Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει τη χρήση pushback στη Μάγχη

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει τη χρήση pushback στη Μάγχη

Οι μικρές βάρκες μεταναστών που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι διαμέσου της Μάγχης πρέπει να επιστρέψουν αναγκαστικά από την Συνοριοφυλακή του Ηνωμένου Βασιλείου στη Γαλλία υπό την προτεινόμενη αναθεώρηση του ασύλου της υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Οι επικριτές έχουν περιγράψει τα σχέδια, τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν από τη Γαλλία για να εφαρμοστούν, τόσο παράνομα όσο και «ηθικά λάθος».

Το νομοσχέδιο για την εθνικότητα και τα σύνορα, που εισήχθη στο Κοινοβούλιο την Τρίτη, θα επέτρεπε στους αξιωματικούς της μετανάστευσης να αναχαιτίζουν πλοία στα βρετανικά ύδατα και να τα μεταφέρουν σε ξένα λιμάνια, μια αμφιλεγόμενη πρακτική γνωστή ως pushback.

Ανοίγει επίσης το δρόμο για το υπουργείο Εσωτερικών να τιμωρήσει αποτελεσματικά τις χώρες που αρνούνται να πάρουν πίσω τους δικούς τους πολίτες με μια νέα εξουσία «ελέγχου της διαθεσιμότητας θεώρησης visa» για τους νόμιμους εισερχόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με αυτή τη νέα πρόβλεψη, θα θεωρείται ποινικό αδίκημα να φτάσει κανείς εν γνώσει του στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς άδεια να βρίσκεται στη χώρα. Επίσης προβλέπονται και αυστηρότερες καταδίκες για λαθρεμπόρους, έως και ισόβια κάθειρξη.

Τα pushback έχουν καταδικαστεί ευρέως όταν πραγματοποιούνται αλλού στην Ευρώπη, με την Ύπατη Αρμοστεία να ζητά «διακοπή» της πρακτικής νωρίτερα αυτό το έτος, χαρακτηρίζοντάς την «απλώς παράνομη».

Το Εργατικό κόμμα είπε ότι θα αντιταχθεί στο νομοσχέδιο, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και ότι δεν υποβάλλει αποτελεσματικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας το κανάλι.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εάν έχουν «εύλογους λόγους να υποπτεύονται ότι διαπράττεται αδίκημα» σε ένα μικρό σκάφος, οι αξιωματικοί μετανάστευσης μπορούν να «σταματήσουν» ή/και «να επιβιβαστούν» στο σκάφος και «να απαιτήσουν [να] μεταφερθούν στο οποιοδήποτε μέρος στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλού και να κρατηθούν εκεί».

Το νομοσχέδιο έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει τις νομικές οδούς για την εφαρμογή του Νέου Σχεδίου για τη Μετανάστευση του υπουργείου Εσωτερικών, που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Το υπουργείο δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει την απάντησή του σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα σχέδια, που έληξε τον Μάιο.

Εάν εγκριθεί, το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στο Υπουργείο Εσωτερικών να στείλει αιτούντες άσυλο στο εξωτερικό κατά τη διεκπεραίωση των αιτήσεών τους, φέρνοντας χαρακτηριστικές ομοιότητες με τις υπεράκτιες πολιτικές που εισήχθησαν στην Αυστραλία το 2013. Η Ρουάντα, η νήσος Αναλήψεως στη μέση του νότιου Ατλαντικού και το Γιβραλτάρ έχουν χαρακτηριστεί ως πιθανές υπεράκτιες τοποθεσίες.

Οι υπουργοί θα επιδιώξουν να αρνηθούν τη μόνιμη προστασία σε όσους ζητούν άσυλο που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μη εξουσιοδοτημένα μέσα – που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από έξι στους δέκα από αυτούς που έχουν φτάσει τα τελευταία χρόνια – και αντίθετα προσπαθούν να τους μεταφέρουν σε μια ασφαλή χώρα από την οποία έχουν προηγουμένως περάσει.

Ετικέτες

Documento Newsletter