Ερωτήματα και αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση μακροχρόνιας μίσθωσης κτιρίου στον Άγιο Παντελεήμονα μέχρι το 2032 προς όφελος συγκεκριμένης εταιρείας κι ενώ έχει αποφασιστεί η μεταστέγαση του ΥΠΠΟ του στο κτίριο της ΠΥΡΚΑΛ.
Το κτιριακό πρόβλημα του υπουργείου Πολιτισμού είναι γνωστό και ακανθώδες. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες των κυβερνήσεων για τη μεταστέγασή του ώστε να συγκεντρωθούν οι υπηρεσίες του, οι οποίες εδώ και χρόνια είναι σκόρπιες σε ενοικιαζόμενα κτίρια στην Αθήνα, το ζήτημα παραμένει άλυτο. Αυτός ο κατακερματισμός έχει αποτέλεσμα από τη μια σημαντικές δυσχέρειες στη λειτουργία και στον συντονισμό του υπουργείου και από την άλλη σπατάλη δημόσιου χρήματος, που ανέρχεται κάθε χρόνο σε 1,7 εκατ. ευρώ για την ενοικίαση κτιρίων. Ενόψει μάλιστα της απόφασης της σημερινής κυβέρνησης για τη μεταστέγαση εννέα υπουργείων, μεταξύ των οποίων και το ΥΠΠΟ, σε κυβερνητικό πάρκο στις παλαιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, προκαλεί εντύπωση η απόφαση του ΥΠΠΟ να δεσμευτεί με μία ακόμη μίσθωση γραφείων μέχρι το 2032 με ενοίκιο κάθε άλλο παρά οικονομικό. Και ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Πολιτισμού έχει στην ιδιοκτησία του μεγάλο αριθμό ακινήτων στην περιοχή της Πλάκας, τα οποία η ηγεσία του προτιμά να παραχωρεί σε τρίτους, όπως πρόσφατα στο Ιδρυμα Αντώνη Σαμαρά, αντί να τα αξιοποιεί για την επίλυση του μεγάλου στεγαστικού του προβλήματος.
Ακριβό κτίριο στον Αγιο Παντελεήμονα
Τι ακριβώς συμβαίνει με τη νέα μίσθωση γραφείων επί των οδών Αχαρνών 172 και Κεφαλληνίας και γιατί το ΥΠΠΟ αγνοεί τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δεσμευτεί από το 2021 ότι το κυβερνητικό πάρκο θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα πενταετίας; Αναπάντητα ερωτήματα που μας βάζουν σε σκέψεις σχετικά με τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης πολυετούς μίσθωσης. Οπως αναφέρεται στην έγκριση ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, η οποία είναι αναρτημένη στη Διαύγεια (ΑΔΑ: Ψ1Κ346ΝΚΟΤ-ΛΑΝ), η συνολική δαπάνη του υπουργείου για τα νέα γραφεία ανέρχεται σε 1.492.147 ευρώ για τα έτη 2023-32. Μάλιστα, παρόλο που σε αναρτημένο πίνακα μισθωμάτων του ΥΠΠΟ (ΑΔΑ: Ψ215 46ΝΚΟΤ-57Ρ) το ενοίκιο ανέρχεται σε 11.845 ευρώ μηνιαίως χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, στο παραπάνω έγγραφο του ΥΠΠΟ, που υπογράφεται από τον υπηρεσιακό γραμματέα Μανώλη Αντωνόπουλο, προκύπτει με σαφήνεια ετήσια αύξηση της σχετικής δαπάνης της τάξης του 5%. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ετήσια δαπάνη διαμορφώνεται σε 149.247 ευρώ το 2024 (αντιστοιχεί σε μηνιαίο ενοίκιο 12.437), 156.709 ευρώ το 2025 (μηνιαίο ενοίκιο 13.059) και συνεχίζει αυξητικά φτάνοντας τις 210.006 ευρώ το 2031 (μηνιαίως 16.667).
Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς ακινήτων, το ύψος του ενοικίου που προκύπτει για το 2024 βρίσκεται στο άνω όριο τιμών για την περιοχή. Ενώ εντύπωση προκαλεί η ετήσια αύξηση 5% που είναι σχεδόν διπλάσια από τη συνηθισμένη. Με λίγα λόγια, το υπουργείο Πολιτισμού δεσμεύει ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό σε βάθος δεκαετίας για ένα υψηλό ενοίκιο, το οποίο θα συνεχίσει να αυξάνεται και μάλιστα υπερβολικά, παρά το γεγονός ότι το ΥΠΠΟ, σύμφωνα με τις κεντρικές κυβερνητικές εξαγγελίες, πρόκειται να μετακομίσει στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ…
Σύμφωνα με την επίσης αναρτημένη στη Διαύγεια απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (ΑΔΑ: ΩΖΨΒΟΡ1Κ-ΨΣΟ), τα νέα γραφεία που βρίσκονται επί των οδών Αχαρνών 172 και Κεφαλληνίας 104 είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας με την επωνυμία Αναστάσιος Γεωργούτσος ΑΕ, ενώ οι «λοιποί συνιδιοκτήτες» που αναφέρονται δεν κατονομάζονται. Στη μίσθωση περιλαμβάνονται τέσσερις όροφοι γραφείων συνολικής ωφέλιμης επιφανείας 850 τ.μ., καθώς και τμήμα του β΄ υπογείου ωφέλιμης επιφάνειας 183 τ.μ. που προορίζονται για το αρχείο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στους εν λόγω χώρους μέχρι πρόσφατα στεγάζονταν υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Επί της ουσίας, το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει να συνεχίσει την αρχική μίσθωση που έγινε από την ΑΑΔΕ το 2020. Με μια σημαντική οικονομική διαφορά ωστόσο. Ενώ το ενοίκιο της ΑΑΔΕ ήταν 11.500 ευρώ για τρία χρόνια, το υπουργείο Πολιτισμού επιβαρύνεται με αναπροσαρμογή του αρχικού ενοικίου 3% και επιπλέον ετήσια αύξηση 5%.
