Το τόφου είναι τυρί που προέρχεται από γάλα σόγιας. Παρασκευάζεται με πήξη του γάλακτος σόγιας για την δημιουργία τυροπήγματος που στην συνέχεια συμπιέζεται και κόβεται με κομμάτια όπως γίνεται παραδοσιακά και με τα άλλα τυριά από γάλα ζωικής προέλευσης. Είναι ένα φυσικό προϊόν χωρίς γλουτένη και χαμηλό σε θερμίδες.
Δεν περιέχει χοληστερόλη και είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Επίσης αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ειδικά σε μία χορτοφαγική ή vegan διατροφή.