Τον έδιωξαν για διαφθορά και έβαλε στη θέση του… τον αδελφό του

Τον “έκαψαν” τα Panama Papers και το Ανώτατο Δικαστήριο έχει διατάξει έρευνα γι’ αυτόν και την οικογένειά του

O πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, τον οποίο απέπεμψε την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, επέλεξε τον αδελφό του Σαχμπάζ ως πολιτικό του διάδοχο και τον πρώην υπουργό Πετρελαίου Σαχίντ Χαπάν Αμπάσι ως μεταβατικό επικεφαλής της κυβέρνησης.

«Υποστηρίζω τον Σαχμπάζ Σαρίφ προκειμένου να με διαδεχθεί (στον πρωθυπουργικό θώκο), όμως θα χρειαστεί χρόνος για να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, επομένως προς το παρόν ορίζω τον Σαχίντ Χακάν Αμπάσι» μεταβατικό πρωθυπουργό της κυβέρνησης, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον του κόμματός του.

Ο διορισμός του Αμπάσι θα πρέπει να εγκριθεί και από το κοινοβούλιο, όμως η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί για τυπικούς λόγους, καθώς το κόμμα του Σαρίφ συγκεντρώνει ευρεία πλειοψηφία.

Σχετικά με τον Σαχμπάζ Σαρίφ, μικρότερο αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, δεν διαθέτει βουλευτική έδρα παρά μονάχα στο περιφερειακό κοινοβούλιο του Πουντζάμπ (κεντρικό Πακιστάν).

Ο Ναουάζ Σαρίφ παραιτήθηκε την Παρασκευή, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα μετά από αρκετά χρόνια σχετικής σταθερότητας. Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο τον είχε κρίνει «ακατάλληλο» για βουλευτή (και κατά συνέπεια και για τη θέση του πρωθυπουργού) εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς. Ταυτόχρονα, το Δικαστήριο ζήτησε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας σε βάρος του 67χρονου Σαρίφ και της οικογένειάς του.

Το σκάνδαλο που του στοίχισε τον πρωθυπουργικό θώκο ξέσπασε τον περασμένο χρόνο όταν η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα 11,5 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα από το δικηγορικό γραφείο του Παναμά Mossack Fonseca, τα λεγόμενα Panama Papers.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Πακιστάν, ο Ίμραν Χαν, χλεύασε την επιλογή του αποπεμφθέντος πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ να χρίσει διάδοχό του τον αδελφό του, συγκρίνοντας την παράδοση της χώρας στις πολιτικές δυναστείες με «μια μορφή μοναρχίας».

«Τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν τη Δημοκρατία (ως συστατικό τους). Είναι οικογενειακά κόμματα… Στην πραγματικότητα είναι σαν μια μορφή μοναρχίας» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο πρώην αθλητής του κρίκετ.

Ετικέτες