Τόμι Ρόμπινσον: Ο ακροδεξιός καθοδηγητής των πογκρόμ της Βρετανίας κρύβεται στην Αθήνα

Τόμι Ρόμπινσον: Ο ακροδεξιός καθοδηγητής των πογκρόμ της Βρετανίας κρύβεται στην Αθήνα
Ο Τόμι Ρόμπινσον την εποχή του Brexit. (AP Photo/ Frank Augstein)

Μία εβδομάδα γίνονταν ταραχές στη Βρετανία από ακροδεξιούς, νεοναζί και ρατσιστές που έβαζαν φωτιά σε ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν μετανάστες, λεηλατούσαν καταστήματα και ασκούσαν βία σε όποιον δεν έμοιαζε «αρκετά λευκός».

Η αστυνομία έκανε περισσότερες από 400 συλλήψεις αλλά το πογκρόμ δεν σταματούσε. Την Πέμπτη το απόγευμα οι αντιφασίστες, που επί μέρες προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα θύματα, έδωσαν μια σημαντική απάντηση με περίπου 100 διαφορετικές διαδηλώσεις σε πόλεις της Βρετανίας και προάστια του Λονδίνου, απομονώνοντας θεαματικά τους ακροδεξιούς.

Διαβάστε σχετικά: Βρετανία: Χιλιάδες κόσμου λένε «όχι» στον ρατσισμό – «Οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι» (Photos)

Την κατάσταση πυροδοτούσαν γνωστοί ακροδεξιοί και ένας από αυτούς ο influencer Τόμι Ρόμπινσον το έκανε από τις… διακοπές του στην Κύπρο. Τα ΜΜΕ τον ανακάλυψαν εκεί και η αστυνομία της Κύπρου ήρθε σε επαφή με την βρετανική αστυνομία ώστε αν εκδοθεί ένταλμα σε βάρος του να συλληφθεί.

Ο Τόμι Ρόμπινσον την… κοπάνησε από την Κύπρο και χθες Πέμπτη ανέβασε ένα βίντεο στο X «τρώγοντας νόστιμο αρνί» σε εστιατόριο της Αθήνας ενώ έχανε το παιχνίδι της βίας στη Βρετανία.

Ο 41χρονος επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ότι βρισκόταν στην ελληνική πρωτεύουσα αφού ένας αντιφασιστικός λογαριασμός στο Χ αποκάλυψε από ποιο εστιατόριο είχε κινηματογραφήσει το βίντεο που αναρτήθηκε στον δικό του λογαριασμό. Το εστιατόριο είναι γνωστό στο Παγκράτι.

Ένταλμα σε βάρος του έχει εκδοθεί από δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επειδή δεν εμφανίστηκε σε προκαταρκτική ακρόαση τον περασμένο μήνα, αλλά ο δικαστής είπε ότι η εκτέλεση του εντάλματος αναβάλλεται μέχρι τον Οκτώβριο ώστε να του δώσει χρόνο να δηλώσει εάν θα παρευρεθεί, γράφει η Daily Mail. Φαίνεται ότι δεν έχουν γίνει προσπάθειες από τη βρετανική αστυνομία να τον αναγκάσει να επιστρέψει στη Βρετανία.

Προκαλώντας, ο Τόμι Ρόμπινσον, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως δημοσιογράφο, ανάρτησε στο Χ: «Το πιάτο με το αρνί μου ήταν καταπληκτικό. Συνιστώ σε όποιον επισκέπτεται την Αθήνα να δοκιμάσει αυτό το μέρος».

«Μπουμπούκι»

Το πραγματικό όνομα του Τόμι Ρόμπινσον είναι Stephen Christopher Yaxley-Lennon και είναι από τους πιο γνωστούς ακροδεξιούς του Ηνωμένου Βασιλείου που μιλάει συχνά εναντίον του Ισλάμ και των μεταναστών.

Υπήρξε μέλος του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (BNP), ενός βρετανικού φασιστικού πολιτικού κόμματος, από το 2004 έως το 2005. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα το 2012, ήταν από κοινού αντιπρόεδρος του Βρετανικού Κόμματος Ελευθερίας (BFP). Συνίδρυσε την English Defense League (EDL) το 2009 και ήταν επικεφαλής της μέχρι τον Οκτώβριο του 2013. Το 2018, υπηρέτησε επίσης ως πολιτικός σύμβουλος του πρώην ηγέτη του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Τζέραρντ Μπάτεν.

