Η 15η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ήταν …αναστάσιμη για την Εθνική Ανδρών υδατοσφαίρισης, που εξασφάλισε το τέταρτο –και τελευταίο- μετάλλιο της ελληνικής αποστολής, πρώτο στην ιστορία της ομάδας που δεν έλειψε ποτέ από κοντά μας.
Η νίκη επί της Ουγγαρίας με 9-6 στον ημιτελικό χαιρετίστηκε δικαίως ως εποποιία, αλλά ακόμα περισσότερο συγκίνησε η δήλωση του αρχηγού Γιάννη Φουντούλη. «Με όλο το σεβασμό, ζητάμε συγγνώμη από τους Έλληνες για τη χαρά μας». Πάνω απ’ όλα, οι πολίστες μας ποιούν ήθος.
Οι λεβέντες του πόλο θα αντιμετωπίσουν στον τελικό τη Σερβία, η οποία κέρδισε τους Ισπανούς με 10-9, με ήρωα τον «ερυθρόλευκο» Φίλιπ Φιλίποβιτς, που πέτυχε το νικητήριο γκολ 26’’ πριν το φινάλε.
Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής και η απονομή θα γίνει αμέσως μετά. Ίσα ίσα θα προλάβει ο Φουντούλης να φορέσει το κοστούμι πάνω από το μαγιό, για να κρατήσει τη γαλανόλευκη σημαία στην Τελετή Λήξης (2 μ.μ.)!
Η Εθνική μας έκανε εκπληκτική εμφάνιση, δεν έδωσε κανένα δικαίωμα στους Ούγγρους των 9 χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων και πάτησε το γκάζι στα τελευταία έξι λεπτά, με γρανιτένια άμυνα και σερί 4-1. Ο Στέλιος Αργυρόπουλος ήταν ο παίκτης-κλειδί με «καρέ» τερμάτων, ενώ οι Φουντούλης, Βλαχόπουλος, Γκιουβέτσης, Σκουμπάκης πέτυχαν τα κρίσιμα γκολ στην δ’ περίοδο, μετά το 5-5.
«Ζούμε το όνειρό μας και το κάνουμε πραγματικότητα», είπε συγκινημένος ο Θοδωρής Βλάχος. «Η ζωή είναι σκληρή, αλλά σε εμάς φέρεται με τον καλύτερο τρόπο τις τελευταίες είκοσι μέρες. Ήταν το απωθημένο μου να ζήσω έναν τελικό μεγάλης διοργάνωσης. Είναι η πρώτη μας φορά, δεν θα αφήσουμε τη στιγμή να πάει χαμένη».
Λίγες ώρες μετά τον αγώνα, μαθεύτηκε ότι το σπίτι της οικογένειας του πολίστα Αλέξανδρου Παπαναστασίου στην Αγία Άννα Εύβοιας βρισκόταν στο έλεος της πυρκαγιάς, την ώρα του ημιτελικού. Το δράμα αποκάλυψε μα ανάρτησή του ο πατέρας του αθλητή, Τάσος, παλαιός διεθνής πολίστας και ο ίδιος: «Και τώρα ας μου πει κάποιος, όταν την ίδια στιγμή που η φωτιά μπαίνει στο σπίτι σου στην Αγ. Άννα, ο γιος κερδίζει μετάλλιο στο Τόκιο, κλαις από χαρά ή από λύπη;»
Τα οκτάλεπτα του ημιτελικού: 2-1, 1-1, 2-2, 4-2. H σύνθεση της ελληνικής ομάδας: Ζερδεβάς, Γεννηδουνιάς , Σκουμπάκης 1, Καπότσης , Φουντούλης 1, Παπαναστασίου , Δερβίσης, Αργυρόπουλος 4 , Μουρίκης, Κολόμβος, Γκιουβέτσης 1, Βλαχόπουλος 1.
Το ελληνικό πόλο φέρνει Ολυμπιακό μετάλλιο για δεύτερη φορά, αφού είχε προηγηθεί το ασημένιο της Εθνικής γυναικών το 2004 στην Αθήνα (όπου οι άνδρες ήταν 4οι).
Όγδοη η Ντρισμπιώτη
Η 27χρονη Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έκλεισε την ελληνική παρουσία στον στίβο με μία διάκριση στο μακρινό Σαπόρο: 8η στα 20.000 μ. βάδην με χρόνο 1:31.24. Πιο πίσω, η Κυριακή Φιλτισάκου πήρε την 29η θέση με 1:36.51 και η Κατερίνα Τσινοπούλου την 53η (τελευταία ανάμεσα σε όσες τερμάτισαν) με 1ω47:19. Η Ιταλίδα Παλμιζάνο κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.
Νωρίτερα, ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ τερμάτισε 36ος στο επίπονο αγώνισμα των 50 χιλιομέτρων βάδην με 4ω12:49. Νικητής αναδείχθηκε ο Πολωνός Τομάλα με 3ω50:08).
Ο παλαιστής Γιωρίκας Πιλίδης αποχώρησε απογοητευμένος από το ταπί της ελευθέρας πάλης (65 κιλά). Ηττήθηκε στον πρώτο αγώνα του με 11-0 σημεία από τον Πολωνό Γκατζίεφ και αποκλείστηκε και από το ρεπεσάζ, αφού ο ρωσικής καταγωγής αθλητής έχασε στον αμέσως επόμενο γύρο.
