Τόκιο 2020: Στον τελικό οι λεβέντες του πόλο! (Video)

Μετάλλιο και τελικός για τους παίδαρους της Εθνικής πόλο στο Τόκιο! Η ελληνική ομάδα θριάμβευσε επί της πανίσχυρης Ουγγαρίας στον ημιτελικό με 9-6, εξασφάλισε το πρώτο μετάλλιο της ιστορίας της (τέταρτο για την Ελλάδα στο Τόκιο) και περιμένει να μάθει τον αντίπαλό της στον κυριακάτικο τελικό (10.30), από την αναμέτρηση Σερβίας-Ισπανίας.

Η Εθνική μας έκανε …διαστημική εμφάνιση, δεν έδωσε κανένα δικαίωμα στους Ούγγρους (οι οποίοι δεν προηγήθηκαν ποτέ και πάτησε το γκάζι στα τελευταία έξι λεπτά, με σερί 4-1 που την έστειλε στο βάθρο και στο ραντεβού του τίτλου. Ο θρίαμβος πανηγυρίστηκε στην πισίνα «Τατσούμι» με αγκαλιές και δάκρυα.

 

«Ζούμε το όνειρό μας και το κάνουμε πραγματικότητα», είπε συγκινημένος ο Θοδωρής Βλάχος. «Η ζωή είναι σκληρή, αλλά σε εμάς φέρεται με τον καλύτερο τρόπο τις τελευταίες είκοσι μέρες. Ήταν το απωθημένο μου να ζήσω έναν τελικό μεγάλης διοργάνωσης, επιφύλαξε η μοίρα μου να γίνει αυτό σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι η πρώτη μας φορά, δεν θα αφήσουμε τη στιγμή να πάει χαμένη».

«Μόνο στα πιο τρελά μας όνειρα φανταζόμασταν τέτοια πορεία», είπε ο αρχηγός Γιάννης Φουντούλης. «Δεν έχω λόγια για να εκφράσω αυτά που αισθάνομαι. Γράψαμε ιστορία σήμερα, απομένει να μάθουμε με τι χρώματος γράμματα θα τη γράψουμε την Κυριακή».

Η Εθνική μας ξεκίνησε καταπληκτικά και προηγήθηκε με 2-1 και 3-1 με δύο γκολ του Αργυρόπουλου και ένα του Γκιουβέτση, ενώ έβγαζε άμυνες ακόμα και με δύο παίκτες λιγότερους.

Οι Ούγγροι ισοφάρισαν για πρώτη φορά στις αρχές της γ’ περιόδου (3-3 και 4-4), αλλά ο εκπληκτικός Στέλιος Αργυρόπουλος σκόραρε δύο φορές από θέση φουνταριστού στον «παίκτη παραπάνω», όπου μέχρι τότε η Εθνική μας είχε 3/10 επιθέσεις.

«Θα πανηγυρίσουμε 2-3 ώρες και μετά θα επικεντρωθούμε στον τελικό, δεν σταματάμε εδώ», ειπε ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής μας στον τελικό. «Ήμουν πολύ ήρεμος, προσπάθησα σκληρά για να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου».

Η τελευταία περίοδος ξεκίνησε με σκορ 5-4, αλλά η ισοφάριση ήρθε γρήγορα με τυχερό γκολ των Μαγυάρων. Είχε φτάσει η ώρα να μιλήσουν τα βαριά όπλα της ελληνικής ομάδας.

Ο κάπτεν Φουντούλης έσπασε το ρόδι και έδωσε νέο προβάδισμα και ο Άγγελος Βλαχόπουλος έγραψε το 7-5 με το πρώτο προσωπικό του γκολ. Οι Ούγγροι μείωσαν με τον δικό τους αρχηγό, Βάργκας (7-6), αλλά ο Κώστας Γκιουβέτσης σκόραρε στην κλειστή γωνία του Νάγκι!

Απέμεναν 3:44 για το τέλος και η πρόκριση δεν χανόταν πια. Μια γκολάρα του Δημήτρη Σκουμπάκη από την περιφέρεια αποτελείωσε τους Ούγγρους και έστειλε την Εθνική στον τελικό. Δεν χρειάστηκε καν να σκοράρει ο αρχισκόρερ των 17 γκολ Ντίνος Γεννηδουνιάς. Τα πανηγύρια ξεκίνησαν πριν ακόμα ολοκληρωθεί ο ημιτελικός.

Παρά το κλίμα ευφορίας, όλοι οι συντελεστές μίλησαν για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. «Πίσω στη χώρα μας καταστρέφονται ζωές, μακάρι να είχαμε τρόπο να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων», είπε ο Φουντούλης. «Με όλο τον σεβασμό, ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για τη χαρά μας…».

Τα οκτάλεπτα του ημιτελικού: 2-1, 1-1, 2-2, 4-2. H σύνθεση της ελληνικής ομάδας: Ζερδεβάς, Γεννηδουνιάς , Σκουμπάκης 1, Καπότσης , Φουντούλης 1 , Παπαναστασίου , Δερβίσης, Αργυρόπουλος 4 , Μουρίκης, Κολόμβος, Γκιουβέτσης 1, Βλαχόπουλος 1.

Η αήττητη στο Τόκιο Εθνική μας είχε νικήσει τους Ούγγρους και στην πρεμιέρα, με 10-9.

Το ελληνικό πόλο φέρνει Ολυμπιακό μετάλλιο για δεύτερη φορά, αφού είχε προηγηθεί το ασημένιο της Εθνικής γυναικών το 2004 στην Αθήνα (όπου οι άνδρες ήταν 4οι).

Η Ουγγαρία μετράει στους άνδρες 9 χρυσά, 3 ασημένια και 3 χάλκινα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η τελευταία της πρωτιά ήταν το 2008 στο Πεκίνο. Το 2020 κατέκτησε το ευρωπαϊκό στέμμα για 13η φορά, ενώ είναι και πρωταθλήτρια Κόσμου 3 φορές.