Ο Ρόμπινσον είχε τέσσερις δικαστικές καταδίκες μεταξύ 2005 και 2019. Το 2013 εισήλθε παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας το διαβατήριο ενός φίλου του. Το 2018, παραβίασε δικαστική απόφαση δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο Facebook. Το 2021, διαπιστώθηκε ότι είχε συκοφαντήσει έναν 15χρονο πρόσφυγα σε ένα σχολείο στο Χάντερσφιλντ και καταδικάστηκε να πληρώσει 100.000 λίρες συν τα νομικά έξοδα. Το 2021, υποβλήθηκε σε περιοριστικά μέτρα για παρενόχληση μιας δημοσιογράφου και του συντρόφου της.

Η έξοδος από τη Βρετανία

Έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο την Κυριακή, 27 Ιουλίου, αφού ηγήθηκε μιας πορείας στο Λονδίνο, για την οποία υποστήριξε ότι συμμετείχαν 100.000 άτομα, αν και ήταν πολύ μικρότερη και η αστυνομία δεν ανακοίνωσε εκτίμηση αριθμού.

Επρόκειτο να εμφανιστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για μια πρώτη ακρόαση τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου, με μια συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη με έναν Σύριο μαθητή που δέχθηκε επίθεση σε κοινοτικό σχολείο στο Χάντερσφιλντ, τον Οκτώβριο του 2018. Πρόκειται για την υπόθεση που όπως προαναφέρθηκε έχει καταδικαστεί να πληρώσει 100.000 λίρες. Σε αυτή την ιστορία είχε παραποιήσει βίντεο για να δείξει ότι ο μαθητής επιτέθηκε σε κορίτσια.

Στη Βρετανία κυκλοφόρησε μια πληροφορία ότι συνελήφθη κατά την έξοδό του από τη χώρα, στη Μάγχη, και αφέθηκε ελεύθερος, αλλά η αστυνομία δεν το επιβεβαίωσε.

Ο Τόμι Ρόμπινσον στην Αγία Νάπα

Κύπρος – Αθήνα

Τη Δευτέρα, η Daily Mail δημοσίευσε ένα πρωτοσέλιδο άρθρο με τον κ. Ρόμπινσον στο θέρετρο στην Κύπρο, που αποκάλυπτε ότι τροφοδοτούσε τις ταραχές της ακροδεξιάς σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο με αρκετές «εμπρηστικές» αναρτήσεις στο X ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του.

Στο στόχαστρο της αστυνομίας Κύπρου βρέθηκε ο ακροδεξιός Βρετανός Τόμι Ρόμπινσον ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα και δικές του αναρτήσεις, παραθερίζει στην Αγία Νάπα, έγραψε το κυπριακό philenews.com.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μετά από οδηγίες του Αρχηγού της Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου, η Αστυνομία Κύπρου επικοινώνησε αυτεπάγγελτα με τη Βρετανική Αστυνομία από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το γεγονός, ενημερώνοντας για την πρόθεσή της να συνδράμει εάν και εφόσον χρειαστεί.

Ενδιαφέρον είναι ότι το all-inclusive θέρετρο που έκανε διακοπές, σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχίζει 400 ευρώ τη βραδιά και άγνωστες είναι οι πηγές χρηματοδότησης των ακροδεξιών «καθοδηγητών» των ταραχών στη Βρετανία, ενώ πολλοί αναρωτιούνται ποια… οντότητα θέλει επειγόντως να σπείρει ισλαμοφοβία στην Ευρώπη.

Ο Τόμι Ρόμπινσον ήρθε στην Αθήνα, έφαγε αρνάκι και, προς το παρόν, είναι άγνωστο που κατοικοεδρεύει.

Διαβάστε επίσης:

Τριτοκοσμικές συνθήκες στο μαιευτήριο «Έλενα»: Χωρίς πόσιμο νερό εδώ και 2 μήνες – Ανεπαρκής κλιματισμός εν μέσω καύσωνα (Video)

Τρόμος στη Νέα Ιωνία: Άνδρας πετούσε μολότοφ από το μπαλκόνι – Απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει (Video)

Πύργος: Σε κρίσιμη κατάσταση 48χρονος μετά από τσίμπημα αράχνης – Δίνει μάχη για τη ζωή του

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter