Το χατ τρικ της αποτυχίας Μητσοτάκη σε πανδημία, οικονομία και ελληνοτουρκικά

Το χατ τρικ της αποτυχίας Μητσοτάκη σε πανδημία, οικονομία και ελληνοτουρκικά

Υπάρχει κάποιος που δεν το αντιλαµβάνεται; Περάσαµε ξαφνικά από την εποχή που τη χαρακτήριζαν τα θαύµατα και οι διαβεβαιώσεις για τις σωτήριες αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κορονοϊό στην πλήρη ανασφάλεια και την αναπόφευκτη συµφορά. Ολοι αντιλαµβάνονται, ή έστω υποψιάζονται και φοβούνται, ότι το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι καταστροφικό. 

Η «ασφαλής Ελλάδα» των διαφηµίσεων µετατρέπεται σε χωµατερή στην οποία οι τουρίστες διασκέδασαν µε τους γιους, τις κόρες και τους ιούς της. Τα επιχειρήµατα µε τα οποία η κυβέρνηση της ∆εξιάς µας οδήγησε στην εφιαλτική αβεβαιότητα ήταν αντικρουόµενα και δεν βασίστηκαν σε κάποιο επιστηµονικό ή οικονοµικό δεδοµένο. Φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης προσπάθησε να κερδίσει χρόνο για τον ίδιο παίζοντας µε την οικονοµία, αδιαφορώντας για το πού θα καταλήξουν τελικά τα πράγµατα. 

Το αποτέλεσµα είναι να συµπέσουν τρία απειλητικά προβλήµατα τα οποία δεν µπορεί να διαχειριστεί: το νέο κύµα της υγειονοµικής κρίσης, η καταρρέουσα οικονοµία και η ελληνοτουρκική κρίση (ο Ερντογάν κατάφερε να γκριζάρει την ελληνική ΑΟΖ µε τετελεσµένα). Απέναντι σε αυτό το χατ τρικ της διαφαινόµενης αποτυχίας ο πρωθυπουργός συνεχίζει να αντιπαραθέτει την επικοινωνιακή διαχείριση και τον βοµβαρδισµό µε ειδήσεις κατασκευασµένης επιτυχίας.

Αυτήν τη φορά υπάρχει µια ποιοτική διαφορά. Ο κόσµος πλέον δεν θέλει να καταναλώσει τηλεοπτικά αφηγήµατα γιατί η πραγµατικότητα που διαµορφώνεται είναι πολύ σκληρή. Κανένας δεν ξέρει πώς να προστατευτεί, δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόµενη µέρα και όλα αυτά που συµβαίνουν απειλούν τη βιολογική του υπόσταση. Για να παρακολουθείς έστω και πολιτικές σαπουνόπερες στην τηλεόραση πρέπει να ξέρεις ότι θα ζήσεις.

Τι έκανε πρακτικά ο Μητσοτάκης; Αφού προσπάθησε να οικειοποιηθεί το αποτέλεσµα του lockdown ως δική του πεφωτισµένη πολιτική, άφησε την οικονοµία να καταρρεύσει και αρνήθηκε να πάρει εµπροσθοβαρή µέτρα που θα την κρατούσαν σε λειτουργία. Στη συνέχεια, αφού κατάλαβε ότι τα πάντα οδηγούνται σε κατάρρευση (κυρίως δε η εύπιστη µεσαία τάξη που αποτέλεσε το προνοµιακό του κοινό), αποφάσισε χωρίς σχεδιασµό να ανοίξει τα σύνορα για να εισρεύσει χρήµα από τον τουρισµό. Από οικονοµικής άποψης τα αποτελέσµατα ήταν απογοητευτικά. Οι απώλειες στον τουρισµό είναι 80% και ίσως περισσότερο. Θα µπορούσε να κρατήσει τα σύνορα κλειστά και να ενισχύσει µε µέτρα τον εσωτερικό τουρισµό ώστε να κρατήσει την οικονοµία. ∆εν το έκανε, αλλά έκανε εισαγωγή κορονοϊού βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών (και των τουριστών).

Εδώ τίθενται διάφορα ερωτήµατα. Ηταν αποτυχηµένος σχεδιασµός; Ηταν κίνηση πανικού ή δόλια πρακτική; Το «δόλια» συνίσταται στη συνειδητή απόφαση να ρίξει τη χώρα σε µια νέα υγειονοµική κρίση για να δικαιολογήσει την αποτυχία στην οικονοµία και να κυβερνήσει έναν όχλο φοβισµένων ανθρώπων που θεωρούν τον εαυτό τους µελλοθάνατο.

Οι κάτοικοι της Πάρου που προσφεύγουν στη ∆ικαιοσύνη θεωρούν ότι σε όλη τη διαδικασία που εφαρµόστηκε υπάρχει δόλος. Τα στοιχεία από τις τουριστικές περιοχές της χώρας δείχνουν ότι έγινε συνειδητή προσπάθεια να κρύψουν τα κρούσµατα στις τουριστικές περιοχές. ∆ηλαδή απέκρυψαν το πρόβληµα και άφησαν τον κόσµο εκτεθειµένο στον ιό. Ο άρχοντας της παραπληροφόρησης Στέλιος Πέτσας δήλωσε µάλιστα στις 20 Αυγούστου ότι «η µεγαλύτερη διασπορά οφείλεται στην εσωτερική χαλάρωση και όχι στον τουρισµό». Μιλώντας όµως στο CNN ο ίδιος ο Μητσοτάκης έκανε την παραδοχή ότι έχουµε µια αύξηση των κρουσµάτων του κορονοϊού και την περιµέναµε επειδή ανοίξαµε την οικονοµία και τον τουρισµό.