Ακατάλληλο κτίριο για τις υπηρεσίες
Σαν να μην έφταναν το οξύμωρο της νέας μίσθωσης ενόψει της μετεγκατάστασης του ΥΠΠΟ καθώς και οι οικονομικοί όροι που φαίνεται να ευνοούν την ιδιοκτήτρια εταιρεία για άγνωστους σε εμάς λόγους, δεκάδες είναι οι ενστάσεις των εργαζομένων των υπηρεσιών που καλούνται να μετακινηθούν στα γραφεία της νέας μίσθωσης. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (ΔΑΑΜ) και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΔΑΒΜΜ), που υλοποιούν μεγάλο όγκο έργων του υπουργείου και καλούνται να μετακινηθούν στα γραφεία της νέας μίσθωσης. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των σωματείων, τα γραφεία δεν καλύπτουν τις εργονομικές και λειτουργικές ανάγκες τους, που είναι αυξημένες λόγω της φύσης της εργασίας τους, γι’ αυτό και ζητούν από το υπουργείο να πάρει πίσω την απόφασή του. Αρκεί να σημειωθεί ότι μόνο ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει πολυάριθμες ογκώδεις ντουλάπες, σχεδιοθήκες, μεταλλικά ράφια και κούτες που περιέχουν μελέτες (μαζί με εκείνες που θα προστεθούν στο μέλλον). Και ότι ο χώρος του β΄ υπογείου όχι μόνο δεν επαρκεί για το πολύ σημαντικό αρχείο των δύο υπηρεσιών (το οποίο πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο) αλλά είναι παντελώς ακατάλληλος λόγω προβλημάτων από την αυξημένη υγρασία και τις πλημμύρες. Επιπλέον πρόβλημα είναι ότι δεν λειτουργεί σύστημα ψύξης και θέρμανσης στους χώρους των γραφείων.
Σήμερα οι δύο υπό μετακίνηση υπηρεσίες στεγάζονται στην πλατεία Καρύτση 12 και στην οδό Τζιραίων 8-12 και το ΥΠΠΟ καταβάλλει για τα γραφεία τους ετήσια μισθώματα ύψους 100.459 ευρώ (26.502 και 73.956 ευρώ αντίστοιχα). Οπως αμέσως αντιλαμβάνεται κάποιος, πολύ λιγότερα από το ετήσιο μίσθωμα των γραφείων στον Αγιο Παντελεήμονα, η δαπάνη για τα οποία το 2024 ανέρχεται στα 149.247 ευρώ, δηλαδή κοστίζει 50% παραπάνω. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι δύο υπηρεσίες αναστήλωσης είναι οι τρίτες στη σειρά που καλούνται να μετακινηθούν στο συγκεκριμένο κτίριο, καθώς αυτό προοριζόταν αρχικά για υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών του υπουργείου, που όμως αρνήθηκε να πάει, και στη συνέχεια της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού που επίσης δεν δέχτηκε.
Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού αντί να αξιοποιήσει τα ακίνητα ιδιοκτησίας του στην Πλάκα ή κτίρια του δημοσίου στο κέντρο της Αθήνας, όπως προγραμμάτιζε η προηγούμενη κυβέρνηση για την επίλυση του κτιριακού προβλήματός του, αναλαμβάνει μία ακόμη μίσθωση που δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Τελικά, το μόνο σχέδιο που φαίνεται να έχει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για το στεγαστικό πρόβλημα του ΥΠΠΟ είναι να κάνει αποσπασματικές κινήσεις που από τη μια είναι αντιφατικές ως προς τον κεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό για την ΠΥΡΚΑΛ και από την άλλη γεννούν ερωτήματα για το οικονομικό σκέλος τους, πιέζοντας εργαζόμενους «ποιος θα πάρει τον μουτζούρη»…
Πληρώνει αποικιακό χαράτσι για το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας
Το υπουργείο Πολιτισμού πληρώνει, εκτός από τα μισθώματα στα κτίρια όπου στεγάζονται οι διάσπαρτες υπηρεσίες του, 726.057 ευρώ τον χρόνο για το κεντρικό κτίριό του επί της οδού Μπουμπουλίνας 2022. Το κτίριο, παρότι είναι χαρακτηρισμένο μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, πέρασε εν μια νυκτί στο ΤΑΙΠΕΔ το 2013 μαζί με άλλα 27 δημόσια κτίρια. Το ΤΑΙΠΕΔ το εκποίησε και έκτοτε το υπουργείο υποχρεώθηκε να πληρώνει ετησίως αποικιακό χαράτσι για το δικό του «σπίτι». Σήμερα το ΥΠΠΟ καταβάλλει το υψηλό ενοίκιο στην Preodea Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων, σύμφωνα με τον πίνακα της κατάστασης μισθωμάτων του. Είναι η ίδια εταιρεία που ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας οδήγησε σε αποχώρηση από την αμφιλεγόμενη ανάπλαση στον λόφο του Στρέφη, που τόσο διακαώς επιθυμούσε ο Κώστας Μπακογιάννης.