Το υπουργείο Μετανάστευσης κάνει μαθήματα δημοσιογραφίας και στοχοποιεί το Spiegel

Με «νομικές ενέργειες» και μαθήματα δημοσιογραφίας απειλεί το υπουργείο Μετανάστευσης το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο συνάντησε τους πρόσφυγες της νησίδας στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο και πήρε συνέντευξη από τους γονείς της νεκρής πεντάχρονης Μαρίας.

Σε δελτίο Τύπου το υπουργείο αναφέρει:

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, δόθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης άδεια σε μέλη -εγγεγραμμένης στο Μητρώο του ΥΜΑ- Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείται στη νομική εκπροσώπηση ασυνόδευτων ανηλίκων, να εισέλθουν στο ΚΥΤ Φυλακίου.

Στην αντιπροσωπεία της εν λόγω ΜΚΟ, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, συμμετείχε ανταποκριτής ξένου μέσου ενημέρωσης, ο οποίος υπέβαλε παραπλανητικό αίτημα εισόδου ως μεταφραστής, ενώ πραγματικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να συνομιλήσει και να προχωρήσει σε συνεντεύξεις με ορισμένους εκ των 38 μεταναστών που εντοπίστηκαν προ ολίγων ημερών σε ελληνικό έδαφος, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται σε διαδικασίες παροχής εξηγήσεων στις αρμόδιες αρχές.

Μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι παραβιάστηκαν κατ’ ελάχιστο οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εμπιστευτικότητας όπως υπαγορεύονται στο Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, καθώς και ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος επέλεξε συνειδητά τον εμπαιγμό των ελληνικών αρχών.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.

Αναφορικά με το περιστατικό, επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Για το περιστατικό στον Έβρο παραμένουν πολλά ερωτηματικά καθώς διαφαίνονται ήδη σημαντικές ανακολουθίες στα γεγονότα και στις περιγραφές».

Λίγο νωρίτερα και ενώ διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα απο την Εισαγγελία, από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε ευθέως το όνομα της νεκρής πεντάχρονης Μαρίας σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το γεγονός και να κιουράρει το ακροδεξιό ακροατήριο του -θέτοντας το μακριά από το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Από την πλευρά του το Spiegel απάντησε: «Ο Γιώργος Χρηστίδης δεν έκανε τίποτα κακό. Απλώς κάνει τη δουλειά του ως δημοσιογράφος για το @DerSpiegel, αναφέροντας την αλήθεια με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια. Η επίθεση της κυβέρνησης δεν είναι μόνο επίθεση εναντίον του, αλλά κατά της ελευθερίας του Τύπου γενικότερα».