χρησιμοποιεί. Τους καρχαρίες μάλλον τους φαντάζεται ψητούς. Και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο.

Τικ-τακ

Αναμφίβολα πάμε σε εκλογές. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι επανεμφανίστηκε δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τώρα θα μου πείτε ήταν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ήταν ίσως μια αυτοτελής δραστηριότητα, αλλά όπως και να το κάνουμε έκανε αίσθηση η επανεμφάνιση.

Επιμένω πάντως ότι κάτι έχει συμβεί και πάμε σε στρατηγική επανόδου. Για παράδειγμα στα κινητά των συντακτών που καλύπτουν Μέγαρο Μαξίμου και κυβέρνηση άρχισαν να φτάνουν μηνύματα που αναγγέλλουν τις δραστηριότητες της κυρίας του κυρίου πρωθυπουργού, πράγμα που είχε σταματήσει για καιρό.

Τώρα σε αυτούς που αναρωτιούνται «μα καλά, είναι δυνατόν το Μέγαρο Μαξίμου να ανακοινώνει τι κάνει η Μαρέβα;» θα απαντήσω ότι αυτό το ερώτημα αποτελεί μια μικρότητα, καθότι αυτά που συνδέουν το ζευγάρι μπορεί να είναι τόσο ισχυρά που δεν φαντάζεται κοινός νους. Εσονται εις σάρκαν μίαν. Εδώ άλλοι έχουν λογαριασμό με κοινή φωτογραφία στο Twitter.

Πάντως η απόφαση να «εξαφανιστεί» η Μαρέβα ωφέλησε το ελληνικό δημόσιο, αφού δεν υπάρχει πλέον στο Μαξίμου αποσπασμένος δημοσιογράφος (και πρώην υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ) με αρμοδιότητα να καταγράφει ποιοι και τι γράφουν για την αυτοκράτειρα του Μεγάρου.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο ανέφερα προηγουμένως, είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Κυρίως τις ώρες που έκλειναν οι κάμερες και διάφοροι VIPs συνοδοί, όλων των φύλων και των φίλων, έκαναν πάρτι για πάρτη τους. Με κλειστά φώτα, γιατί έχει ακριβύνει και το ρεύμα.

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε με το ηλεκτρονικό κατάστημα skroutz.gr επειδή υπήρξε επιπλοκή με συνεργάτη και αντιπαράθεση με τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αγορών shopflix.gr έφερε στην επιφάνεια το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νέου παίκτη. Πίσω από το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα Shopflix είναι ο γιος του Βαγγέλη Μαρινάκη, Μιλτιάδης, ο οποίος φιλοδοξεί να κάνει το δικό του επιχειρηματικό ξεκίνημα. Κεφάλαια και ιδέες έχει για να τα καταφέρει. Αρκεί να προσέχει πού πατάει. Και δεν εννοώ το έδαφος απαραίτητα, αλλά αυτούς που μπαίνουν στα πόδια του. Ηδη του έδωσαν την κακή συμβουλή να χτυπήσει τον παλιό ανταγωνιστή μέσα από τα Μέσα της οικογένειας.

Η ΑΑΔΕ καταλόγισε πρόστιμα 800 εκατ. ευρώ σε μία και μόνη επιχείρηση ύστερα από έλεγχο. Το ποια είναι το κρατάει επτασφράγιστο μυστικό. Μην τυχόν και χτυπηθεί η επιχειρηματικότητα. Θα μου πείτε, ο κλέφτης επιχειρηματικότητα; Στην Ελλάδα είναι οι καλύτεροι επιχειρηματίες, οπότε καλώς τους προστατεύει η ΑΑΔΕ.

Ο Αρειος Πάγος γλιστράει

Ολισθηρή είναι η κατάσταση στον Αρειο Πάγο όλες τις μέρες που καταθέτει ο Κ. Βαξεβάνης. Οι χειρισμοί της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου έχουν προκαλέσει πολλά σχόλια και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα (και τους ορόφους, θα προσθέσω). Οι περισσότεροι, χωρίς να μπαίνουν στην ουσία της υπόθεσης και αποφεύγοντας σίγουρα να κατηγορήσουν τη συνάδελφό τους, συμφωνούν ότι ήταν μεγάλο ρίσκο η δίωξη Βαξεβάνη. Η δημοσιοποίηση ότι τον κατηγόρησε με ανύπαρκτη κατάθεση μάρτυρα και στη συνέχεια η τροπή που πήρε η απολογία με την αποκάλυψη ότι ο Νίκος Μανιαδάκης είχε καταγγείλει ότι εκβιαζόταν έφερε την ανάκριση σε πεδία που δεν έχει συνηθίσει και την ανακρίτρια σε ευθύνες που είναι δύσκολο να σηκώσει. Σε όλα αυτά προσθέτουν και το άγχος της να ολοκληρώσει την ανάκριση ενόψει της συνταξιοδότησής της τον Ιούνιο, που δημιουργεί όπως είπαμε ολισθηρότητα. Οταν τους ρωτάνε τι θα γίνει τελικώς, κάνουν τον σταυρό τους, καθότι θρήσκοι οι περισσότεροι και με πολύ καλές σχέσεις με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας.

Documento Newsletter