Το ΥΠΕΞ συνδιοργανώνει εκδήλωση για την Ασφάλεια των δημοσιογράφων ενώ η υπόθεση Καραϊβάζ παραμένει στο σκοτάδι

Το ΥΠΕΞ συνδιοργανώνει εκδήλωση για την Ασφάλεια των δημοσιογράφων ενώ η υπόθεση Καραϊβάζ παραμένει στο σκοτάδι

Φαίνεται ότι δεν περισσεύει η αναλγησία στο ΥΠΕΞ αφού σύμφωνα με ανακοίνωση συνδιοργανώνεται, με τη Γαλλία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη, εκδήλωση με θέμα «Ασφάλεια των Δημοσιογράφων: Ελευθερία έκφρασης υπό μια έμφυλη προοπτική».

Είναι αξιοπερίεργο αν όχι εξοργιστικό ότι τη στιγμή που οι καταγγελίες του εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για ύπαρξη συμβολαίου θανάτου κατά της ζωής του δεν έχουν διερευνηθεί ούτε στο ελάχιστο, τη στιγμή που άνθρωποι, σαν τον Μένιο Φουρθιώτη, που μπαινόβγαιναν σε Υπουργεία και απειλούσαν Υπουργούς και έστηναν ένοπλες επιθέσεις στο σπίτι του και τη στιγμή που η δολοφόνοι του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ κυκλοφορούν ελεύθεροι και ατιμώρητοι, το ΥΠΕΞ να κάνει δημόσιες σχέσεις χωρίς να αναφέρει λέξη για τη κατάσταση του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στη χώρα.
Ως προς την υπόθεση Καραϊβάζ, υπογραμμίζεται ότι ανακοίνωση έχει εκδώσει η ΕΣΗΕΑ, ζητώντας επιτάχυνση των ερευνών για τη σύλληψη των δολοφόνων.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια των εορτασμών (;) της Παγκόσμιας Ημέρας Τερματισμού της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων. Σύμφωνα πάλι με την ανακοίνωση η Ελλάδα «αποδίδει σήμερα φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους και εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ανά τον κόσμο, που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και όσους υπέστησαν ή εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων.» (…) «Σε αυτό το πλαίσιο, καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε προσπάθεια εκφοβισμού ή επίθεσης κατά δημοσιογράφων ή εργαζομένων στα ΜΜΕ.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρενέβη με τοποθέτηση του στην εκδήλωση και δεν βρήκε να πει ούτε μία λέξη για την κατάσταση του Τύπου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, παρά μόνο για «μια γειτονική χώρα» (που η κατάσταση όντως είναι δυσμενής προς τον Τύπο).

Όσοι κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις (και PR) χωρίς να κοιτάνε την «καμπούρα» τους, υποβαθμίζουν και την θέση της χώρας στην διεθνή κοινότητα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η περιφρούρηση τους δεν αφορούν μόνο τους γείτονες αλλά κυρίως τους πολίτες της χώρας. Η αστυνομική καταστολή, τα (αποδεδειγμένα) pushbacks και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι είναι δεδομένα γνωστά από καιρό…

Documento Newsletter