Η κυβέρνηση λέει στοχευµένα ψέµατα για να διαχειριστεί ένα σοβαρό πρόβληµα και να µεταφέρει τις αρνητικές επιπτώσεις στο µέλλον και τις ευθύνες σε άλλους. Η πρακτική αυτή δεν αποτελεί µόνο σοβαρό πολιτικό και ηθικό πρόβληµα, αλλά εµπεριέχει ποινικές ευθύνες µελών της κυβέρνησης, του Μητσοτάκη συµπεριλαµβανοµένου.

Το επόµενο βήµα για να αντιµετωπίσουν αυτό που θα προκύψει είναι να το φορτώσουν στους πολίτες, εφευρίσκοντας διάφορα επίπεδα ατοµικής ευθύνης. Το σποτ µε τον συµπαθή Στέφανο Τσιτσιπά που επιµένει για την ευθύνη που έχουν οι νέοι για τον επερχόµενο θάνατο των ηλικιωµένων είναι κοµµάτι αυτής της τακτικής. Φυσικά δεν έχει ευθύνη ο Τσιτσιπάς. Η µόνη ευθύνη που τον βαραίνει είναι ότι ενώ έκανε ο ίδιος πάρτι στη Μύκονο, δέχτηκε στη συνέχεια να γίνει όργανο αυτών που προσπαθούν να χρεώσουν στη νεολαία το έγκληµα της πρακτικής τους.

Για δείτε τι συµβαίνει. Στα λεωφορεία η πληρότητα µπορεί να είναι έως 65%, αλλά στα πλοία των εφοπλιστών µπορεί να είναι έως και 85% προκειµένου να βγάλουν το µεροκάµατο των εκατοµµυρίων. Στα δε αεροπλάνα ο ιός δεν κολλάει παρότι είσαι στοιβαγµένος σε κλειστό χώρο χωρίς καµία απόσταση ασφαλείας.

Η κυβέρνηση έχει κάνει ακόµη κάτι ανέντιµο. ∆ιαµορφώνει όρους λειτουργίας στα καταστήµατα που πρακτικά θα οδηγήσουν στο κλείσιµό τους χωρίς να αποτρέπουν πρακτικά τον ιό. Εκτός αν κάποιος πιστεύει ότι ο ιός δεν κολλάει πριν από τις 12 το βράδυ. Οποιος κλείνει όµως δεν θα αποζηµιώνεται από το κράτος σαν να µπήκε σε αναστολή. Το κλείσιµο θα εµφανίζεται ως αποτέλεσµα της δικής του αποτυχίας να λειτουργήσει. Φυσικά στο όνοµα του κορονοϊού θα υπάρξουν, όπως υπάρχουν ήδη, µπίζνες και αναθέσεις, προσλήψεις και εργολαβίες χορηγών της Φαµίλιας και άλλων ηµετέρων.

Οταν οι ηλικιωµένοι θα πεθαίνουν αύριο λόγω των εισαγόµενων κρουσµάτων τα δάχτυλα από τα τηλεπαράθυρα θα δείχνουν τους νέους που «εγκληµάτησαν» στις παραλίες, για να µη δείχνει κανένα δάχτυλο τους υπουργούς που εγκληµάτισαν συνειδητά. Και όταν η οικονοµία θα καταρρέει αφήνοντας πίσω για µια ακόµη φορά νεκροζώντανους και ανέργους, θα φταίει πολύ απλά ο κορονοϊός και όχι όσα δεν έκαναν οι κυβερνώντες για τον κορονοϊό.

Το σύστηµα υγείας παραµένει αθωράκιστο. Αν θυµάστε, µπήκαµε σε lockdown ώστε να ετοιµαστεί το ΕΣΥ. Εκτοτε πάρθηκαν µέτρα σε πολλά επίπεδα για τα κανάλια, τους αγιογράφους του Πέτσα, τους αρθρογράφους της κοµψότητας της κυρίας πρωθυπουργού, αλλά όχι για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα νοσοκοµεία. «Ποια µέτρα θα µας πάρουν;» είναι πλέον το ανησυχητικό ερώτηµα παντού.

Πρέπει επίσης να συνυπολογίσουµε ότι η κυβερνητική διγλωσσία και η ασάφεια σε όλη τη διάρκεια της πανδηµίας στέλνουν τους πολίτες στις θεωρίες συνωµοσίας. Γιατί αν το κράτος δείχνει έλλειψη σοβαρότητας, το πρώτο που σκέφτεται ο πολίτης είναι ότι τον κοροϊδεύει ή ότι όλο αυτό που συµβαίνει είναι κατασκεύασµα. Για όλα αυτά η κυβέρνηση δεν έχει µόνο πολιτική ευθύνη αλλά και ποινική. Σπέρνει ψευδείς ειδήσεις, αποκρύπτει στοιχεία, κινείται δόλια και µε πρόθεση τη ζηµιά του πολίτη για να επιβιώσει πολιτικά η ίδια.

ΥΓ.: Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά είναι άλλη. Να καταλάβει την ευθύνη που έχει να προστατεύει τη χώρα και τους πολίτες ως υπεύθυνη πολιτική δύναµη που θέλει να (ξανα)κυβερνήσει. Οπότε όταν τελειώσει µε την ανάλυση του µηνύµατος του Τσίπρα για τον ∆εκαπενταύγουστο, ας ρίξει και στον κόσµο καµιά µατιά.

Documento Newsletter