Το βιβλίο «Ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης- Από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα» του Τζον Μέριμαν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο σε επιστημονική επιμέλεια του Ιάκωβου Μιχαηλίδη και μετάφραση του Ανδρέα Κικηρα.
Στο εισαγωγικό του σημείωμα, ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, επιστημονικός επιμελητής της ελληνικής έκδοσης, σημειώνει ότι η «Ιστορία της νεότερης Ευρώπης του John Merriman όχι μόνο παρακολουθεί και καταγράφει τις ποικίλες διπλωματικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που καθόρισαν την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά ταυτόχρονα εξετάζει ενδελεχώς τις πολιτισμικές διαδρομές και επιρροές, τις ευρύτατες δημογραφικές ανακατατάξεις καθώς και τις σημαντικές ιδεολογικές μεταβολές που συνέβησαν στην Ευρώπη, σε μια μακρά ιστορική διαδρομή περίπου επτά αιώνων. Με τον τρόπο αυτόν, φωτίζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμικό πλούτο της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και την αλληλεπίδρασή του με τον υπόλοιπο εξωευρωπαϊκό κόσμο».
Με αφετηρία το τέλος του Μεσαίωνα και την αυγή της Αναγέννησης, η Ιστορία της νεότερης Ευρώπης ανατέμνει και ερμηνεύει τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις και μεταβολές που έχουν λάβει χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο έως τις μέρες μας. Το αφηγηματικό πλαίσιο αποσκοπεί τόσο στην ανάλυση των κεντρικών θεμάτων της ευρωπαϊκής εμπειρίας, όσο και στην αφήγηση μιας μεγάλης, υπέροχης ιστορίας, γεμάτης θριάμβους μα και τραγωδίες.
Η παρούσα τέταρτη –και αισθητά επικαιροποιημένη– έκδοση έχει εμπλουτιστεί µε νεότερα ερευνητικά δεδομένα που αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων, την ιστορική εξέλιξη του γυναικείου κινήµατος, της δουλείας και των φυλετικών σχέσεων, καθώς και πολλά ακόµη ζητήματα που άπτονται της κοινωνικής ιστορίας. Ο Merriman, καλύπτοντας μια μακρά ιστορική διαδρομή περίπου επτά αιώνων, εστιάζει ιδιαίτερα στον τρόπο µε τον οποίο η ευρωπαϊκή κοινωνική δοµή διαµορφώθηκε µέσω της βίας και του πολέμου, δύο πεδίων που συγκέντρωσαν το ζωηρό ενδιαφέρον της πρόσφατης ακαδηµαϊκής έρευνας.
Βαρύτητα δίνεται και στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Γηραιά Ήπειρος, όπως είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, ο ολέθριος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η γενικευμένη αστάθεια σε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής, εξελίξεις που προκαλούν μεγάλες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, και, βέβαια, η έξαρση του δεξιού υπερεθνικιστικού λαϊκισμού σε πολλές –αν όχι στις περισσότερες– ευρωπαϊκές χώρες, ένα φαινόμενο που μεταξύ άλλων καλλιεργεί κλίμα εχθρότητας εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, «οι συσχετισμοί με το ευρωπαϊκό παρελθόν είναι ευδιάκριτοι και σε αυτή την περίπτωση.
Σε κάποιο βαθμό, η Ευρώπη φαίνεται να ξαναζεί την ξενοφοβία και τον υπερεθνικισμό των δεκαετιών του 1920 και του 1930, χωρίς, ελπίζουμε, τις ίδιες άκρως καταστροφικές συνέπειες ενός παγκόσμιου πολέμου». Πρόκειται για έργο αναφοράς, ένα πληρέστατο σύγγραμμα ιστορίας το οποίο χαίρει της εκτίμησης τόσο των φοιτητών και των καθηγητών, όσο και του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού, αφού επιτυγχάνει να συνδυάσει την εις βάθος ανάλυση και την επιστημονική τεκμηρίωση με το χαρακτηριστικά προσιτό και αφηγηματικά γλαφυρό ύφος του John Merriman, ο οποίος διανθίζει τη μελέτη του µε χιούμορ και βιογραφικές σκιαγραφήσεις.
