Χωρίς ελληνικό μετάλλιο ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο στο Τόκιο, αφού η προσπάθεια του Κρίστιαν Γκολομέεβ στην «κούρσα της μίας ανάσας» στην πισίνα τον άφησε στην 5η θέση. Μακριά από τη μεγάλη διάκριση φαίνεται να μένουν και οι ιστιοπλόοι μας.
Ο Γκολομέεβ πλήρωσε την άσχημη εκκίνηση και δεν μπόρεσε να πετύχει την υπέρβαση που θα τον ανέβαζε στο βάθρο των 50 μ. ελεύθερο. Η καλύτερη φετινή επίδοσή του ήταν 21.60, ενώ στον σημερινό τελικό «έγραψε» 21.64, ενώ το τρίτο μετάλλιο (Φράτους, Βραζιλία) κρίθηκε στα 21.57. Ο ασυναγώνιστος Αμερικανός Κέιλεμπ Ντρέσελ κατέκτησε το τέταρτο προσωπικό χρυσό μετάλλιο με χρόνο 21.07, ενώ ο Γάλλος Μανοντού ήταν 2ος με 21.54 και ο Αμερικανός Άντριου 4ος με 21.60. Ο Γκολομέεβ μοιράστηκε την πέμπτη θέση με τον Βρετανό Πράουντ.
«Ομολογώ ότι είμαι λίγο απογοητευμένος, αλλά δεν είναι μικρό πράγμα η πέμπτη θέση σε Ολυμπιακούς Αγωνες. Στενοχωρήθηκα όταν βγήκα από το νερό και είδα ότι ήμουν πέμπτος», είπε ο Γκολομέεβ λίγα λεπτά μετά την κούρσα.
«Μάλλον πιέστηκα λίγο παραπάνω από όσο έπρεπε. Κοιτάζω από τώρα την επόμενη Ολυμπιάδα. Πρέπει να διορθώσω κάποια πραγματάκια. Εντάξει, συνεχίζουμε, όλα καλά…».
Αυτή ήταν η πρώτη συμμετοχή Έλληνα κολυμβητή σε τελικό από το 2004. Η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει ποτέ μετάλλιο στην πισίνα, αφού τα μοναδικά της μετάλλια στην κολύμβηση είναι στη θάλασσα: το 1896 στην Αθήνα με αρκετούς αθλητές και το 2016 στο Ρίο με τον Σπύρο Γιαννιώτη.
Στα 470 της ιστιοπλοΐας, οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες του Ρίο Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής βρίσκονται στην 8η θέση με 56 βαθμούς ποινής μετά την όγδοη κούρσα και εκτός απροόπτου θα μετάσχουν στην κούρσα των μεταλλίων. Το τρίτο πλήρωμα της κατάταξης μετράει 37 βαθμούς ποινής.
Στα Laser Radial, η Βασιλεία Καραχάλιου έκανε εξαιρετική εμφάνιση στην κούρσα των μεταλλίων και τερμάτισε 3η, αλλά δεν μπορούσε να καλύψει το χαμένο έδαφος για να πλασαριστεί στις κορυφαίες θέσεις της γενικής κατάταξης. Έτσι, κατέλαβε την 9η θέση με 112 βαθμούς ποινής.
Στην ίδια κλάση, οι Αριάδνη Σπανάκη, Αιμιλία Τσουλφά βρίσκονται στη 15η θέση μετά από οχτώ ιστιοδρομίες. Στα Finn, o Γιάννης Μιτάκης πήρε τη 12η θέση με 92 βαθμούς ποινής.
Στον στίβο, δεν υπήρξε χθες άλλη ελληνική συμμετοχή εκτός από τη Σταματία Σκαρβέλη, η οποία ήταν 18η στον προκριματικό της σφυροβολίας με 69,01 μ. και αποκλείστηκε από τον τελικό.
