Το YouTube ανακοίνωσε σήμερα την κλιμάκωση του πολέμου του κατά των περιεχομένων που υποκινούν το μίσος, απαγορεύοντας βίντεο που προωθούν τις διακρίσεις ή τον φυλετικό διαχωρισμό, όπως για παράδειγμα ιστότοπους που εξυμνούν τον ναζισμό.
“Απαγορεύουμε ιδιαιτέρως τα βίντεο που εξαίρουν την ανωτερότητα μιας ομάδας προκειμένου να δικαιολογούν τις διακρίσεις, τον απομονωτισμό, τον αποκλεισμό βάσει κριτηρίων όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η κάστα, η θρησκεία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός”, υπογραμμίζει άρθρο που δημοσιεύεται στο μπλογκ http://bit.ly/2WctADC της Alphabet Inc. – YouTube, της θυγατρικής της Google.
Οι νέοι αυτοί κανόνες τίθενται σε ισχύ από σήμερα αλλά “θα χρειαστεί χρόνος ώστε τα συστήματα μας να φθάσουν σε ένα επίπεδο με επιθυμητό αποτέλεσμα και σταδιακά, τους επόμενους μήνες, θα επεκτείνουμε την προστασία”.
“Αυτό θα περιλαμβάνει, για παράδειγμα, βίντεο που προωθούν ή δοξάζουν τη ναζιστική ιδεολογία, που είναι εκ φύσεως μεροληπτική”, διευκρινίζει το μπλογκ, προσθέτοντας ότι το Youtube επίσης θα αποσύρει βίντεο των οποίων τα περιεχόμενα αρνούνται την ύπαρξη βίαιων γεγονότων, που έχει αποδειχθεί ότι διαπράχθηκαν όπως το Ολοκαύτωμα ή οι πυροβολισμοί στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ”.
Όπως σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Youtube κατηγορείται ότι δεν ενήργησε επαρκώς για να αφαιρέσει γρήγορα περιεχόμενα που προωθούν το μίσος, τη βία ή διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας.
“Αναγνωρίζουμε ωστόσο ότι τα περιεχόμενα αυτά μπορούν να έχουν αξία για τους ερευνητές ή τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που θέλουν να κατανοήσουν το μίσος ώστε να το καταπολεμήσουν καλύτερα”, εξηγεί το Youtube, τονίζοντας ότι εξετάζει διάφορες επιλογές προκειμένου τα περιεχόμενα αυτά να τεθούν στη διάθεσή τους.
Η υπηρεσία υπογραμμίζει ακόμη ότι “το περιεχόμενο είναι σημαντικό και συνεπώς, ορισμένα βίντεο μπορεί να παραμείνουν στο Διαδίκτυο γιατί αυτά μιλούν για θέματα όπως μια νομοθεσία που είναι στο στάδιο της υιοθέτησης, που καταδικάζουν ή καταγγέλλουν το μίσος ή παρέχουν μια ανάλυση της επικαιρότητας.
Το Youtube ανακοίνωσε επίσης ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ για βίντεο με περιεχόμενα που δεν παραβιάζουν απολύτως την κόκκινη γραμμή, ωστόσο είναι προβληματικά, θα υιοθετηθούν και σε άλλες χώρες εντός του έτους.
Οι περιορισμοί αυτοί μείωσαν κατά 50% τον αριθμό των προβολών αυτού του είδους του περιεχομένου, επισημαίνει το μπλογκ.