Οι «άριστοι» του Κυρ. Μητσοτάκη προχώρησαν ακάθεκτοι στην ψήφιση ενός νόμου για την ιδιωτικοποίηση του νερού με τον οποίο ακόμη και η φιλοκυβερνητική ΚΕΔΕ διαφώνησε, καθώς πρόκειται για νομοθέτημα αναχρονιστικό που θα φέρει τη χώρα δεκαετίες πίσω, ξεπουλώντας τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης και κρατώντας τους κατοίκους πολλών περιοχών στην ομηρία των βόθρων.
Στην πράξη, για μια περιοχή με χρονίζον πρόβλημα δικτύων αποχέτευσης όπως η ανατολική Αττική ο συγκεκριμένος νόμος θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τους παρακάτω λόγους.
Δίκτυα ύδρευσης
Σχεδόν όλοι οι δήμοι στην ανατολική Αττική έχουν δικά τους δημοτικά δίκτυα που προμηθεύονται νερό από την ΕΥΔΑΠ και το διανέμουν στους δημότες τους. Ομως οι δήμοι για δεκαετίες ολόκληρες έχουν επενδύσει τεράστια ποσά, είτε από ιδίους πόρους είτε από επιχορηγήσεις, για τη δημιουργία νέων δικτύων και τη βελτίωση των υπαρχόντων (αντικαταστάσεις δικτύων από αμιαντοσωλήνες, κατασκευή νέων δεξαμενών και αντλητικών μηχανημάτων και σε ορισμένες περιπτώσεις εγκαταστάσεων συστημάτων τηλεμετρίας). Συνεπώς πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία των δημοτών τα οποία αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση θέλει να αποδοθούν σε ιδιώτες μέσω της ΕΥΔΑΠ, που διεκδικεί να πάρει την κυριότητα των δικτύων χωρίς καμία αποζημίωση προς τους ΟΤΑ.
Χωρίς αποχετευτικό δίκτυο
Οι περισσότεροι δήμοι της ανατολικής Αττικής στερούνται αποχετευτικά δίκτυα. Υπάρχει υπεύθυνος για την κατάσταση στην ανατολική Αττική, που ονομάζεται ΕΥΔΑΠ. Οι μόνοι δήμοι που έχουν βιολογικούς καθαρισμούς – αποχετευτικά δίκτυα είναι ο Δήμος Λαυρεωτικής (Κερατέα, Λαύριο) και οι Δήμοι Μαρκοπούλου, Σαρωνικού (Καλύβια, Κουβαράς) που από χρόνια έχουν φτιάξει υποδομές.
Στους υπόλοιπους ΟΤΑ, όπου την ευθύνη έχει κατ’ αποκλειστικότητα η ΕΥΔΑΠ, παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις. Για παράδειγμα στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού δεν έχει ακόμη ανατεθεί η μελέτη του έργου της αποχέτευσης, αν και ο Δήμος Σαρωνικού είχε τις μελέτες των εσωτερικών δικτύων έτοιμες ήδη από το 2003! Παρά τις πιέσεις που ασκήσαμε στην ΕΥΔΑΠ εδώ και χρόνια, το έργο ακόμη βρίσκεται στο μηδέν. Στον Δήμο Παιανίας – Γλυκών Νερών δεν έχει καν δημοπρατηθεί η ολοκλήρωση των δικτύων. Στην ενότητα Σπάτα – Αρτέμιδα – Ραφήνα τώρα θα ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης του έργου, στον Δήμο Ωρωπού η εταιρεία ξεκινάει από την αρχή καινούργια χωροθέτηση αγνοώντας παντελώς τη χωροθέτηση για τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) που είχε κάνει προ καιρού ο δήμος. Από τα λίγα αυτά παραδείγματα γίνεται αντιληπτό ότι με τις καθυστερήσεις και τους αργούς ρυθμούς της ΕΥΔΑΠ για πολλά χρόνια ακόμη, ίσως και δεκαετίες, η ανατολική Αττική δεν θα έχει αποχέτευση και θα παραμένει μια υποβαθμισμένη περιοχή με βόθρους.
Την ίδια στιγμή αν επισκεφτεί κανείς την ιστοσελίδα της εταιρείας βρίσκεται σε μια εικονική πραγματικότητα, στην οποία το πρόβλημα της αποχέτευσης έχει επιλυθεί εδώ και πολλά χρόνια! Πρόκειται για μια εικόνα εναρμονισμένη με το αφήγημα της κυβέρνησης που σε παρά πολλούς τομείς από μαύρο γίνεται άσπρο. Η αλήθεια, βέβαια, είναι παντελώς διαφορετική. Το πρόβλημα της αποχέτευσης θα είχε επιλυθεί αν την ευθύνη είχαν αποκλειστικά οι δήμοι και η περιφέρεια, που γνωρίζουν ακριβώς τις ανάγκες αλλά και τη γεωμορφολογία των περιοχών τους.
Παράλληλα έχουν ισχυρό κίνητρο να ενεργοποιηθούν με ταχύτητα καθώς η αυτοδιοίκηση είναι ο πρώτος αποδέκτης της έντονης δυσαρέσκειας των πολιτών που αναγκάζονται ακόμη και το 2023 να χρησιμοποιούν βόθρους. Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί η χώρα πληρώνει πρόστιμα στην ΕΕ λόγω της έλλειψης αποχετευτικών δικτύων όταν μόνος υπεύθυνος είναι η ΕΥΔΑΠ.
Αυτή η απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια, όπως ήταν αναμενόμενο, στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων.
Το μάρμαρο όμως θα πληρώσουν και πάλι οι πολίτες, που ήδη κλήθηκαν να προσφέρουν δημοτικό χρήμα για τις κατασκευές των δικτύων.
Τώρα η κυβέρνηση τους καλεί να τα χαρίσουν στους ιδιώτες, αφήνοντάς τους την ίδια στιγμή για πολλά ακόμη χρόνια χωρίς αποχετευτικά δίκτυα.
*Ο Πέτρος Φιλίππου είναι υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανατολικής Αττικής