Αν κάτι βγήκε από όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο είναι πως Συντηρητικοί και Εργατικοί δεν δέχονται ουδεμία αλλαγή του σχετικού νόμου που αφορά και τα γλυπτά του Παρθενώνα που απαγορεύει οποιαδήποτε αλλαγή «ιδιοκτησίας».
Ήταν σαφείς στις δηλώσεις τους (και στις αντιδράσεις τους) τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός ηγέτης των Συντηρητικών Ρίσι Σούνακ όσο και ο ηγέτης των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ.
Αντίθετα με τον Σούνακ ωστόσο ο Σερ Κιρ Στάρμερ δεν αποκλείει τυχόν δανεισμό τους, κάτι το οποίο θα σήμαινε ότι τα γλυπτά θα ταξίδευαν ανά διαστήματα στην Ελλάδα με βαρύ φόρο «αίματος» από την Ελλάδα να τροφοδοτεί με ελληνικούς θησαυρούς ανά τακτά διαστήματα το Βρετανικό Μουσείο.
Διαβάστε επίσης: Βατερλώ της διπλωματίας Μαξίμου στο Λονδίνο
«Θα έπρεπε να πω ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πως αν ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι, δεν έχει άμεση σχέση με αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε», τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών, λέει από την πλευρά του ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου σε ένα νέο podcast του.
Στην συνέχεια επισημαίνει πως αναζητά «με την ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό του Μουσείου, τρόπους για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία με την οποία (τα Γλυπτά) θα περνούν μέρος του χρόνου τους στην Αθήνα και ένα μέρος του χρόνου τους στο Λονδίνο».
Όπως τονίζει ο Τζορτζ Όσμπορν, «μπορούμε να συνεχίσουμε (να διαπραγματευόμαστε, είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό είτε όχι».
Παράλληλα σημειώνει πως «αν μη τι άλλο, τα πράγματα ξεκαθάρισαν αυτή την εβδομάδα. Γνωρίζουμε πλέον ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη κυβέρνηση των Συντηρητικών», για την επίλυση του θέματος.
Στην πραγματικότητα πάντως, συνεχίζει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ούτε ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο «αν και είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου».
«Αν όμως δεν αλλάξει ο νόμος, δεν υπάρχει καμία προοπτική σύντομα (σ.σ. τα Γλυπτά) να επιστέψουν στην Ελλάδα», συνεχίζει ο Τζόρτζ Όσμπορν.
Ο Όσμποργκ πρόσθεσε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν προσπαθεί να αλλάξει τον νόμο – μια αναφορά στον νόμο του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο, ο οποίος απαγορεύει στο μουσείο να αφαιρεί μόνιμα αντικείμενα από τη συλλογή του – αλλά επιβεβαίωσε ότι είχε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για μια πιθανή συμφωνία. Αυτή θα περιελάμβανε τα γλυπτά να βρίσκονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους στο Λονδίνο και στην Αθήνα και η Βρετανία να λάβει ως αντάλλαγμα “ελληνικούς θησαυρούς”.
Διαβάστε επίσης:
Τροπολογία – πρόκληση: Ασυλία στα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ – Εκτός ελέγχου οι συναλλαγές του οργανισμού
Αποκάλυψη New York Times: Το Ισραήλ γνώριζε το σχέδιο επίθεσης της Χαμάς εδώ και ένα χρόνο
Θεσσαλονίκη: Την ενοχή του οδηγού για τον θάνατο της Έμμας ζήτησε η εισαγγελέας
Η συνείδηση της Έφης Αχτσιόγλου