Η χθεσινή αντάρα από νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη προμήνυε το γύρισμα του καιρού. Είχε προβλεφθεί ότι θα αλλάξει ο καιρός στην πόλη πριν από την πρώτη μέρα του Νοέμβρη. «Πολλά φάσματα εν τω ουρανώ», άλλωστε, όπως αναφέρει στα «Μετεωρολογικά» του ο Αριστοτέλης – και ορθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία υφίσταται σχεδόν έναν αιώνα στη χώρα μας, έχει ως έμβλημά της τα παραπάνω λόγια του αρχαίου φιλόσοφου…
Όχι, δεν έχω σκοπό να αναλύσω τις υπηρεσίες που προσφέρει η ΕΜΥ στο κοινωνικό σύνολο, μα είναι που σκέφτομαι πως αν δεν υπολόγισες πάλι σωστά τις προβλέψεις πως «άρχισε ψύχρα/ το γύρισε ο καιρός σε αναχώρηση», ο χθεσινός απογευματινός «κεραυνός» που έπεσε στην ιδεώδη αιθρία της πόλης θα σε βρήκε απροετοίμαστο. Και προφανώς, μαζί με όλους τους θεατρόφιλους Θεσσαλονικείς, ακόμη και απορημένο.
Όμως το δελτίο Τύπου με την αιφνίδια είδηση που κατέφθασε σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία από το υπουργείο Πολιτισμού το απόγευμα της Πέμπτης ήταν σαφές: «Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, ανακοινώνεται η νέα διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής ορίζεται ο ηθοποιός Νίκος Κολοβός. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελούν οι Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου (πρόεδρος), Ιωάννης Βοτσαρίδης, Γρηγόρης Βαλτινός και Δημήτρης Χαλκιάς. Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου είναι τριετής. Ακολουθούν τα βιογραφικά σημειώματα των μελών του διοικητικού συμβουλίου».
Με άλλα λόγια, η υπουργός Πολιτισμού έπαυσε το εν ενεργεία διοικητικό συμβούλιο και τον εν ενεργεία καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ. Δηλαδή, έπαυσε από τα καθήκοντά τους την ομάδα των ανθρώπων που τα τελευταία χρόνια θεράπευε τις πληγές ενός κακοποιημένου κρατικού θεατρικού οργανισμού και τον ανέστησε από τις στάχτες του.
Μάλιστα χωρίς να ζητηθεί προηγουμένως καμία παραίτηση και χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση. Και το σημαντικότερο είναι ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης και η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια Μαρία Τσιμά πληροφορήθηκαν για την αντικατάστασή τους από τους δημοσιογράφους και το δελτίο με την ανακοίνωση της υπουργού που εστάλη στα μέσα από το γραφείου Τύπου του υπουργείου. Ναι, του υπουργείου… Πολιτισμού!
Να σημειωθεί επίσης ότι η 3ετής θητεία της μέχρι χθες καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ανανεώθηκε πέρυσι (17/11/2018) από την τέως υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και σύμφωνα με τον νόμο λήγει τον Νοέμβριο του 2021. Ωστόσο η νέα διοίκηση (ΔΣ) του οργανισμού αναμενόταν να ανακοινωθεί φέτος καθώς η θητεία του με πρόεδρο τον καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας Άρη Στυλιανού (2016-2019) λήγει στις 27/12/2019.
Τι δεν άρεσε στον πολιτικό προϊστάμενο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος; Που η δεύτερη κρατική θεατρική σκηνή της χώρας ύστερα από τον αγώνα, το πείσμα και την προσήλωση της αποπεμφθείσας διοίκησης στην τέχνη του θεάτρου στάθηκε ξανά στα πόδια της; Που μηδενίστηκαν τα ογκώδη χρέη της; Που οι Θεσσαλονικείς είδαν καινοτόμες παραστάσεις; Που το Κρατικό Θέατρο έστρεψε το βλέμμα του στην πόλη και συνεργάστηκε δημιουργικά με άλλους φορείς; Που το θεατρόφιλο κοινό επέστρεψε στο θέατρο και επανασυνδέθηκε με έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Θεσσαλονίκης;
Για το τι θα ακολουθήσει στη Θεσσαλονίκη και στον κρατικό θεατρικό οργανισμό της με τη νέα διοίκηση δεν πρέπει να προκαταβάλλεται. Όμως από χθες σε κοινωνικά δίκτυα και χώρους μαζικής συνάθροισης τα παραπάνω ερωτήματα τίθενται διαρκώς. Ακούει κανείς για να απαντήσει; Έστω και με τη μορφή δελτίου Τύπου.
ΥΓ.: Για το πόσο άδικη είναι η απόφαση της υπουργού για το ΚΘΒΕ θα υπάρξει λόγος και αντίλογος. Για την ανήθικη συμπεριφορά, όμως, προς τους βίαια παυθέντες Γιάννη Αναστασάκη, Μαρία Τσιμά, Άρη Στυλιανού, Δημοσθένη Δώδο και τα μέλη του ΔΣ Κατερίνα Αναστασίου, Αντρέα Δημητριάδη, Πέτρο Δούμπη, Έλενα Πέγκα, Στέφανο Χατζημιχαηλίδη δεν υπάρχει καμία βάση για διάλογο. Απλώς χείμαρρος δυσάρεστων και δυσοίωνων συναισθημάτων: στενοχώρια, οργή, θυμός, απογοήτευση. Για την πόλη, για τη χώρα, για τον πολιτισμό.