Τόκιο 2020: Χρυσός Τεντόγλου με 8,41 μ στο μήκος!

Τόκιο 2020: Χρυσός Τεντόγλου με 8,41 μ στο μήκος!

Το δεύτερο χρυσό μετάλλιό της πανηγύρισε η Ελλάδα τα ξημερώματα στο Τόκιο, με τον εκπληκτικό Μίλτο Τεντόγλου!  

Με ένα απίστευτο άλμα ζωής στο τέλος του αγώνα, ο 23χρονος άλτης του μήκους «πέταξε» στα 8,41 μ και πέταξε από την τέταρτη θέση στην πρώτη, αν και αγωνιζόταν τραυματίας. Εάν δεν έκανε τουλάχιστον 8,18 μ. στην τελευταία προσπάθειά του, θα έμενε έξω από το βάθρο.

Ο Τεντόγλου πανηγύρισε ως ήρεμη δύναμη, με απλωμένα χέρια, σαν να ήθελε να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο. «Αυτός είμαι», έμοιαζε να λέει αμέσως μετά το ιστορικό άλμα του. Τυλιγμένος με την ελληνική σημαία και υπό τους ήχους του «Ζορμπά» έκανε έναν σεμνό γύρο θριάμβου, σαν να μην είχε συνειδητοποιήσει ακόμη το κατόρθωμά του. Η Ελλάδα είχε να κερδίσει Ολυμπιακό μετάλλιο στο μήκος από την εποχή του Τσικλητήρα! Τα Γρεβενά ξύπνησαν φωταγωγημένα για το χατίρι του χρυσού Ολυμπιονίκη.

«Δεν το περίμενα να κερδίσω, ειδικά έτσι. Ήμουν τυχερός στο τέλος, πήδηξα χάλια στις πρώτες πέντε προσπάθειες, δεν ξέρω τι έπαθα στην αρχή του αγώνα, ο Κουβανός ήταν καλύτερος από μένα», δήλωσε ο λιγομίλητος Τεντόγλου στην κάμερα της ΕΡΤ, όταν ξεμπέρδεψε με τις δεκάδες συνεντεύξεις που έδωσε σε ξένα δίκτυα, για μία ώρα περίπου.

«Ένα απλό αλματάκι προσπάθησα να κάνω στο τέλος. Χωρίς να το σκέφτομαι πολύ, χωρίς να προσπαθώ υπερβολικά, χωρίς να αγχώνομαι», συνέχισε. «Δεν νιώθω κάτι ιδιαίτερο, δεν ξέρω πώς να νιώσω. Κακό είναι;»

Η απονομή θα γίνει γύρω στις 13.00 το μεσημέρι στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο.

O αγώνας στο Τόκιο ήταν για γερά νεύρα και για μεγάλες προσωπικότητες. Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι ξεκίνησε με ένα «ασφαλές» άλμα στα 8,11 μ., για να έχει βέβαιη την παρουσία του στον αγώνα μέχρι το τέλος. Αυτή η επίδοση τον έφερε στη δεύτερη θέση του αγώνα μετά την εναρκτήρια προσπάθεια των αθλητών, πίσω από τον Κουβανό Μάικελ Μάσο, που πήδηξε 8,21 μ.

Αναζητώντας επίδοση μεταλλίου, ο Τεντόγλου συνέχισε με άκυρο άλμα που φαινόταν αρκετά καλό και γρήγορα βρέθηκε τρίτος, αφού ο σπουδαίος Κουβανός Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία έφτασε στα 8,41 μ., ο Αμερικανός Τζεβόν Χάρισον 8,15 μ. και ο Ισπανός Εουσέβιο Κάθερες 8,12 μ.

Ο Τεντόγλου πήδηξε 8,10 μ. στην τέταρτη προσπάθεια και 8,15 μ. στην πέμπτη, με αποτέλεσμα να βρεθεί ξανά στην πρώτη τριάδα, αφού υπερτερούσε στην ισοβαθμία με τον Χάρισον.

Στην αγωνιώδη «αντίστροφη μέτρηση» της έκτης προσπάθειας, πέντε αθλητές πήδηξαν πριν τον Τεντόγλου: ο Ιάπωνας Χασιόκα 8,10 μ.              , ο Ιταλός Ραντάτσο άκυρο, ο Σουηδός Μόντλερ άκυρο (αν και εξαιρετικό), ώσπου ο Ισπανός Κάθερες προσγειώθηκε απροσδόκητα στα 8,18 μ, καταρρίπτοντας το φετινό ρεκόρ του και εξοστρακίζοντας τον Μίλτο από την τριάδα.

Το Ελληνόπουλο είχε μία και μοναδική ευκαιρία να «πετάξει» προς το Ολυμπιακό μετάλλιο και εκτοξεύτηκε στα 8,41 μ., προσπερνώντας και τον Ετσεβαρία, αφού είχε καλύτερο δεύτερη επίδοση από τον Κουβανό (8,15 μ. έναντι 7,06 μ.)! Οι τραυματίες Ετσεβαρία, Μασό δεν μπόρεσαν να κάνουν άλλο άλμα και το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στο στήθος του Τεντόγλου, τον οποίο πλαισίωσαν στο βάθρο οι δύο αθλητές του Ιβάν Πεδρόσο!

Ο Χάρισον έμεινε 5ος με τα 8,15 μ., ο Χασιόκα κατετάγη 6ος με 8,10 μ. και ο Μόντλερ 7ος με 8,08 μ.  Άλλος άλτης δεν ξεπέρασε τα 8 μέτρα στον τελικό. Ο Ραντάτσο ήταν 8ος με 7,99 μ.

«Αν ζοριστώ, στο τέλος δεν θα κάνω άλμα», ακούστηκε να λέει στις αρχές του αγώνα ο Τεντόγλου, που εγχειρίστηκε στο γόνατο μέσα στο χειμώνα. Στον προκριματικό, ο Έλληνας άλτης από τα Γρεβενά (δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό και μία στον ανοιχτό στίβο) είχε πηδήξει 8,22 μ. Το ατομικό ρεκόρ του είναι 8,60 μ από τον περασμένο Μάιο.

«Η τεχνική μου είναι περίεργη», έλεγε ο Τεντόγλου μερικές εβδομάδες πριν το Τόκιο. «Το σώμα μου παίρνει κλίση προς τα μέσα την ώρα του άλματος και αυτό μού δίνει μεγαλύτερες επιδόσεις. Πρέπει όλα τα στοιχεία να λειτουργήσουν σε βαθμό ιδανικό, για να βγει ένα μεγάλο άλμα».

Η αυτοπεποίθηση του νεαρού ξεχειλίζει, αλλά οι πρόσφατες δηλώσεις του απέδειξαν ότι χρειάζεται και λίγο τσίγκλισμα για να βγαίνει ευκολότερα από το καβούκι του. «Ευχαριστώ την κοπέλα μου, που μου σπάει τα νεύρα και με βοηθάει να εμφανίζομαι στους αγώνες τσιτωμένος», είπε. Με κάτι τέτοια πιπεράτα, τον ανακάλυψαν ακόμα και οι κουτσομπολίστικες εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών.

Ο Τεντόγλου υπήρξε στα μικράτα του ερασιτέχνης αθλητής του παρκούρ, ώσπου ένας προπονητής στίβου στα Γρεβενά, ο Βαγγέλης Παπανίκος, τον παρότρυνε να ασχοληθεί με το μήκος, σε ηλικία 14-15 ετών.

«Από μικρός μου άρεσε να τρέχω και να πηδάω», λέει ο Ολυμπιονίκης και τρις πρωταθλητής Ευρώπης. «Ήμουν αθλητικός, αλλά δεν έπαιζα ούτε ποδόσφαιρο, ούτε μπάσκετ. Μόνο το παρκούρ μου κίνησε το ενδιαφέρον. Αυτό με έκανε να νιώθω ατρόμητος. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που με φοβίζουν».

Ο τελικός στο Τόκιο ξεκίνησε στις 10.20 το πρωί ώρα Τόκιο και μοιραία κράτησε τους αθλητές σε χαμηλές επιδόσεις. Μάλιστα ο Χάρισον (με φετινό ρεκόρ κοντά στα 8,5 μέτρα) είχε αγωνιστεί λίγες ώρες νωρίτερα στον τελικό του ύψους, όπου κατετάγη 7ος.  Εξάλλου, ο πρωταθλητής Κόσμου, Τζαμαϊκανός Τατζέι Γκέιλ, αγωνίστηκε τραυματίας και έμεινε 11ος με 7,69 μ.

Ο Φινλανδός Πούλι έμεινε 9ος με 7,88 μ., ο Κινέζος Χουάνγκ 10ος με 7,72 μ. και ο  Γερμανός Χάινλε 12ος με 7,62 μ.

Λίγα λεπτά μετά τον τελικό του μήκους, η Πορτορικανή Γιασμίν Καμάτσο-Κουίν κέρδισε τα 100μ με εμπόδια με 12.37. Στο απογευματινό πρόγραμμα θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους στον προκριματικός του άλματος επί κοντώ η Κατερίνα Στεφανίδη, η Νικόλ Κυριακοπούλου και η Ελένη Πόλακ.

Η Ραφαέλα Σπανουδάκη πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της καριέρας της στα 200μ. με 23.16 και προκρίθηκε στον επόμενο γύρο ως 22η , ανάμεσα σε 24 αθλήτριες, αν και τερμάτισε 5η στην προκριματική σειρά της. Στον προκριματικό της σφυροβολίας, σήμερα τα ξημερώματα, ο Μιχάλης Αναστασάκης πήρε την 22η θέση με 73,52 μ. και ο Μιχάλης Φραντζεσκάκης 25ος με 72,19 μ.

Documento Newsletter