Το «Χ» επανέρχεται στη Βραζιλία: Ο Έλον Μασκ «συμμορφώθηκε» και κατέβαλε το πρόστιμο

Μια διαφήμιση της εταιρείας Valor media δείχνει μια φωτογραφία του Έλον Μασκ σε ένα εμπορικό κέντρο στη Μπραζίλια της Βραζιλίας, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024. Η επιγραφή γράφει στα πορτογαλικά: «Ο ΜΑσκ δημιουργεί προφίλ στο X κατά του Moraes για να διαρρεύσει εμπιστευτικές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου», αναφερόμενος στον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Alexandre de Moraes, ο οποίος διέταξε να μπλοκαριστεί η πλατφόρμα επειδή δεν είχε ορίσει τοπικό νομικό εκπρόσωπο, όπως απαιτεί ο νόμος. (AP Photo/Eraldo Peres)

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι αίρει την απαγόρευση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter.

Στην απόφασή του, ο δικαστής Alexandre de Moraes δήλωσε ότι ενέκρινε την «άμεση επιστροφή» των δραστηριοτήτων του X στη χώρα, αφού κατέβαλε υψηλά πρόστιμα και μπλόκαρε λογαριασμούς που κατηγορούνταν για διασπορά παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο ιστότοπος κατέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 28 εκατομμυρίων ρεάις (5,1 εκατ. δολάρια, 3,8 εκατ. λίρες) και συμφώνησε να διορίσει τοπικό αντιπρόσωπο, όπως απαιτεί η νομοθεσία της Βραζιλίας.

Ο Moraes είχε μπλοκάρει την πρόσβαση στην πλατφόρμα, ιδιοκτησίας του Έλον Μασκ, αφού είχε αρνηθεί να απαγορεύσει διάφορα προφίλ που θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ότι διέδιδαν παραπληροφόρηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Βραζιλία.

Η Anatel, ο εποπτικός φορέας τηλεπικοινωνιών της Βραζιλίας, έλαβε εντολή να διασφαλίσει ότι η υπηρεσία θα έχει επανέλθει για περισσότερους από 20 εκατομμύρια χρήστες στη χώρα εντός 24 ωρών.

Μετά από μήνες αψηφώντας τις εντολές του δικαστηρίου, ο Μασκ απέλυσε το προσωπικό της εταιρείας στη Βραζιλία στα τέλη Αυγούστου και έκλεισε το γραφείο της X στη Βραζιλία.

«Η απόφαση να κλείσουμε τα γραφεία της X στη Βραζιλία ήταν δύσκολη», έγραψε τότε ο Μασκ, ο οποίος διευθύνει επίσης την ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και την εταιρεία πυραύλων SpaceX.

 

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος αυτοανακηρύσσεται «απολυταρχικός της ελευθερίας του λόγου», είχε περιγράψει την κίνηση του δικαστή Moraes να απαγορεύσει αρκετές δεκάδες λογαριασμούς ως κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση της ελευθερίας του λόγου.

Πολλοί χρήστες στράφηκαν σε εναλλακτικούς ιστότοπους, όπως το Bluesky, και η ζήτηση για VPN (Virtual Proxy Networks) στη Βραζιλία αυξήθηκε κατακόρυφα.

Αλλά τον Σεπτέμβριο, η πλατφόρμα άρχισε να συμμορφώνεται με τις εντολές του δικαστηρίου σε μια προφανή στροφή.

Την Τρίτη, η X δήλωσε ότι είναι «περήφανη που επιστρέφει στη Βραζιλία».

«Η παροχή πρόσβασης σε δεκάδες εκατομμύρια Βραζιλιάνους στην απαραίτητη πλατφόρμα μας ήταν υψίστης σημασίας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», έγραψε η ομάδα κυβερνητικών υποθέσεων της σε μια δήλωση.

Φαίνεται ότι η X έχει πλέον συμμορφωθεί με όλες τις απαιτήσεις του δικαστή προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση.

Η Βραζιλία είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές για την πλατφόρμα σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και η μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική, με εκτιμώμενους 22 εκατομμύρια χρήστες.

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

«Αυτό το κάθαρμα ο Μπίμπι είναι ένας κακός γ@μημένος τύπος»: Έξαλλος ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου – Οι απίστευτες συνομιλίες

Μέση Ανατολή: Αναμένεται τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν και Νετανιάχου – Δεν είχαν μιλήσει εδώ και βδομάδες

Τυφώνας Μίλτον: «Θα πλημμυρίσουν τα πάντα» – Χάος στους δρόμους, ελλείψεις καυσίμων – Πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα (Videos)

Μαρίν Λεπέν – Οι «γκρίζες ζώνες» στα παχυλά επιδόματα των ευρωβουλευτών

Γάζα: Εκεί που σταύρωσαν την ανθρωπιά

Bitcoin: Ντοκιμαντέρ για το μυστήριο με την ταυτότητα του δημιουργού – Ποιον «δείχνει» το HBO

Ο τυφώνας Μίλτον πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα με ανέμους 260 χλμ./ώρα – Δραματικές εκκλήσεις για εκκενώσεις (Videos)