Το ξεπούλημα στις τράπεζες και η Folli Follie αλλάζουν τα κριτήρια για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο

Το_x000D_
χθεσινό άγριο ξεπούλημα στις τράπεζες σε συνδυασμό με την ζημιά που έκανε στην_x000D_
επενδυτική εικόνα της χώρας το σκάνδαλο της Folli Follie προβληματίζει έντονα_x000D_
την κυβέρνηση. 

Μία μέρα μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μία ακόμα σύσκεψη αυτή τη φορά ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Δ. Λιακό, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότση και τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου κ. Σ. Λαζαρίδη με βασικό θέμα συζήτησης την βελτίωση αν μη τι άλλο, της εικόνας της ελληνικής αγοράς.

Ως προς τη χθεσινή αντίδραση των ξένων επενδυτών στις τράπεζες, η άποψη που επικράτησε ήταν ότι υπήρξε υπερβολική από τη στιγμή που τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων δείχνουν ότι έχουν την δέουσα κεφαλαιική επάρκεια, αλλά και το ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την μείωση της έκθεσής τους σε κόκκινα δάνεια.

Από εκεί και πέρα όμως, με αιχμή την υπόθεση της Folli Follie, Χρηματιστήριο Αθηνών και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκονται στη φάση συζητήσεων για να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια α) εισαγωγής στον δείκτη FTSE 25, και β) παραμονής στον δείκτη αυτό. Ο FTSE 25 είναι ο δείκτης στον οποίο περιλαμβάνονται οι μετοχές εταιρειών, αυτό που λεγόταν παλιότερα, τα «διαμάντια» του Ελληνικού χρηματιστηρίου, αφού εντάσσονται τράπεζες, γνωστές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, εταιρείες του κλάδου της ενέργειας, του λιανεμπορίου και των κατασκευών. Στο πλαίσιο αυτό, μία πρώτη συζήτηση που έγινε παρουσία των κ.κ. Τσακαλώτου και Λιάκου ήταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει τη δυνατότητα να παραγγέλνει αυτοβούλως ελέγχους από ορκωτούς ελεγκτές για τους ισολογισμούς των εταιρειών στον εν λόγω δείκτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Folli Follie διαπραγματευόταν στον συγκεκριμένο δείκτη, που υποτίθεται ότι είναι η βιτρίνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Επιπρόσθετα συζητήθηκαν τρόποι παρακολούθησης της εταιρικής διακυβέρνησης σε μία εταιρεία, αν και τα περιθώρια είναι στενά, λόγω Ευρωπαϊκού Δικαίου. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τη δυνατότητα να στέλνει τον Εισαγγελέα σε μία εταιρεία ή να καθαιρεί διοικήσεις. Στην Ελλάδα, τις διοικήσεις τις διορίζει το Πρωτοδικείο.

Το άλλο ζήτημα που μπήκε ήταν αυτό της ΕΛΤΕ, η οποία ουσιαστικά έχει την εποπτεία των ισολογισμών όλων των ΑΕ, αλλά στην ουσία υπολειτουργεί, που σημαίνει ότι χρειάζεται στελέχωση.