«Το Ζεν και η τέχνη συντήρησης της μοτοσικλέτας» του Robert M. Pirsig σε νέα έκδοση από την Public Βιβλιοθήκη

«Το Ζεν και η τέχνη συντήρησης της μοτοσικλέτας» του Robert M. Pirsig σε νέα έκδοση από την Public Βιβλιοθήκη

Η Public Βιβλιοθήκη λαμβάνοντας υπόψη το διαχρονικό ενδιαφέρον_x000D_
του αναγνωστικού κοινού για δυσεύρετους τίτλους, δίνει ξανά ζωή στο_x000D_
δοκίμιο-φαινόμενο του Robert M. Pirsig «Το Ζεν και η τέχνη_x000D_
συντήρησης της μοτοσικλέτας
»

Έχοντας σημειώσει πωλήσεις άνω των 5.000.000 αντιτύπων παγκοσμίως, πρόκειται για ένα από τα πλέον δημοφιλή βιβλία φιλοσοφίας και ίσως για την πιο ένδοξη, μέχρι στιγμής, προσθήκη στη σειρά Modern Classics, της Public Βιβλιοθήκης.

Για καιρό εκτός κυκλοφορίας στη χώρα μας, διατίθεται πλέον στην πιο φροντισμένη έκδοση που έχει γίνει ποτέ, σε νέα μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά. Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί ένα αριστουργηματικό έργο τέχνης: ο πίνακας «Μοτοσυκλετιστής» (1978) του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά (1934-2017), με έγκριση της οικογένειάς του.

Λίγα λόγια για το έργο

Δεν πρόκειται απλά για ένα φιλοσοφικό βιβλίο, ούτε για έναν ταξιδιωτικό οδηγό και ασφαλώς, ούτε για ένα βιβλίο που αφορά σε μοτοσικλέτες. Έμπνευση για τη συγγραφή του προσέφερε ένα οδοιπορικό από τη Μινεσότα ως τη Βόρεια Καλιφόρνια που πραγματοποίησε ο Pirsig το 1968 παρέα με τον 12χρονο γιο του. Επιστρέφοντας απ’ αυτή την εμπειρία, ο συγγραφέας πέρασε μια τετραετία καταγράφοντας κάθε πρωί, από τις δύο μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις έξι που ετοιμαζόταν για τη δουλειά του, όλα όσα είχε βιώσει ή είχε σκεφτεί σ’ εκείνο το ταξίδι.

Στο βιβλίο υπάρχει μια διαλεκτική «σύγκρουση» ανάμεσα στις κλασικές αξίες, εκείνες που οδηγούν τον άνθρωπο στο να δημιουργήσει μια μηχανή -εν προκειμένω μια μοτοσικλέτα- και στις ρομαντικές αξίες, που θυμίζουν μια ανέμελη διαδρομή σ’ έναν μακρύ επαρχιακό δρόμο. Από τη μία, λοιπόν, η μοτοσικλέτα λειτουργεί ως σύμβολο της τεχνολογικής εξέλιξης της Δύσης και απ’ την άλλη ως σύμβολο της διερεύνησης των αξιών που φωτίζουν διαχρονικά τη ζωή του ανθρώπου από την αρχαιότητα ως 1968, το 1974, αλλά και το 2020 και, σίγουρα, το 2074…

Documento Newsletter