Τόμας Αντονι Οουεν: «Η LGBTQ+ κοινότητα δεν αισθάνεται ασφαλής»

Τόμας Αντονι Οουεν: «Η LGBTQ+ κοινότητα δεν αισθάνεται ασφαλής»

Ο συνδημιουργός του «Faster than light» μιλάει για το πρότζεκτ, τη βία και τον Ζακ Κωστόπουλο.

Γεννηµένος στη Γερµανία, µεγαλωµένος στις ΗΠΑ και πολίτης του κόσµου, όπως δηλώνει ο ίδιος. Αυτός είναι ο Τόµας Αντονι Οουεν, συνδηµιουργός µαζί µε τον Κεντάρο Κουµανοµίντο του πρότζεκτ «Faster than light», το οποίο θα φιλοξενηθεί στη Στέγη του Ιδρύµατος Ωνάση από τις 31/5 έως τις 2/6. Το πολυµεσικό και ακτιβιστικό πρότζεκτ, που αποτελείται από εικαστική ταινία –αφηγείται την ιστορία ενός δικτύου ατόµων της LGBTQI+ κοινότητας καθώς αυτά διασταυρώνονται σε πολυδιάστατα µονοπάτια για την επούλωση των τραυµάτων, τη δικαιοσύνη και την οδύνη. Η βίαιη απώλεια του οροθετικού ακτιβιστή και drag περφόρµερ Ζακ Κωστόπουλου (Zackie Oh) στις 21 Σεπτεµβρίου 2018 συνέπεσε µε το στάδιο της παραγωγής– και ζωντανή περφόµανς, έγινε σε συνεργασία µε την LGBTQ+ κοινότητα της Αθήνας και ο Τόµας µας µίλησε γι’ αυτό αλλά και για τον ίδιο και την παγκόσµια κοινότητα.

Ακτιβιστής, σκηνοθέτης, χορογράφος και συγγραφέας. Ποια είναι η αγαπηµένη σου ιδιότητα;

Θα έλεγα ότι είναι η δοτικότητά µου σε οποιαδήποτε µορφή συνεργασίας. ∆εν θα µπορούσα, για παράδειγµα, να είµαι ζωγράφος, θα ήταν πολύ µοναχικό. Αγαπώ κάθε πρότζεκτ που αποτελεί κανάλι επικοινωνίας µεταξύ των ανθρώπων και στο οποίο ο καθένας λειτουργεί σαν µεσολαβητής απόψεων.

Σε ποιους απευθύνεται το «Faster than light»;

Απευθύνεται σε όλους. Για την LGBTQ+ κοινότητα είναι µια πλατφόρµα έκφρασης κι ένας τρόπος ώστε να ακουστεί η φωνή της, καθώς όλοι οι συντελεστές έχουµε επενδύσει πολύ ψυχικά. Για όλους τους υπόλοιπους θεατές αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να µας γνωρίσουν και να µας αναγνωρίσουν ως κοινότητα. Είναι ευκαιρία για κάποιον να έρθει σε επαφή µε το νέο είδος κουλτούρας που θέλει να δείξει η κοινότητά µας και να κατανοήσει το πνεύµα της διαφορετικότητας, της συντροφικότητας, της σύµπραξης και του τρόπου που λειτουργούµε. Το συγκεκριµένο πρότζεκτ είναι σαν ένα παράθυρο, που από τη µια πλευρά βγαίνουν προς τα έξω οι queer φωνές και από την άλλη συστηνόµαστε λέγοντας τις ιστορίες µας σε διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων, οι οποίοι µέχρι τώρα µας γνώριζαν µόνο µέσω των µίντια. Γι’ αυτό, εκτός από την προβολή της ταινίας, το πρότζεκτ συνδυάζεται και µε ζωντανό drag show, ώστε να έρθει στο προσκήνιο η queer χειραφέτηση και οι έµφυλες ιστορίες.

Ποια είναι τα µηνύµατα του «Faster than light»;

Υπάρχουν κρυφά αλλά και φανερά µηνύµατα. Το βασικότερο που θέλουµε να µεταδώσουµε είναι ότι δεν ξέρουµε πώς θα είναι η κοινωνία στην οποία θα ζούµε, τι αρχές και στοιχεία θα κρατήσουµε, πώς θα είναι το µέλλον µας αλλά και πώς είναι το παρόν µας. Υπάρχουν συµβολισµοί που θεωρούνται τα κρυφά µηνύµατα, αλλά τίποτε δεν γίνεται βάσει συγκεκριµένης ατζέντας. Γι’ αυτό υπάρχουν οι ατέλειες που δείχνουν πόσο αληθινό και διαδραστικό είναι το πρότζεκτ. Αλλωστε είναι σπάνιο να παρουσιάζεται τέτοια δουλειά στον χώρο ενός µεγάλου ιδρύµατος όπως είναι η Στέγη κι αυτό από µόνο του το καθιστά ιδιαίτερο. Το ότι µεγάλα ιδρύµατα δίνουν βήµα έκφρασης στην κοινότητα είναι πολύ σηµαντικό και καλλιτεχνικά αλλά και κοινωνικά και αυτό κρατάει ζωντανή τη σπίθα και για νέα πράγµατα.

Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις δράσεις της LGBTQ+ κοινότητας;

Νοµίζω πως όχι. Αυτός είναι ακόµη ένας λόγος που βρισκόµαστε στην Αθήνα. Το ζητούµενο ήταν περισσότερο η έρευνα και το γεγονός ότι σε τόσο µεγάλο ίδρυµα όπως η Στέγη έρχεται ένας ξένος να ενώσει τις queer φωνές µε την κοινωνία. Και δεν το βλέπω καθόλου εµπορικά µε την ασφάλεια ενός τέτοιου ονόµατος από πίσω µας. Η LGBTQ+ κοινότητα στην Αθήνα δεν αισθάνεται άνετα ούτε ασφαλής. Το διαφορετικό δεν είναι απόλυτα αποδεκτό και ήταν ένας από τους λόγους που θέλαµε τη συµµετοχή της τοπικής κοινότητας στο πρότζεκτ. Ζούµε σε επικίνδυνους καιρούς. Η προσωπική µας ασφάλεια απειλείται συνεχώς από βία όχι απαραίτητα µόνο σωµατική αλλά και ψυχική. Την ίδια βία που ασκούµε και στο περιβάλλον εξαντλώντας τις πηγές ενέργειας, για παράδειγµα. Την ίδια βία που πολλές φορές κρύβουµε µέσα µας αποτελώντας κίνδυνο για τον ίδιο µας τον εαυτό. Αυτή είναι και µια από τις παγίδες της τέχνης, καθώς η τέχνη ενισχύει και απελευθερώνει αυτό που έχουµε µέσα µας.

Ποιες είναι οι πηγές έµπνευσής σου;

Εµπνέοµαι και από όσα ζω αλλά και από τα όνειρά µου. Μάλιστα αν έδινα διαφορετικό τίτλο στο «Faster than light» ίσως να ήταν «Rebel heart» (επαναστάτρια καρδιά), το τατουάζ που είχε ο Ζακ. Πρέπει να πω ότι σύντοµα θα γίνει µια παρουσίαση βιβλίου για τη ζωή του Ζακ σε µια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων µε το «Faster than light». Εχω µια ανησυχία γι’ αυτό καθώς δεν γνωρίζω λεπτοµέρειες και πιστεύω πως κανένας δεν µπορεί να µιλήσει για τις εµπειρίες µας εκτός από τα µέλη της κοινότητας. Η queer φιλοσοφία ξεπερνά την έννοια της κριτικής και της στοχοποίησης.

INFΟ

1. Το Faster than Light εντάσσεται στις δράσεις του Onassis Stegi in Athens Pride Week

2. Το εισιτήριό σας για το “Faster than Light” είναι Δωρεά(ν).

Κάθε εισιτήριο αντιστοιχεί σε 5€, που προσφέρονται για τον δικαστικό αγώνα της οικογένειας Zακ Κωστόπουλου.

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. ∆υνατότητα προκράτησης θέσεων στο infotickets@sgt.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter