Την πολιτική των παραδοσιακών Σκανδιναβών σοσιαλδημοκρατών υποσχέθηκε ότι θα εφαρμόσει η αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν και το χαμόγελο που διαγράφηκε στο πρόσωπό της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις εκλογές που έγιναν στη χώρα την Τετάρτη μεταδόθηκε και στα πρόσωπα των συμπατριωτών της.
Η Δανία γίνεται η τρίτη στη σειρά χώρα της Σκανδιναβικής Χερσονήσου, μετά τη Σουηδία και τη Φινλανδία, που μέσα σε έναν χρόνο σε βουλευτικές εκλογές καταρχάς σημειώνουν σημαντική μείωση των δυνάμεών τους οι ακροδεξιοί (8,73% από 21,1% που είχε το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας) και οι Σοσιαλδημοκράτες αναδεικνύονται πρώτη δύναμη.
Οι Σοσιαλδημοκράτες αν και μείωσαν οριακά τα ποσοστά τους (25,93 από 26,3%) άλλαξαν το πολιτικό κλίμα και στο δανικό κοινοβούλιο δημιουργείται αριστερή πλειοψηφία με συσχετισμούς που μπορούν να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση. Εθεσαν στο κέντρο του προεκλογικού διαλόγου τρία βασικά ζητήματα:
Το κράτος πρόνοιας, το οποίο έχει συρρικνωθεί έπειτα από περίπου 20 χρόνια συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων.
Την κλιματική αλλαγή, για την οποία είναι υπερευαισθητοποιημένοι οι Δανοί.
Το προσφυγικό ζήτημα, που το εξέτασαν όμως ως πόρο και όχι ως βάρος για την κοινωνία και τα δημόσια ταμεία.
Οι Δανοί ψηφοφόροι, οι οποίοι πληρώνουν υπέρογκους φόρους για να συντηρούν ένα από τα καλύτερα κοινωνικά συστήματα του κόσμου, είδαν τα τελευταία χρόνια τα χρήματά τους να συμβάλλουν στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και να μειώνονται οι δικές τους κοινωνικές παροχές.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Φρεντέρικσεν έχει κάνει στροφή σε συντηρητικότερες θέσεις σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να τεθούν περιορισμοί στον αριθμό όσων γίνονται δεκτοί και αυστηροί όροι για τη διαμονή τους.
Τώρα η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει καθαρά αριστερή κυβέρνηση με τη συνεργασία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (8,62% από 4,6%), του Σοσιαλιστικού Κόμματος (7,71% από 4,2%) και της Κόκκινης-Πράσινης Συμμαχίας (6,93 από 7,8%).