Το «χαστούκι» της Ευρωπαίας Εισαγγελέως στον Άρειο Πάγο, η επιστολή και τα ερωτήματα

Το «χαστούκι» της Ευρωπαίας Εισαγγελέως στον Άρειο Πάγο, η επιστολή και τα ερωτήματα

Στα ψιλά της επικαιρότητας πέρασε μία ιδιαίτερα σοβαρή είδηση σε ότι αφορά το θεσμό του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και τις επιλογές των Ελλήνων εισαγγελέων από την πλευρά του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) Laura Codruța Kövesi ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με δύο από τους συνολικά επτά εισαγγελείς που πρότεινε η χώρα μας για το θεσμό της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ενώ διόρισε τους πέντε από τους επτά συνολικά προτεινόμενους εισαγγελείς.

Συγκεκριμένα η ρουμανικής καταγωγής Ευρωπαία Εισαγγελέας φέρεται να ζήτησε επιπλέον διευκρινίσεις για τους εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε επιστολή της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς την Kövesi, η Ευρωπαία Εισαγγελέας ζήτησε «πρόσθετα στοιχεία που συνδέονται με την πρακτική τους εμπειρία», κάτι που εγείρει πολλά ερωτήματα.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι «ένα ανεξάρτητο όργανο της Ένωσης αρμόδιο για την έρευνα, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης», όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της ΕΕ. Όπως για παράδειγμα απάτη, διαφθορά, διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διενεργεί έρευνες και διώξεις και ασκεί τα καθήκοντα του εισαγγελέα στα αρμόδια δικαστήρια των κρατών μελών.

Οι επτά Έλληνες εντεταλμένοι εισαγγελείς που είχε επιλέξει με ομόφωνη απόφαση το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή της προέδρου του Αρείου Πάγου, Αγγελικής Αλειφεροπούλου, και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ήταν:

– Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η αντεισαγγελέας Μαρία Μαλλούχου.

– Από την Εισαγγελία Εφετών, ο Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου και η Αμαλία Μπακαλώνη.

– Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, οι Νικόλαος Ορνεράκης, Πόπη Παπανδρέου, Χαρίκλεια Θάνου και Διονύσιος Μουζάκη.

Επιστολή Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με ερωτήματα

Για το θέμα απέστειλε επιστολή προς την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) Laura Codruța Kövesi η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Σε αυτή η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει πως πράγματι «ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία που συνδέονται με την πρακτική εμπειρία» των δύο εισαγγελέων Εφετών, «παρότι αυτή αυταπόδεικτα είναι μεγαλύτερη της εικοσαετίας».

Όπως επισημαίνεται, «το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης… επέλεξε εκείνους στο πρόσωπο των οποίων έκρινε, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για τον διορισμό στις εν λόγω θέσεις έχοντας πλήρη εικόνα των μεταξύ αυτών συγκριτικών πλεονεκτημάτων». Αναφέρεται ακόμη πως «Η ορθότητα της εν λόγω κρίσης δεν αμφισβητήθηκε με προσφυγή από τους λοιπούς υποψηφίους (άνω των τριάντα συνολικά)». Για τους λίγους αυτούς η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος «επισημαίνει την ανάγκη σεβασμού της κρίσης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Ελλάδος, τόσο για να μην δοθεί η εντύπωση ότι τίθεται εν αμφιβόλω η κρίση του Ελληνικού Ανώτατου Δικαστικού Οργάνου όσο και να εγκαθιδρυθεί η απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης των Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας».

Η επιστολή αυτή εγείρει πολλά ερωτήματα και προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις σε δικαστικούς κύκλους. Πως είναι δυνατόν ένα συνδικαλιστικό όργανο να φτάνει στο σημείο να «μαλώνει» την Ευρωπαία Εισαγγελέα επειδή δεν αποδέχεται τους εισαγγελείς που προτείνει η ελληνική πλευρά; Μήπως θα ήταν καλύτερα την επόμενη φορά οι επιλογές να γίνονται με πιο προσεκτικό τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται ζητήματα στην εικόνα της λειτουργία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας στο εξωτερικό; Είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα που τίθενται για την επιστολή αυτή.

Ποια είναι η Kovesi

H Laura Codruța Kövesi δεν είναι μια τυχαία εισαγγελέας, αλλά μια λειτουργός με αυτό που αποκαλούμε «ανάστημα». Διορίστηκε το 2006 ως η πρώτη γυναίκα και νεότερη γενική εισαγγελέας στην ιστορία της Ρουμανίας σε ηλικία μόλις 33 χρονών. Το 2013 ανέλαβε την Εθνική Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη χώρα της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει ασκήσει διώξεις σε δεκάδες δημάρχους, βουλευτές, δύο πρώην υπουργούς και έναν πρώην πρωθυπουργό στη χώρα της. Εκατοντάδες πρώην δικαστές και εισαγγελείς έχουν επίσης προσαχθεί στη δικαιοσύνη, με ποσοστό καταδίκης άνω του 90%.

Οι κινήσεις της όπως ήταν αναμενόμενο εξόργισαν τη ρουμανική κυβέρνηση και όχι μόνο. Το 2018 ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας πρότεινε την απόλυσή της. Είχε προηγηθεί η παρουσίαση έκθεσης σχετικά με τη διαχειριστική της δραστηριότητα στην Εθνική Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Οι κατηγορίες που της αποδίδονταν είχαν να κάνουν μεταξύ με υπερβολική αυταρχική συμπεριφορά, συμμετοχή σε έρευνες άλλων εισαγγελέων, ιεράρχηση των φακέλων σύμφωνα με τον αντίκτυπο των μέσων ενημέρωσης, παραβίαση των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας και υπογραφή παράνομων συμφωνιών με τις Μυστικές Υπηρεσίες.

Ο Πρόεδρος της χώρας Klaus Iohannis υπέγραψε την απόλυση της τον Ιούλιο του 2018. Το 2019 το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ρουμανίας την έκρινε αθώα. Σε μια άλλη απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η αποπομπή της παραβίασε το δικαίωμά σε δίκαιη δίκη, καθώς και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

 

Documento Newsletter