Ο John Merriman είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Yale, όπου διδάσκει Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία. Έχει ειδικευτεί στη νεότερη ιστορία της Γαλλίας και έχει αποκτήσει τον διδακτορικό τίτλο του από το Πανεπιστήµιο του Michigan. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, τα: Massacre: The Life and Death of the Paris Commune, The Dynamic Club: How a Bombing in Fin-de-Siècle Paris Ignited the Age of Modern Terror και The Stones of Balazuc: A French Village in Time (Norton, 2002). Το 2018 τιµήθηκε µε το Βραβείο της Αµερικανικής Ένωσης Ιστορικών για το σύνολο του ακαδηµαϊκού του έργου, ως επιτεύγµατος ζωής.
Ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης υπηρετεί ως καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Την ακαδηµαϊκή χρονιά 2012-2013 υπηρέτησε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήµιο της Κύπρου. Tο ακαδηµαϊκό έτος 2019-2020 έλαβε υποτροφία από το Ίδρυµα Fulbright και υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο George Washington University. Την ίδια χρονιά, ήταν ακαδηµαϊκός επισκέπτης στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. Έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμων για τα Δυτικά Βαλκάνια στην Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Πρώτο μέρος: Θεμέλια Μεσαιωνικά κληροδοτήματα και μετασχηματιστικές ανακαλύψεις • Η Αναγέννηση • Οι δύο Μεταρρυθμίσεις • Οι θρησκευτικοί πόλεμοι
Δεύτερο μέρος: Διαμορφώσεις κρατών Η ανάδυση της ατλαντικής οικονομίας: Ισπανία και Αγγλία • Η Αγγλία και η Δημοκρατία της Ολλανδίας κατά τον 17ο αιώνα • Η εποχή του απολυταρχισμού (1650-1720)
Τρίτο μέρος: Νέοι πολιτισμικοί και πολιτικοί ορίζοντες Η νέα φιλοσοφία της επιστήμης • Η σκέψη του Διαφωτισμού και η δημοκρατία των γραμμάτων • Οι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές του 18ου αιώνα • Οι δυναστικές αντιπαλότητες και το πολιτικό σκηνικό του 18ου αιώνα
Τέταρτο μέρος: Η Επαναστατική Ευρώπη (1789-1850) Η Γαλλική Επανάσταση • Ο Ναπολέων και η Ευρώπη • Βιομηχανική Επανάσταση • Φιλελεύθερες προκλήσεις στην Ευρώπη της Παλινόρθωσης • Οι Επαναστάσεις του 1848
Πέμπτο μέρος: Η εποχή της πολιτικής των μαζών Η εποχή της εθνικής ενοποίησης • Τρεις δυνάμεις στην εποχή του φιλελευθερισμού: κοινοβουλευτική Βρετανία, τσαρική Ρωσία και δημοκρατική Γαλλία • Ταχεία εκβιομηχάνιση και προκλήσεις (1870-1914) • Πολιτικές και πολιτισμικές εξελίξεις σε έναν γοργά μεταβαλλόμενο κόσμο • Η εποχή του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού
Έκτο μέρος: Κατακλυσμιαίες εξελίξεις Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος • Επαναστατική Ρωσία και Σοβιετική Ένωση • Η φευγαλέα αναζήτηση της σταθερότητας στη δεκαετία του 1920 • Η Ευρώπη της οικονομικής ύφεσης και των δικτατοριών • Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Έβδομο μέρος: Η μεταπολεμική Ευρώπη Ξαναχτίζοντας τη διαιρεμένη Ευρώπη • Ο Ψυχρός Πόλεμος και το τέλος των ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών • Δημοκρατικές μεταβάσεις και κατάρρευση του κομμουνισμού • Παγκόσμιες προκλήσεις: ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και οι αβεβαιότητες μιας νέας εποχής