Το ζην επικινδύνως των γυναικών δημοσιογράφων στις ΗΠΑ και τον Καναδά

«Γυρνάω σπίτι και οι απειλές με ακολουθούν». Έτσι περιγράφει την καθημερινή της ζωή μία Αμερικανίδα δημοσιογράφος που έλαβε μέρος σε μεγάλη έρευνα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ρεπόρτερ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Οι απειλές πέφτουν βροχή: για χειροδικία, για βιασμό, για κακοποίηση συγγενικών προσώπων. Τα e-mail και οι αυτόματοι τηλεφωνητές γεμίζουν με μηνύματα μίσους. Οι φορείς των απειλών κυμαίνονται από ανθρώπους που θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα μέχρι βαριά ψυχοπαθείς.

Την έρευνα συντόνισε η Λούσι Γουέστκοτ για λογαριασμό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων» («Committee to Protect Journalists» – CPJ) που ιδρύθηκε το 1981 και έχει έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η έρευνα, μεταξύ άλλων, έδειξε ότι:

  • το 85% των γυναικών που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε για τις γυναίκες δημοσιογράφους στις δύο χώρες την τελευταία πενταετία.
  • Το 44% έχει τόσο θορυβηθεί που κατέφυγε σε ειδικούς εκπαιδευτές για μαθήματα αυτοάμυνας.
  • Η διαδικτυακή παρενόχληση (online harassment) αναφέρεται από το 90% των γυναικών δημοσιογράφων στις ΗΠΑ ως η υπ’ αριθμόν ένα απειλή. Το ανάλογο ποσοστό στον Καναδά είναι επίσης υψηλότατο: 71%
  • Από τις πράξεις στα λόγια: ποσοστό 70% ανέφερε ότι έχει δεχτεί φραστικές απειλές δια ζώσης.
  • Τα πιο επικίνδυνα ρεπορτάζ, αυτά που «συγκεντρώνουν» τη μήνι όσων απειλούν, είναι οι τοπικές ειδήσεις παντός είδους, το πολιτικό ρεπορτάζ και η κάλυψη της δράσης εξτρεμιστικών ομάδων.

Η έρευνα διήρκεσε πέντε εβδομάδες και το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε μέσω e-mail, newsletters και κοινωνικών δικτύων. Απάντησαν 115 γυναίκες δημοσιογράφοι με επαγγελματική εμπειρία που κυμαίνεται από έξι μήνες έως 37 χρόνια. Το 55% απασχολούνται σε έμμισθες θέσεις εργασίας, το 33% ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες (free lancers) και το υπόλοιπο 12% ήταν εκδότριες, καθηγήτριες δημοσιογραφίας και φοιτήτριες σχολών ΜΜΕ και επικοινωνίας. 

Διαβάστε όλη την έρευνα ΕΔΩ