Το Σάββατο δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή στο Τόκιο. Οι πολίστες θα ρίξουν την αυλαία την Κυριακή, καμαρωτοί πάνω στο βάθρο. Ο απολογισμός των τεσσάρων μεταλλίων είναι τελικός (Ντούσκος και Τεντόγλου χρυσά, Πετρούνιας ασημένιο), αλλά, όπως είπε ο Φουντούλης, «απομένει να δούμε τι χρώμα θα έχει η σελίδα της ιστορίας που θα γραφτεί στον τελικό».
Η χρονιά των Ιταλών
Οι Ιταλοί σπρίντερ ξάφνιασαν τους πάντες με τη νίκη τους στα 4×100 μ., όπου ο Λαμόντ Τζέικομπς, θριαμβευτής ήδη στο 100άρι, διπλασίασε τα χρυσά μετάλλιά του. Ο Σαρδηνός Φίλιπο Τόρτου ήταν αυτός που έκοψε το νήμα. Η Τζαμάικα έμεινε εκτός μεταλλίων, αλλά κέρδισε το αντίστοιχο αγώνισμα στις γυναίκες.
Στο Ολυμπιακό Στάδιο «χρυσώθηκαν» επίσης σήμερα η Κινέζα Λιου Σιγίνγκ στον ακοντισμό, η Κενυάτισσα Κίπγιεγκον στα 1500 μ., η Σόνι Μίλερ-Ουίμπο από τις Μπαχάμες στα 400 μ., ο Τζόσουα Τσέπτεγκεϊ από την Ουγκάντα στα 5000 μ. Ο μαραθώνιος γυναικών θα ξεκινήσει στις 12 τα μεσάνυχτα απόψε.
Οι Καναδέζες κέρδισαν στα πέναλτι το χρυσό μετάλλιο στο ποδόσφαιρο γυναικών (3-2 τη Σουηδία, 1-1 στον κανονικό αγώνα), ενώ αύριο στις 14.30 θα γίνει ο αντίστοιχος των ανδρών, μεταξύ Βραζιλίας-Ισπανίας. Στο χόκεϊ γυναικών, θριάμβευσε η Ολλανδία, 3-1 στον τελικό την Αργεντινή.
Χρυσά μετάλλια κέρδισαν επίσης η Μ. Βρετανία στο μοντέρνο πένταθλο (με την Κέιτ Φρεντς) και στην ποδηλασία (στο ομαδικό αγώνισμα μάντισον), η Σλοβενία στην αναρρίχηση (με την Γιάνια Γκάρμπρετ), η Ιαπωνία στο καράτε κούμιτε (με τον Ρίο Κιγιούνα), η Κίνα στο ομαδικό του πινγκ-πονγκ (3-0 τη Γερμανία) και η Ολλανδία στην ποδηλασία (με τον Χάρι Λαφρέισεν στο σπριντ).
Ο τελικός του μπάσκετ ανδρών, ΗΠΑ-Γαλλία, θα ξεκινήσει στις 5.30 τα ξημερώματα του Σαβββάτου. Μέσα στη μέρα οι Γάλλοι θα διεκδικήσουν επίσης τα χρυσά μετάλλια στο βόλεϊ ανδρών (με αντίπαλο την ομάδα της Ρωσίας, 15.15) και στο χάντμπολ ανδρών (απέναντι στη Δανία, 15.00).
Ντόπα και εξοστρακισμοί
Μέσα στη σημερινή μέρα είχαμε το τρίτο κρούσμα ντόπινγκ, με αρνητική πρωταγωνίστρια τη Βραζιλιάνα βολεϊμπολίστρια Ταντάρα Καϊσέτα, λίγες ώρες πριν τον ημιτελικό κόντρα στη Νότια Κορέα. Η 32χρονη Καϊσέτα, χρυσή Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο, τέθηκε εκτός αποστολής και πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής για την Βραζιλία.
Nωρίτερα αποκλείστηκαν δύο Αφρικανοί σπρίντερ: ο Κενυάτης Μαρκ Οντιάμπο (άγνωστο στεροειδές) και η Νιγηριανή Μπλέσινγκ Οκαγκμπάρε (αυξητική ορμόνη).
Εκτός της Καϊσέτα, εξοστρακίστηκαν σήμερα από το Ολυμπιακό Χωριό δύο μέλη της αποστολής της Λευκορωσίας, αφού θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την παρ’ ολίγον απαγωγή της αθλήτριας Κριστίνα Τσιμανούσκαγια την προηγούμενη εβδομάδα: ο αρχιπροπονητής στίβου Γιούρι Μοΐσεβιτς και ο συνοδός Αρτούρ Σέμακ. «Μάζεψε τα πράγματά σου, έχεις 40 λεπτά, η διαταγή έρχεται από ψηλά», είπαν οι δύο άνδρες στην Τσιμανούσκαγια, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η ίδια.
Η 24χρονη σπρίντερ έλαβε πολιτικό άσυλο από την Πολωνία και βρίσκεται ήδη στη Βαρσοβία, όπου ταξίδεψε και ο σύζυγός της.
Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει κηρυχτεί persona non grata από τη ΔΟΕ εδώ και μήνες, όπως και γιος του, Βίκτορ, διορισμένος πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας.