Το τσάι, το γάλα και η δημοκρατία

Το τσάι, το γάλα και η δημοκρατία

Νέοι διαδηλωτές και ακτιβιστές από Ταϊλάνδη, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν πολεμούν την επιθετικότητα του Πεκίνου

Οταν ο διάσημος Κινέζος ηθοποιός Γκρέγκορι Γουόνγκ σήκωσε το δεξί του χέρι ενώνοντας παράλληλα τα τρία μεσαία του δάχτυλα για να χαιρετήσει τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους που τον περίμεναν έξω από το δικαστήριο τον περασμένο Αύγουστο δεν φανταζόταν πως ο χαιρετισμός αυτός θα γινόταν λίγο αργότερα σύνθημα μιας διεθνούς συμμαχίας κατά των ολοκληρωτικών καθεστώτων και της τυραννίας.

Ο Γουόνγκ είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Milk Tea Alliance (Συμμαχία Τσάι με Γάλα), ενός κινήματος αλληλεγγύης μεταξύ νέων διαδηλωτών και ακτιβιστών από την Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Το σύμβολο του άτυπου συνασπισμού της ανατολικής Ασίας είναι παιχνιδιάρικο και πρωτότυπο.

Πρόκειται για ένα απλό αφέψημα (τσάι με γάλα) που το απολαμβάνουν και στις τρεις χώρες. Η καθεμιά το πίνει με διαφορετικό τρόπο, όπως διαφορετικές είναι και οι μάχες που δίνουν οι πολίτες της κάθε χώρας. Οι μαθητές της Ταϊλάνδης μάχονται ενάντια στην κυβέρνηση και τη μοναρχία, απαιτώντας μεγαλύτερη δημοκρατία και λογοδοσία. Στο ημιαυτόνομο Χονγκ Κονγκ οι διαδηλωτές πολεμούν την υποστηριζόμενη από το Πεκίνο κυβέρνηση απαιτώντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που τους υποσχέθηκαν μετά το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας. Στην Ταϊβάν οι ακτιβιστές δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης ενάντια στην Κίνα, που θεωρεί το αυτοδιοικούμενο νησί μέρος της επικράτειάς της. Ομως και οι τρεις έχουν έναν κοινό στόχο: τη δημοκρατία.

Ο κοινός εχθρός

Το μήνυμα που διαχέουν οι διαδηλωτές στους δρόμους, στις πλατείες, έξω από τα κυβερνητικά κτίρια και στα δικαστήρια είναι σαφές: η δημοκρατία όχι μόνο επιβιώνει αλλά ευδοκιμεί. Πέρα όμως από τις κοινές προκλήσεις και τις ιδεολογικές αξίες έχουν κι έναν κοινό εχθρό, το Πεκίνο, που συνεχώς αυξάνει τη δύναμη και την εξουσία του. «Οταν πρέπει να αντιμετωπίσεις κάτι ισχυρό θα πρέπει να είσαι δημιουργικός» επισημαίνει ο ακτιβιστής και μαθητής Νέτιγουτ Σοτιφατφάισαλ από την Μπανγκόκ.

Η Milk Tea Alliance αποτελεί προϊόν ενός διαδικτυακού πολέμου που ξεκίνησε μεταξύ Κινέζων εθνικιστών και Ταϊλανδών. Eνα retweet από τον Ταϊλανδό ηθοποιό Βατσίραγουιτ Τσιβάρι όπου το Χονγκ Κονγκ παρουσιαζόταν ως ξεχωριστή χώρα ήταν αρκετό για να ξεσπάσει ένας διαδικτυακός πόλεμος. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ηθοποιού γέμισαν με προσβλητικά σχόλια από κινεζικά εθνικιστικά τρολ. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ανήρτησε δημοσίευμα που ανέφερε ότι η Covid-19 μπορεί να προήλθε από κινεζικό εργαστήριο. Τα προσβλητικά μηνύματα ανάμεσα σε Ταϊλανδούς και Κινέζους χρήστες του διαδικτύου άρχισαν να πυκνώνουν.

Ο πόλεμος του Twitter εξελίχθηκε σε πολύ ευρύτερη συζήτηση για την Κίνα και τον αυταρχισμό της. Στο πλάι των Ταϊλανδών στάθηκαν γρήγορα νέοι από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Το χαριτωμένο hashtag #MilkTeaAlliance, που έγινε δημοφιλές για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο, δεν άργησε να μετατραπεί σε πολιτικό κίνημα που εκφράζει την απογοήτευση πολλών νέων Ασιατών για την αυξανόμενη επιθετικότητα του Πεκίνου στην περιοχή.

«Οι χρήστες του διαδικτύου στην Ασία συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων με κοινές εμπειρίες που αντιστέκονται και πολεμούν τις αυταρχικές κυβερνήσεις» επισημαίνει η Τρέισι Μπίτι, ερευνήτρια στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής.

Πηγή έμπνευσης

Οι τρεις λαοί δεν σταματούν να δείχνουν την αλληλεγγύη τους και να αποτελούν παράδειγμα και πηγή έμπνευσης ο ένας για τον άλλο. Οι μαζικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στην Μπανγκόκ υπέρ μιας δικαιότερης, ισότιμης και δημοκρατικής κοινωνίας ενάντια στην κυβέρνηση και τη μοναρχία έχουν πολλές ομοιότητες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που λάμβαναν χώρα στο Χονγκ Κονγκ για πάνω από έναν χρόνο. Οι έμπειροι διοργανωτές στο Χονγκ Κονγκ αποτέλεσαν παράδειγμα στο πώς να δράσουν αποτελεσματικά και να παραμείνουν ενωμένοι οι Ταϊλανδοί.

«Οι Ταϊλανδοί διαδηλωτές που έχουν εμπνευστεί από το κίνημα του Χονγκ Κονγκ διαπιστώνουν πως υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ των δικών τους πολιτικών εμπειριών και εκείνων των ακτιβιστών που αντιτίθενται στον αυταρχισμό της Κίνας» διαπιστώνει η Τζαντζίρα Σαμπατπουνσίρι, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Τάμασατ της Ταϊλάνδης.

Ευρύτερη απόκριση

Η Milk Tea Alliance περιορίζεται προς το παρόν κυρίως στο Χονγκ Κονγκ, στην Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη. Αν και για πολλούς το νεοσύστατο κίνημα είναι ελκυστικό μόνο επειδή διαθέτει ένα ασαφές και φανταχτερό σύνθημα χωρίς προσδοκία η νέα αυτή συμμαχία να γίνει τόσο ισχυρή ώστε να επιφέρει πολιτικές αλλαγές, τα μέλη του ελπίζουν πως γρήγορα θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Ασία.

Στις 10 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής για την Ταϊβάν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άδραξε την ευκαιρία και σε ένα tweet του χρησιμοποίησε το hashtag #MilkTeaAlliance συγκεντρώνοντας σχεδόν 47.000 likes.

Παρά τη γεωγραφική τους απόσταση, τη στήριξή τους στο νεοσύστατο κίνημα έχουν δείξει και οι Φιλιππίνες που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε διαμάχη με την Κίνα για εδάφη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ηδη έχει δημιουργηθεί λογαριασμός στο Τwitter Philippine Milk Tea Alliance. Ακόμη και χρήστες του διαδικτύου από την Ινδία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τη συμμαχία μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας με Κινέζους στρατιώτες στα αμφισβητούμενα σύνορα των Ιμαλαΐων τον περασμένο Ιούνιο.

Ετικέτες

Documento Newsletter