Αντίδραση από τα χαμηλά των 688 μονάδων επιχειρεί ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Το Χρηματιστήριο ενισχύεται με χαμηλό τζίρο, μόλις 25 εκατ. ευρώ και επανακάμπτει πάνω από τις 700 μονάδες μόνο και μόνο γιατί, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες έπιασε πάτο. Αντίδραση φαίνεται να βγαίνει και στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά σε ότι αφορά στην Ελληνική περίπτωση οι αγορές περιμένουν με το δάχτυλο στην σκανδάλη, αφού η ύπαρξη του μαξιλαριού ρευστότητας ως δικαιολογία για την μη έξοδο της χώρας στην αγορά των ομολόγων μετά το τέλος των μνημονίων φαίνεται ότι δεν πείθει. Εκείνο που πείθει είναι ότι και κυβέρνηση, αλλά και αντιπολίτευση εμφανίζονται με σχέδιο μείωσης των φόρων για μετά τις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν, κυρίως ως προς το σκέλος της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, δεν περνούν απαρατήρητες οι πληροφορίες, σύμφωνα με πληροφορίες περί αμερικανικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά.
Πλην όμως, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, πώς να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές, όταν η κρίση δεν έχει αποσοβηθεί ακόμα στην Ιταλία, η Ισπανία κυβερνάται από κυβέρνηση μειοψηφίας, η αναδυόμενη αγορά της Τουρκίας και της Ρωσίας πλήττονται νομισματικά και οι ΗΠΑ έχουν κυρήξει εμπορικό πόλεμο σε όλο τον πλανήτη. Θέλοντας να πουν ότι η έξοδος στις αγορές δεν αποτελεί επιλογή που αφορά μόνο την Ελλάδα, αφού η Ιταλία δανείζεται με επιτόκια κοντά στο 3% και η Πορτογαλία κοντά στο 2%.
Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση στο Χρηματιστήριο γίνεται με φόρα με τις τραπεζικές μετοχές να ενισχύονται σθεναρά, 4,73% η Alpha, 5,60% η Εθνική, 6,97% η Eurobank και πάνω από 7% η Πειραιώς. Κέρδη πάνω από 5% για τον ΟΤΕ, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια και τη ΔΕΗ.
Πάντως, τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο επηρέασαν το Χρηματιστήριο της Αθήνας οι χαμηλότερες εκτιμήσεις για τα κέρδη των τραπεζών από την Citigroup.