Το χρονικό της σκανδαλώδους υπόθεσης του Νέου Δελχί

Φέρεται ότι χορηγούσε παρανόμως βίζες σε ενδιαφερόμενους που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και είχε συνολικό οικονομικό όφελος πάνω από 3 εκατ. ευρώ.

Ήταν 27 Ιανουαρίου 2005 όταν τοποθετήθηκε επικεφαλής του προξενικού γραφείου της ελληνικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Μεταξύ των καθηκόντων του ήταν και η σύνταξη δημόσιων εγγράφων και συγκεκριμένα η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου (visa) Σένγκεν σε διαβατήρια υπηκόων τρίτων χωρών. Χορηγούσε παρανόμως τις βίζες στους ενδιαφερόμενους, δίχως να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Ως αντάλλαγμα λάμβανε για κάθε παράνομη θεώρηση από 3.000 έως 5.000 ευρώ, με το συνολικό χρηματικό όφελος να ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα αλλά και στις επιστολές Αλφαντάκη σε Νίκο Δένδια και Κυριάκο Μητσοτάκη, μόνο το 2005 χορηγήθηκαν 4.882 θεωρήσεις εισόδου Σένγκεν, όταν οι συνολικές αιτήσεις ανήλθαν σε 5.712. Δηλαδή απορρίφθηκε μόλις το 14,53% των αιτήσεων. Το 2006 ο αριθμός των χορηγήσεων αυξήθηκε κατακόρυφα και συγκεκριμένα κατά σχεδόν 60%. Είναι χαρακτηριστικό ότι χορηγήθηκαν 7.586 βίζες, ενώ ο συνολικός αριθμός αιτήσεων ανήλθε σε 9.068. Το 2007 ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν. Μετατέθηκε στην πρεσβεία της Βιέννης. Ως διά μαγείας οι βίζες που χορηγήθηκαν από το προξενείο του Νέου Δελχί μειώθηκαν κατά 25%.

Η κατακόρυφη αύξηση των παράνομων χορηγήσεων βίζας στην Ινδία δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τις βρετανικές ούτε από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Τον Απρίλιο του 2006 η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) απέστειλε «δελτίο πληροφοριών» με την ένδειξη «άκρως απόρρητο – προσωπικό» προς τον τότε γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Εξωτερικών. Σε αυτό γινόταν λόγος για «κύκλωμα παράνομης χορήγησης Βίζας Σένγκεν και διακίνησης λαθρομεταναστών», στο οποίο μάλιστα εμπλεκόταν γυναίκα υπάλληλος. Η ΕΥΠ περιέγραφε με λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης του κυκλώματος στο Νέο Δελχί, ενώ επικαλούνταν «πληροφορίες Συνεργαζόμενης Υπηρεσίας του εξωτερικού», δίχως να την κατονομάζει.

To «απόρρητο» έγγραφο της βρετανικής ΜΙ6

Τον Ιούνιο του 2006 η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙ6 απέστειλε έγγραφο με την ένδειξη «απόρρητο» στην ελληνική ΕΥΠ. Το έγγραφο αναφερόταν σε βίζα που είχε πάρει Ινδός υπήκοος από την πρεσβεία του Νέου Δελχί. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, ο Ινδός υπήκοος «είχε πληρώσει μεσάζοντα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα του δοθεί η βίζα με επιτυχία», καθώς και ότι δέκα με δώδεκα άτομα κάθε μέρα χρησιμοποιούσαν τον μεσολαβητή για να εξασφαλίσουν την απόκτηση βίζας. Επίσης γινόταν λόγος και για συμμετοχή του τότε αρμοδίου για την έκδοση βίζας στην πρεσβεία (the visa authorising officer in the Greek Embassy) «στην απάτη», όπως είχε ενημερώσει τη βρετανική ΕΥΠ ο Ινδός υπήκοος.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τα χρήματα που απέκτησε ο διπλωματικός υπάλληλος και διαχειρίστηκε μαζί με τον επίσης κατηγορούμενο πατέρα του τοποθετήθηκαν κατά ένα μέρος σε τράπεζες, σε μια προσπάθεια «να προσδώσουν νομιμοφάνεια». Κάποια άλλα δόθηκαν σε τρίτα πρόσωπα προκειμένου να κατατεθούν σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η ακίνητη περιουσία που απέκτησε

Εκτός όμως από τη διακίνηση των χρημάτων από τις παράνομες βίζες μέσω του τραπεζικού τομέα, τα χρησιμοποίησαν και για την αγορά ακινήτων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Ειδικότερα, ο διπλωματικός υπάλληλος απέκτησε τρία ακίνητα: μία διώροφη μεζονέτα στο Χαλάνδρι το 2006 αντικειμενικής αξίας 210.000 ευρώ και μια ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας 32.000 ευρώ και εμπορικής 200.000 ευρώ. Το 2008 ο υπάλληλος φέρεται να πούλησε τα δύο ακίνητα και στη συνέχεια αγόρασε μονοκατοικία στην Αίγινα αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ και εμπορικής αξίας 220.000 ευρώ και μία τριώροφη μονοκατοικία στην Κηφισιά αντικειμενικής αξίας 445.000 ευρώ και εμπορικής αξίας 1.000.000 ευρώ. Το 2010 αγόρασε επίσης ένα οικόπεδο στο Γύθειο της Λακωνίας αξίας 30.000 ευρώ, όπου τα έτη 2011-12 έχτισε διώροφη πολυτελή μονοκατοικία εμπορικής αξίας 460.000 ευρώ. Τα ακίνητα αυτά έχουν ήδη κατασχεθεί με εντολή του δικαστικού συμβουλίου που εξέδωσε το παραπεμπτικό βούλευμα για εκείνον και τον πατέρα του.