Πέρα από τους Πετρούνια, Τεντόγλου, για τους οποίους θα διαβάσετε ξεχωριστό αφιέρωμα, αύριο θα ξεκινήσει την προσπάθειά της η Κατερίνα Στεφανίδη, αλλά και οι άλλες δύο επικοντίστριες που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Τόκιο: Νικόλ Κυριακοπούλου, Ελένη Πόλακ. Το όριο πρόκρισης είναι 4,70 μ. και ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 13.20.
Τα ξημερώματα θα επιστρέψει στα κουλουάρ η Ραφαέλα Σπανουδάκη για τα προκριματικά των 200 μ., ενώ θα δοκιμάσουν την τύχη της στον προκριματικό της σφυροβολίας οι Χρήστος Φραντζεσκάκης, Μιχάλης Αναστασάκης.
Ο αγώνας της Εθνικής πόλο με τις ΗΠΑ στις 5.30 το πρωί είναι ο τελευταίος της στη φάση των Ομίλων και θα κρίνει τον αντίπαλό της στον κρίσιμο ημιτελικό της Τετάρτης. Το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσει η ελληνική ομάδα μία από τις Σερβία, Μαυροβούνιο.
Ταμπέρι και Ρόχας
Η τρίτη μέρα του στίβου επιφύλασσε συγκλονιστικές στιγμές, αφού η Γιουλιμάρ Ρόχας από τη Βενεζουέλα κατέρριψε ένα παγκόσμιο ρεκόρ 26 ετών στο τριπλούν με άλμα στα 15,67 μ. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στη Ρωσίδα Ινέσα Κράβετς από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1995 με 15,50 μ. Η 24χρονη Ρόχας είναι αθλήτρια του περίφημου Κουβανού Ιβάν Πεδρόσο και κέρδισε το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία της Βενεζουέλα.
Στο ύψος των ανδρών, ο Ιταλός Τζανμάρκο Ταμπέρι και ο Μουταζ Μπαρσίμ από το Κατάρ συμφώνησαν να πάρουν από ένα χρυσό μετάλλιο (αφού ισοβαθμούσαν στα 2,37 μ. με ίδιες προσπάθειες) χωρίς να παίξουν το μπαράζ που προέβλεπε ο κανονισμός.
Οι δύο άλτες πανηγύρισαν αγκαλιασμένοι κλαίγοντας, ο δε Ταμπέρι ακούμπησε στο ταρτάν τον γύψο που φόρεσε στο πόδι του το 2016, όταν έπαθε ρήξη αχίλλειου τένοντα παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. «Tokyo 2020», είχε γράψει πάνω o 29χρονος αθλητής.
Λιγα λεπτά μετά τη νίκη του Ταμπέρι, οι Ιταλοί κέρδισαν και τα 100 μέτρα, με τον εκπληκτικό Λαμόντ Τζέικομπς, που κατέρριψε το ρεκόρ Ευρώπης με 9.80, μπροστά από τον Αμερικανό Κέρλι και τον Καναδό Ντε Γκρας. O Tζέικομπς έχει Ιταλίδα μητέρα και Τεξανό πατέρα.
Στο τένις, τα χρυσά μετάλλια κατέληξαν στον Γερμανό Αλεξάντερ Ζβέρεφ (6-3, 6-1 τον Ρώσο Χατσάνοφ) και στην Ελβετίδα Μπελίντα Μπέντσιτς (7-5, 2-6, 6-3 την Τσέχα Βοντρούσοβα) και στο ρωσικό δίδυμο Παβλιουτσένκοβα, Ρουμπλιόφ στο μικτό διπλό.
Στη γυμναστική, ο αντίστοιχος «Πετρούνιας» του πλάγιου ίππου, Βρετανός Μαξ Ουίτλοκ υπερασπίστηκε τον τίτλο του και έφτασε τα 6 Ολυμπιακά μετάλλια (σε ίππο, έδαφος και σύνθετο). Στο μπάσκετ, συζητήθηκε πολύ η νίκη των Σλοβένων επί της Ισπανίας με 95-87, αφού οι πρωταθλητές Κόσμου Ισπανοί θα παίξουν προημιτελικό με τις ΗΠΑ.